Hoe maken ze chocolade?

Eten en drinken
chocolade

Chocolade bestaat uit drie dingen: cacaomassa, cacaoboter en suiker. Maar hoe maak je hier uiteindelijk chocolade van? Dat lees je in dit artikel! 

Chocolade is natuurlijk super lekker, maar hoe wordt het eigenlijk gemaakt? Willem Wever zoekt het uit!

Inhoud

Chocolade bestaat uit drie dingen: cacaomassa, cacaoboter en suiker. Cacaomassa wordt gehaald uit de cacaoboon. De cacaoboon komt uit de vrucht van de cacaoboom. Deze boom groeit in tropische landen in Afrika en Zuid-Amerika. Daar doen ze de cacaobonen na het plukken in kisten. Die dekken ze vervolgens vier dagen af met bananenbladeren. Zo kunnen allerlei bacteriën nuttig werk doen: fermenteren of gisten heet dat. Daarna worden de bonen gedroogd en gaan ze naar de fabriek.

In de fabriek

In de fabriek doen ze van alles. Eerst maken ze de bonen schoon door takjes en steentjes weg te halen. Daarna kraken ze de bonen in speciale machines (denk maar aan een notenkraker). Er blijven dan verschillende onderdelen van de boon over, zoals de schil en de kern. Die kernen zijn het belangrijkst, die worden nibs genoemd. Die nibs branden ze, daardoor ontstaat de chocoladekleur en –geur. Helemaal aan het eind worden de gebrande nibs ook nog eens gemalen. Daarbij ontstaat een vloeibare bruine massa, de cacaomassa. Om chocolade te krijgen wordt aan deze cacaomassa 40-60% suiker en extra cacaoboter toegevoegd. En voor melkchocolade voegen ze extra melkpoeder toe. Dit geheel gaan ze vervolgens walsen, verwarmen en klutsen. Dat kan wel drie dagen duren. Als alles goed gemengd is wordt de chocolade in de gewenste vorm gegoten en gekoeld. Na het stollen (het ‘hard worden’) tikken ze de inhoud uit de vormen en heb je chocolatjes.

Gezond?

Chocolade is heel lekker, maar niet zo gezond. Er zitten veel calorieën in, daarom kun je er snel dik van worden. Ook zit er veel vet in, wat weer niet zo goed is voor je hart en bloedvaten.