Hoe wordt een voetbal gemaakt?

Wetenschap & Techniek
Voetbal in het gras

Een voetbal wordt gemaakt van wel vijf materialen. Deze vijf materialen liggen als grote platen op elkaar, waar stukjes van gesneden worden. Om een voetbal te maken worden de stukjes aan elkaar genaaid en de bal opgepompt.

Leer

Vroeger werden ballen gemaakt van leer. Deze ballen waren veel te zwaar en bovendien waren ze niet helemaal rond. Ze hadden namelijk de vorm van een ei.

Vijf materialen

Tegenwoordig bestaat een bal uit wel vijf materialen. Deze vijf materialen liggen als grote platen op elkaar. Uit deze platen worden stukjes gesneden. Dit zijn kleine stukjes met vijf hoeken. Op al deze losse stukjes wordt er door middel van een zeefdruk een printje opgedrukt.

32 stukjes

Om één bal te kunnen maken zijn er wel 32 stukjes nodig. Met een hamer en een priem wordt er eerst een gaatje, het ventiel, gemaakt om de bal op te kunnen pompen en leeg te laten lopen.

Vastnaaien

Nu komt het belangrijkste gedeelte. Alle 32 stukjes worden aan elkaar vastgenaaid. Hiervoor is wel 18 meter draad nodig. De bal wordt per gedeelte aan elkaar vastgemaakt. Zo wordt eerst de onderkant dan de bovenkant en het middenstuk gemaakt. De gedeeltes worden daarna omgekeerd aan elkaar vastgenaaid. Nu zie je de binnenkant van de bal. Het laatste stukje van de bal wordt nog niet dichtgemaakt. Dat doen ze omdat ten eerste de binnenbal er nog in moet komen maar ook omdat de bal nog omgekeerd moet worden.

Dichtmaken

Het moeilijkste is om het laatste stukje van de bal dicht te maken. Aan de buitenkant mag je natuurlijk niet zien waar de bal is dichtgenaaid.

Oppompen

In de eindfase wordt de bal nog helemaal gecontroleerd. De bal wordt opgepompt en er wordt gekeken naar het gewicht en de vorm van de bal. Om te kunnen scoren moet de bal natuurlijk helemaal rond zijn.