Belangrijk onderzoek voor Groningers

In de provincie Groningen stonden mensen weer eens te trillen op hun benen. Dit keer niet door een aardbeving, maar door spanning rondom een groot onderzoek daarover. Wat is er onderzocht? Drie vragen en antwoorden.

Door Janine de Wit
Belangrijk onderzoek voor Groningers

1. Wat is er onderzocht?

Onderzoekers hielden een parlementaire enquête over de gaswinning in Groningen. Dat is een moeilijk woord voor een zwaar onderzoek, die politici uit de Tweede Kamer kunnen inzetten om informatie te krijgen over een onderwerp. Zij kunnen daarmee controleren of de regering wel echt doet wat wat ze moet doen. En dat onderzoek was dit keer wel héél groot.

De gevolgen van de gaswinning in Groningen werden twee jaar lang kritisch bekeken. Mensen die in het aardbevingsgebied wonen mochten laten weten hoe dat is en er werd gekeken of er fouten zijn gemaakt door de regering en door gasbedrijven. Iedereen die werd opgeroepen, moest meedoen. Vrijdag werden de resultaten in het Groningse dorp Zeerijp gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Dat rapport is meer dan tweeduizend pagina's dik!

2. Wat staat er in dat rapport?

Er staat in dat Groningers de laatste jaren niet de hulp hebben gekregen die ze zouden moeten krijgen. In de provincie wordt al meer dan zestig jaar gas uit de grond gehaald. Die gaswinning zorgde voor meer dan 1600 aardbevingen in het gebied. Veel mensen zijn al jarenlang bang en gestrest en veel mensen moesten verhuizen naar een tijdelijk huis.

Volgens de onderzoekers ging geld verdienen met het gas voor de regering boven de veiligheid van de mensen en is er niet goed genoeg naar de schade van de huizen gekeken. Daarom heeft Nederland nu veel goed te maken en daar is geld voor nodig. Waar dat geld naartoe moet staat niet in het rapport, maar daar hebben de mensen in Groningen wel ideeën over.

3. Wat willen de mensen in Groningen?

Groningers zijn blij met dit onderzoek. Maar ze zien dit nu vooral als een begin. Zij willen dat hun huizen worden hersteld en dat er meer gedaan wordt om schade door de bevingen te voorkomen. En er moet extra zorg komen om mensen te helpen met het omgaan met angst en stress.

Maar de mensen vinden het ook belangrijk dat provincie aantrekkelijk wordt om in te wonen. Daarom moet er ook geld komen om meer te kunnen doen aan bijvoorbeeld sport en andere leuke dingen voor kinderen en jongeren. Zij moeten daardoor ook opgroeien met minder stress. De provincie heeft ook nog een ander plan, liet burgemeester Koen Schuiling van Groningen maandag weten. Groningen wil de eerste provincie zijn die, vanaf 2035, helemaal geen gas meer gebruikt. Dat zou de mensen in ieder geval alvast een hoge gasrekening schelen.