Felle protesten in Frankrijk om pensioenplannen

Het is rumoerig in Frankrijk. Veel mensen zijn het oneens met het plan van de regering om de pensioenleeftijd te verhogen. Gisteren zijn ruim een miljoen mensen de straat op gegaan. Daarbij bleef het op veel plekken niet rustig.

Felle protesten in Frankrijk om pensioenplannen

Waarom zijn de Fransen zo boos?

In Frankrijk mogen mensen op hun 62ste met pensioen. Dan hoeven ze niet meer te werken, maar ontvangen ze wel iedere maand geld om van te leven. De Franse president Macron heeft besloten dat Fransen over een tijdje pas vanaf hun 64ste met pensioen mogen. Heel veel mensen willen helemaal niet die twee jaar langer doorwerken. Maar Macron zet zijn plan toch door.

Waarom moet de pensioenleeftijd in Frankrijk omhoog?

Ook in de politiek waren er verhitte debatten over het onderwerp en was lang niet iedereen het met de plannen eens. Maar volgens Macron gaat het de regering té veel geld kosten om alle mensen al pensioen te betalen als ze 62 worden. Het is volgens hem dus broodnodig dat mensen twee jaar langer blijven werken.

Wat is er nu gebeurd?

Gisteren zijn 440 agenten gewond geraakt bij de heftige protesten. Op veel plaatsen zijn brandjes gesticht. Voor het gemeentehuis van Bordeaux was zelfs een enorme brand. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zijn meer dan 450 mensen gearresteerd.

Hoe zit dat in Nederland met de pensioenleeftijd?

In Nederland was de pensioenleeftijd jarenlang 65 jaar. Maar ook hier vond de regering het nodig om die te verhogen. Dat ging in stapjes. Dit jaar is de leeftijd waarop iemand met pensioen mag 66 jaar en 10 maanden. Vanaf volgend jaar is dat 67 jaar. En dat blijft zo, tenzij de gemiddelde levensverwachting in Nederland opeens omhoog gaat.