Spreekbeurt over cavia's

Spreekbeurten over dieren en hun verzorging, met leuke weetjes, foto's, filmpjes en quizvragen.

Cavia’s worden al honderden jaren door de mens gehouden. Ze komen oorspronkelijk uit Zuid- Amerika en werden rond 1500 door Spaanse ontdekkingsreizigers mee naar Europa genomen.

Spreekbeurt over cavia's

Wist je dat Koningin Elizabeth I van Engeland ook een cavia had? In haar tijd (rond 1600) was het nog een duur exotisch dier. De cavia werd pas een populair huisdier na de Tweede Wereldoorlog.

Een cavia als huisdier

Een caviamannetje noem je een beer, een caviavrouwtje zeug. Cavia’s zijn knaagdieren en worden gemiddeld zes jaar oud. Er zijn verschillende soorten cavia’s:

  • Gladhaar cavia
  • Borstelhaar cavia
  • Langhaar/Peruvian cavia
  • Curly cavia
  • Gekruinde cavia (Engels of Amerikaans)
  • Sheltie cavia
  • Sheltie gekruind / Coronet cavia
  • US Teddy cavia
  • CH Teddy cavia
  • Rex cavia
  • Texel cavia
  • Alpaca cavia
  • Merino cavia
  • Skinny / Baldwin cavia

Cavia’s heb je in allerlei kleuren, langharig of kortharig. Cavia’s met lang haar moeten wekelijks gekamd worden, het liefst zelfs dagelijks! De cavia is een groepsdier, in het wild leven ze in grote groepen. Een cavia leeft dan ook graag samen met een soortgenootje. Het is daarom altijd verstandig om twee cavia’s te kopen, dan kunnen ze samen spelen, babbelen, dutjes doen en nog veel meer.

Cavia met een gladde vacht.

Gedrag

Een cavia schrikt snel en zal eerder vluchten dan dat hij naar je toe komt. Je moet een cavia daarom ook nooit zomaar van bovenaf oppakken. Het is beter om hem eerst te laten weten dat je er bent door hem te aaien.

Als een cavia blij is gaat hij ‘popcornen’. Dan rent de cavia en maakt hij gekke sprongen waarbij hij soms zomaar in de lucht van richting verandert. Cavia’s maken veel verschillende geluidjes om met elkaar te praten. Ze maken vaak ook een fluitend geluid. Ze zullen geen liedje voor je fluiten, maar het is een soort piepen waarmee ze aandacht vragen.

Verzorging

De caviakooi moet groot genoeg zijn, want cavia’s bewegen graag. De kooi is minimaal 120 x 60 cm, met een kant tegen de wand, minimaal 20 cm van de grond en tocht- en vochtvrij. Op de bodem van de caviakooi ligt (bijvoorbeeld) houtschaafsel. Daar kunnen de cavia’s lekker in rondscharrelen. Naast een drinkflesje en voerbakje is het ook belangrijk dat de cavia een schuilplaats heeft waar hij zich kan verstoppen.

Cavia met een kruin.


Meestal leven cavia’s gewoon binnen (bij kamertemperatuur) op een plekje waar niet te veel harde geluiden zijn. In de zomer kunnen cavia’s eventueel buiten in de tuin leven. Je kunt cavia’s in principe ook in de winter buiten houden (daar is de Dierenbescherming geen voorstander van). De cavia’s moeten dan een wind- en waterdicht hok hebben en al vanaf het voorjaar buiten zitten, zodat ze het gewend zijn. Wordt het kouder dan 10 graden Celsius? Dan is het voor cavia’s binnen toch echt een stuk aangenamer.

Een nestje jonge cavia’s kan beter niet langer dan vier weken bij elkaar zitten. Een cavia van vier weken oud kan namelijk al zwanger worden en dan kan het hard gaan met het aantal cavia’s!

Eten en drinken

De cavia is een planteneter. Cavia’s eten caviadroogvoer, groenten, fruit en hooi. Ze maken zelf geen vitamine C aan. Het is daarom belangrijk om de cavia speciaal caviavoer te geven waar extra vitamine C in zit. Een vitamine C-pilletje met fruitsmaakje (de variant die ook voor kinderen bedoeld is) is ook prima om te geven. Sommige cavia’s vinden het heerlijk, maar anderen vinden het weer vies. Als cavia’s geen vitamine C binnenkrijgen, worden ze ziek. Ook moet de cavia de hele dag hooi kunnen eten. Als een cavia te weinig hooi eet, worden zijn tanden te lang en dan kan hij niet meer goed eten. Natuurlijk heeft een cavia ook altijd vers water staan.

Knaagdierenopvang

In Nederland worden ieder jaar ongeveer 1500 konijnen en knaagdieren naar de knaagdierenopvangcentra van de Dierenbescherming gebracht. De dieren worden hier goed verzorgd, maar iedere cavia wil het liefst een eigen thuis. Mensen kunnen (als ze er echt goed over na hebben gedacht) via www.ikzoekbaas.nl kijken welke Dierenbeschermingsopvangcentra cavia’s hebben die een huisje zoeken.

Een cavia met krullen.


De Dierenbescherming

Er leven in Nederland een heleboel dieren. Dieren in de natuur, zoals vogels en vissen, maar ook huisdieren. En vergeet niet dat we dieren houden voor hun vlees, eieren of melk.

Helaas gaat het niet altijd goed met de dieren. De Dierenbescherming is een organisatie die zich inzet voor alle dieren die hulp nodig hebben. Hiervoor heeft de Dierenbescherming bijvoorbeeld dierenopvangcentra en er rijden dierenambulances rond om dieren te redden. De Dierenbescherming vraagt ook aan de regering om strengere regels en wetten te maken om de dieren in Nederland te beschermen.

Quiz

Maak een mooie quiz voor op het digibord of schrijf de vragen op het schoolbord. Laat je klasgenoten de antwoorden op een blaadje schrijven met hun naam erboven. Dan kun je bij het nakijken van de antwoorden zien welke klasgenoten goed hebben opgelet bij jouw spreekbeurt!

Een cavia met borstelhaar.


Weetjes

  • In Engeland wordt de cavia ‘Guinea pig’ genoemd. Dit betekent ‘Guinees biggetje’. Natuurlijk is een cavia geen varkentje. Misschien heten ze zo, omdat ze soms knorrende geluidjes maken.
  • Een cavia heeft geen staart.
  • In Zuid- Amerika, waar cavia’s oorspronkelijk vandaan komen, worden ze gegeten.
  • Cavia’s kunnen als enige knaagdier kleuren zien.
  • De cavia is familie van de capibara, dit is een soort reuzecavia. De capibara is het grootste knaagdier van de wereld.

Links

Hier vind je nog meer informatie voor je spreekbeurt:

Videofragment

Je kunt ook een leuk filmpje laten zien tijdens je spreekbeurt:

Quiz

Maak een mooie quiz voor op het digibord of schrijf de vragen op het schoolbord. Laat je klasgenoten de antwoorden op een blaadje schrijven met hun naam erboven. Dan kun je bij het nakijken van de antwoorden zien welke klasgenoten goed hebben opgelet bij jouw spreekbeurt!