Probeer op een groter scherm

Om optimaal gebruik te maken van de Aha!-vragengenerator heeft u een groter beeldscherm nodig. Probeer eens op een tablet of laptop. Better yet, het Digibord voor uw klas.

overzicht alle vragen

Welkom bij de Aha!-vragengenerator

Hier ontdekken basisschoolleerkrachten en -leerlingen hoe leuk wetenschap en technologie en Onderzoekend & Ontwerpend Leren is. Het behandelen van een vraag duurt 15 minuten. Het antwoord ontdekt de klas door een experiment uit te voeren of door een creatieve oplossing te bedenken. Na het lezen van de verklaring aan het einde van elke les zal de klas denken: ‘Aha! Zo zit dat dus.’

Op zoek naar informatie over W&T of meer lesideeën?
Je kunt hier kosteloos meer lesideeën downloaden die je kunt gebruiken voor W&T in de klas!

Voor welke groepen
De Aha!-vragengenerator is geschikt voor groepen 1 t/m 8. Tot en met groep 5 raden we aan om de vragen klassikaal te behandelen.

Benodigdheden
Voor de meeste vragen kun je gebruik maken van materialen die standaard in het klaslokaal aanwezig zijn. Je kunt de vragen filteren op benodigdheden ‘standaard in de klas’ of ‘extra’.

Privacyverklaring

Kun je iets laten vallen zonder risico te lopen dat het stukgaat?

kies zelf een vraag

Kun je iets laten vallen zonder risico te lopen dat het stukgaat?

Dit heb je nodig

  • Een wegwerpbekertje
  • Een rolletje dun touw
  • Een dunne plastic zak (gerecycled graag!)
  • Een paar soldaatjes (het kunnen ook pionnetjes of gummen zijn)
  • Een schaar
1

Zo zoek je dit uit:

Maak vier gaatjes hoog in de wegwerpbeker (net onder het randje), ongeveer even ver van elkaar. Knip vier stukken touw af van ongeveer 30 centimeter. Spreid de zak open en maak er vier gaatjes in, ook weer ongeveer even ver van elkaar. Maak met de touwtjes de beker vast aan de (open) onderkant van de zak. Zet het soldaatje in de beker, ga naar een plek die zo hoog mogelijk is (bijvoorbeeld op tafel of bovenaan de trap) en laat je de beker vallen.

2

Bespreek met elkaar:

  • Wat gebeurde er?
  • Hoe denk je dat dit komt?

Aha! Zo zit dat dus...

Je soldaat zweefde rustig naar beneden. Hij had dan ook een echte parachute, net als de tienduizenden soldaten die in 1944 in de lucht te zien waren toen ze Nederland kwamen bevrijden. Als je zonder parachute uit een vliegtuig zou springen, zou je door de zwaartekracht steeds harder op de aarde afgaan. Als je een ‘gewone’ parachute gebruikt, die eruitziet als een halve bol, maak je de luchtweerstand veel groter en rem je heel sterk af. Wist je trouwens dat Leonardo da Vinci (uitvinder, schilder en nog veel meer) al in 1483 een parachute tekende? Hij bouwde hem alleen nooit.

Bonus voor het thema ‘verkeer, transport en ruimte’:
Tegenwoordig is er ook de ‘matrasparachute’. Die ziet er niet uit als een bol, maar meer als een brede strook. Die werkt als een vliegtuigvleugel. Door de speciale vorm stroomt de lucht er aan de bovenkant sneller langs dan aan de onderkant. Daardoor duwt de lucht meer op de onderkant en word de parachute de lucht in geduwd. Dit is liftkracht. Omdat die tegen de zwaartekracht ingaat, remt de parachute af.