Documentatiecentrum

Naar het theater

In een groot theater kan een grote voorstelling worden gegeven. Op het podium is plaats genoeg voor veel mensen en grote voorwerpen. Deze voorwerpen heten de decors. De mensen die op het podium spelen, zijn de acteurs. Het kan natuurlijk ook dat er maar één persoon op het podium staat. Die is dan zo beroemd dat heel veel mensen naar het theater komen om hem of haar te zien. Dat kan bijvoorbeeld in theater Carré in Amsterdam. Dat theater is zo groot dat er wel duizend mensen kunnen zitten. Er is plaats in de zaal, maar ook op een van de balkons. Het derde balkon is heel hoog, je zit er ver van het podium af.

Vanaf een hoog balkon kun je de hele zaal zien. Je kunt met een toneel-kijker toch nog goed op het podium kijken.

Theatergroep

Er zijn grote en kleine theaters. En er zijn ook grote en kleine theatergroepen. Een kleine groep kan uit één acteur bestaan. Hij speelt dan alle rollen zelf. Een grote theatergroep heeft veel acteurs. Vaak zijn er ook dansers en muzikanten bij. En veel decors en rekwisieten. Dat zijn spullen die je nodig hebt bij een voorstelling. Misschien ken je het Cirque du Soleil (zeg: sierke du solei)? Dat bestaat uit een aantal geweldige circus-groepen. Ze reizen de hele wereld over met shows vol muziek, dans en zang. Er zijn ook allerlei effecten in kleur en licht. Als je erbij bent, weet je niet waar je het eerst moet kijken!

Er komt veel kijken bij het maken van een groot theaterstuk.

Er werken veel mensen in het theater. Op het podium zie je de acteurs. Maar voordat de voorstelling kan beginnen, gebeurt er al van alles! Decor-bouwers zijn vaak al uren van tevoren achter het theater bezig. Ze laden de vrachtwagens uit en bouwen de decors op. Tijdens de voorstelling regelen de technici in de zaal het geluid en het licht. De kostuums van de acteurs zijn door iemand gemaakt. En om te zorgen dat de zaal vol zit, is reclame gemaakt. Meestal staat er een aankondiging in de krant en op het internet. Soms komt het ook op de televisie.

Een voorstelling begint met een idee. Dat kan een kinderboek zijn. De tekst die de acteurs moeten zeggen, komt in een script te staan. In het script komen geen hoofdstukken, maar scènes. Als het script klaar is, gaat de regisseur repeteren met de spelers. De regisseur geeft aanwijzingen aan de acteurs over hoe ze moeten spelen. Soms verandert het script nog een beetje tijdens het repeteren. Maar na een week of zes is de voorstelling zoals hij moet zijn. Dan worden er eerst proef-voorstellingen gespeeld. Daarna is de première. Dat is de eerste officiële voorstelling voor publiek.

Details en informatie

  • Titel: Naar het theater
  • Auteur(s): Lieke van Duin
  • Nummer: JC236
  • Niveau: 2
  • Siso: J 790.5
123movies