Wintertijd: gaat de klok nou voor- of achteruit?

De wintertijd begint dit weekend. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok weer een uur achteruit gezet. Maar waarom eigenlijk?

zomertijd en wintertijd

Het idee van een zomer- en een wintertijd is dat je zoveel mogelijk gebruik maakt van het zonlicht. In de winter wordt het vroeg donker, in de zomer laat. Als je in de zomer dus een uur later op staat en later naar bed gaat, kun je meer van de zon genieten. En dat is handig, want dan hoef je geen lampen aan te doen. Dat bespaart energie. Maar het gevolg is dus wel dat het vanaf zondag, als de wintertijd is ingegaan,  juist weer even een uur eerder donker wordt. 

Oliecrisis

Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog hadden de Duitsers al eens de zomer- en wintertijd ingevoerd, maar die werd in 1946 afgeschaft. Pas in 1977 voerde de Nederlandse regering de zomertijd weer in. Er was een oliecrisis en iedereen moest zuinig doen met energie. Door de klok een uur vooruit te zetten, hoefden mensen pas later de lampen in huis aan te doen. Ook na de oliecrisis bleef de zomertijd.

Ezelsbruggetje

De wintertijd gaat altijd in het laatste weekend van oktober in en duurt vijf maanden. Het laatste weekend van maart wordt de klok weer een uur vooruit gezet. Kun jij niet onthouden of de klok nou voor- of achteruit gezet wordt? Daar is een heel handig ezelsbruggetje voor. In het VOORjaar wordt de klok VOORuit gezet. En er is nog een ezelsbruggetje. Als de wintertijd wordt ingevoerd, kun je een uur langer slapen. Je WINT ER een uur bij.