Waar gaan de verkiezingen over? Aflevering 2: zorg

Op 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen. De lijsttrekkers van de verschillende politieke partijen vertellen deze dagen aan iedereen die het horen wil wat zij belangrijk vinden. Maar wat zijn die belangrijke onderwerpen dan? We lichten er vijf uit. Vandaag: de zorg.

Scoop zorg
© Kidsweek

Alle partijen vinden goede dokters en moderne ziekenhuizen belangrijk. Maar in de zorg zijn veel problemen. Er is te weinig personeel en de wachtlijsten zijn lang. En omdat Nederlanders steeds ouder worden, is er juist steeds meer zorg nodig. En dat kost heel veel geld. Bijna alle partijen vinden dat artsen en ziekenhuisdirecteuren wel een beetje minder geld mogen verdienen. En andere zorgmedewerkers juist wat meer.

Ziekenhuizen

Sommige partijen vinden het heel belangrijk dat iedereen voor elke kwaal bij een ziekenhuis in de buurt terecht kan. Andere partijen zien juist meer in speciale ziekenhuizen voor bepaalde ziektes. Ook als dat betekent dat mensen soms iets verder moeten reizen. Het ene ziekenhuis is dan bijvoorbeeld heel erg goed in hartziekten, terwijl in een ander ziekenhuis de beste dokters voor de behandeling van kanker werken. 

Tandarts

En wat moet er gebeuren met de vergoedingen voor de tandarts? Die is nu voor kinderen gratis, maar voor volwassenen niet. Steeds meer mensen slaan het bezoek aan de tandarts over omdat ze dat niet kunnen betalen. Moet de tandarts daarom voor iedereen gratis worden? Ook als dat betekent dat iedereen meer geld moet gaan betalen voor de zorgverzekering? 

Wil jij weten wat de ideeën van de verschillende partijen zijn over onder andere dit onderwerp? En wil je weten met welke partij jouw mening het best overeenkomt? Vul dan de Kidsweek Kieswijzer in!