Waarom brandt kaarsvet niet uit zich zelf, maar wel met een lont?

De aarde

Kaarsen zien er eenvoudiger uit dan een lamp maar ze zijn eigenlijk heel bijzonder. Ze bestaan uit twee gedeeltes die samenwerken:
De brandstof, meestal een soort was
De lont, het draadje in het midden

Het is heel belangrijk dat de lont gemaakt is van absorberend materiaal, ze moeten net zo werken als een handdoek. Waarom? De lont moet de gesmolten was absorberen en omhoog duwen terwijl de kaars aan het branden is. Ook wordt de lont een paar keer in gesmolten was gedoopt zodat het een laagje om zich heen krijgt.

Meestal wordt paraffine gebruikt om de kaars te maken, maar het kan ook bijenwas zijn (die ruikt ook echt naar honing).

Als je een kaars aansteekt, smelt je eigenlijk de was in om de lont heen. De lont absorbeert dan de gesmolten was (= kaarsvet) en duwt het omhoog. De hitte van de lucifer zorgt ervoor dat de gesmolten was begint te verdampen en het is dan uiteindelijk de verdampte was die brandt. En zo brandt langzaam een kaars op.

Wil je dit testen?
Blaas een kaars uit. Zie je de witte pluim van rook die uit de lont opstijgt? Dat is dus de wasdamp! Die is dan al zo afgekoeld dat het van een gas condens is geworden en dus zichtbaar. Je blijft die witte pluim zien zolang de lont heet genoeg is om de was te smelten. Je kunt het zelfs aansteken met een lucifer! Doe dit uiteraard altijd met een volwassene in de buurt.