Wat doet de bode in de Tweede Kamer?

De maatschappij
Camera's

Misschien is het je weleens opgevallen dat er in Tweede Kamer hele nette mensen in pak rondlopen? Zo een meneer in een net pak heet een bode. Maar wat doet een bode eigenlijk?

Mooi kostuum

Een bode kun je herkennen aan hun mooie kostuum. Het is iemand die de voorbereidingen doet voordat een vergadering in de Tweede Kamer begint. De bode legt een presentielijst klaar, zodat de ministers kunnen aangeven dat zij aanwezig zijn. Hij zorgt er onder andere voor dat de voorzitter een hamer, stopwatch en een glaasje water heeft. Ook zorgt hij ervoor dat alle andere ministers wat te drinken hebben. Als er belangrijke documenten nodig zijn tijdens de vergadering dan worden deze ook klaar gelegd.

Lees ook: Waarom heet de Tweede Kamer geen Eerste Kamer?

Communicatie

Een bode is ook tijdens de vergadering in de Tweede Kamer aanwezig, dan zorgt hij ervoor dat de pers op de aangewezen plekken blijven staan. Maar hij zorgt ook voor de communicatie tussen de ministers. De ministers kunnen op briefjes hun bericht schrijven en de bode zorgt ervoor dat het briefje bij de juiste minister terecht komt.

Graficom

Ook kunnen de ministers communiceren met hun adviseurs, die op de laatste rij in de Tweede Kamer zitten, door middel van een graficom. Dit is een scherm op tafel waar een minister zijn tekst op kan schrijven, deze tekst verschijnt dan op het scherm bij de adviseur.