Tyrannosaurus rex had lippen (en zo weten we dat)

Denk je aan een tyrannosaurus rex, dan denk je aan een bek vol vlijmscherpe tanden. Maar volgens nieuw onderzoek moet je dat beeld vergeten. Het gebit van de dino zat verstopt achter lippen.

Tyrannosaurus rex had lippen (en zo weten we dat)

Ons beeld van dinosaurussen wordt vooral gevormd door films, series, boeken en speelgoed. En die laten al jaren de tyrannosaurus rex met ontblote tanden zien. Dat past natuurlijk heel goed bij het idee van een gevaarlijke, alles verslindende dino. Maar klopt het wel?

Krokodillen en varanen

Volgens Canadese wetenschappers niet. Zij vroegen zich af of de bek van dino’s die op hun achterpoten liepen meer leek op die van een krokodil (grote tanden, geen lippen), of op die van een varaan (grote tanden, wél lippen). De tanden van krokodillen steken iets naar buiten. Die van dino’s en varanen groeien recht omlaag.

Tanden te groot voor lippen?

Daarom onderzochten de wetenschappers de schedels van varanen. Deze reptielen leefden al toen er nog dino’s bestonden, en nu nog steeds. De onderzoekers vergeleken de grootte van de tanden met de lengte van de schedel. Zo konden ze uitrekenen of het idee klopt dat de tanden van sommige dino’s te groot waren om door lippen bedekt te worden.

Goed glazuur

Wat bleek? Varanen hebben eigenlijk nóg grotere tanden dan de tyrannosaurus rex! Dat betekent dat de tanden van de t-rex best door lippen bedekt zouden kunnen zijn. Maar dat was niet het enige. De wetenschappers onderzochten ook het glazuur op de tanden van de t-rex. Dat laagje beschermt de tanden. Op de tanden van de tyrannosaurus rex zit maar een dun laagje glazuur. Dat maakt het gebit kwetsbaar, zeker als ze geen lippen zouden hebben. Maar opgegraven dino-tanden zien er meestal nog goed uit. Dus lijkt het erop dat ze beschermd werden door lippen.

Op dit plaatje van Mark Witton zie je hoe die lippen er waarschijnlijk hebben uitgezien:

Tyrannosaurus rex met lippen