Wat veroorzaakte de Tweede Wereldoorlog?

Geschiedenis
Militaire helm

Een oorlog begint niet zomaar zonder reden. Wat zorgde ervoor dat de Tweede Wereldoorlog uitbrak? Willem Wever legt het je uit. Het begon allemaal aan het einde van de Eerste Wereldoorlog. Na het einde van de Eerste Wereldoorlog was het Duitse Keizerrijk namelijk economisch uitgeput.

Eerste Wereldoorlog

De schatkist was leeg en het leger stond op instorten. Het was een rommeltje. De situatie was zo slecht dat soldaten en arbeiders keizer Willem II afzetten. Het Duitse keizerrijk is niet meer en de Weimarrepubliek (Duitsland) wordt uitgeroepen.

Verdrag van Versailles

Om verdere problemen te voorkomen ondertekent Duitsland het Verdrag van Versailles. Hiermee komt er officieel een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Maar de Duitsers moeten flink boeten. Zo mogen ze geen groot eigen leger meer hebben, en werden de grenzen van Duitsland bijgesteld. Daarnaast moesten ze ook meebetalen aan de schade die was ontstaan tijdens de Eerste Wereldoorlog. Veel Duitsers waren absoluut niet blij met het verdrag.

NSDAP

Hitler werd de partijleider van de National Sozialistische Deutsche ArbeiterPartij (NSDAP). Een partij waarbij antisemitisme (Jodenhaat) werd gebruikt in de partijprogramma’s. In 1923 deed Hitler een poging de macht in Beieren te grijpen. Dit mislukte en hij werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. Tijdens zijn gevangenschap schreef hij het boek Mein Kampf.

Toen Hitler weer vrijkwam, ging hij verder met campagne voeren voor de NSDAP. De partij had aanvankelijk niet heel veel zetels, en dat nummer daalde verder. Het ging goed met de economie en de Duitsers maakten zich niet al teveel zorgen. Dit veranderde toen in 1929 de beurs instortte. Plotseling ging het weer slecht met de economie, en Hitler’s partij veroverde 107 zetels. Drie jaar later werden dat er 232.

Rijkskanselier

In 1933 werd Hitler uitgeroepen tot Rijkskanselier (regeringsleider). Hij begon de plannen uit te voeren die hij had opgeschreven in zijn boek. Hij begon met het reorganiseren van het leger. Het verdrag van Versailles zorgde ervoor dat Duitsland geen leger mocht hebben dat groter was dan 100.000 soldaten. Maar zowel Groot-Brittannië als Frankrijk (winnaars van de Eerste Wereldoorlog) greep niet in toen dat nummer werd overschreden.

Polen

In 1938 werd Oostenrijk veroverd door Duitsland. Een jaar later werd ook het westelijk deel van Tsjecho-Slowakije veroverd. Opnieuw grepen Groot-Brittannië en Frankrijk niet in. Dat veranderde toen op 1 september 1939 Duitsland Polen binnenviel. Twee dagen later werd de oorlog verklaard aan nazi-Duitsland. Dit was het officiële begin van de Tweede Wereldoorlog.