Wat is eczeem?

Het menselijk lichaam

Misschien heb je wel eens iemand gezien met rode en pijnlijke plekjes op de huid, die er niet als een wondje uitzien. Dat wordt ‘eczeem’ genoemd. Maar wat is eczeem eigenlijk?

Eczeem

Als je een wondje oploopt dringen bacteriën de kapotte huid binnen. Het lichaam reageert hierop met een ontstekingsreactie. Je afweersysteem gaat dan de strijd aan met de bacteriën in de wond. Je huid wordt hierdoor rood en pijnlijk. Maar eczeem is een rode, pijnlijke en jeukende huid zónder een besmettelijke wond met bacteriën erin. Op de huid zie je dan rode plekjes of blaartjes, soms met schilfers en korstjes. Overal op je lichaam kun je eczeem krijgen. Vaak zie je het bij mensen op hun handen.

Hoe ontstaat eczeem?

Voor de dokter is het lastig om erachter te komen hoe iemand eczeem heeft gekregen. Sommige mensen (zoals schoonmakers, schilders en kappers) werken elke dag met chemische stoffen. Die stoffen zijn niet goed voor de huid, waardoor er eczeem kan komen. Mensen met eczeem kunnen ook gevoelig of allergisch zijn voor iets wat steeds op hun huid komt, bijvoorbeeld sieraden of make-up.

Erven

Eczeem kan ook in de familie zitten. Dan kun je de ziekte al bij je geboorte van je vader of moeder hebben geërfd. Met een moeilijk woord heet dat 'constitutioneel eczeem'. Als je eczeem van je vader of je moeder hebt geërfd, krijg je vaak huidklachten doordat je iets hebt ingeademd (bijvoorbeeld huisstof) of gegeten (bijvoorbeeld noten) waar je niet tegen kunt.

Wat kun je doen?

Soms geeft de dokter tegen eczeem een hormonenzalf of -crème. Als je eczeem hebt, is het belangrijk om de huid zo vet mogelijk te houden. Dat betekent dat je huid met eczeem niet te veel moet wassen, want je haalt dan de natuurlijke vetlaag weg.

Vroeger snapten de dokters minder goed waardoor eczeem komt. Ze dachten dat eczeem met 'hitte van binnen' te maken had. Eczeem komt van het Griekse woord 'ekzema'. Dat betekent 'wat door hitte is uitgedreven, een overkooksel'.

Bron: Arnoud van den Eerenbeemt, medeschrijver van Van Dale Junior Dokterswoordenboek en Pinkhof Geneeskundig woordenboek. Huidfonds