Waar komt de Nieuwjaarsduik vandaan?

Plons! Op 1 januari springen duizenden mensen altijd het koude water in om het jaar in te luiden. Maar waar komt die traditie eigenlijk vandaan?

Foto: Michel van Bergen

De Nieuwjaarsduik komt waarschijnlijk oorspronkelijk uit Canada. Daar wordt al vanaf 1920 jaarlijks de Polar Bear Plunge georganiseerd. Op 1 januari duiken daar duizenden mensen in het water bij Vancouver.

Eerste Nederlandse duiken

In Nederland werd de eerste duik georganiseerd in 1960 in Zandvoort. Daar deed toen alleen nog maar een klein groepje zwemmers aan mee. Vanaf 1965 wordt de grote landelijke duik georganiseerd in Scheveningen. Ook dat begon klein, maar inmiddels duiken elk jaar duizenden mensen daar in het water.

Foto: ANP

In 1966 dook een klein groepje zwemmers bij Zandvoort in het water.

Oranje muts

Bij grote Nieuwjaarsduiken in Nederland zie je vaak mensen met een oranje muts op. Dat komt omdat een aantal grote landelijke duiken worden georganiseerd door worstenmerk Unox. Zij delen die mutsen uit aan alle deelnemers. Zo'n muts is best handig tegen de kou: het water is op 1 januari namelijk behoorlijk fris!

Foto: Michel van Bergen

Wil je zelf meedoen of gaan kijken bij een Nieuwjaarsduik? Dit jaar worden er op 157 plekken in Nederland duiken georganiseerd. De hele lijst vind je hier.