Hoe wordt een fiets gemaakt?

Wetenschap & Techniek
Een witte fiets tegen een blauwe muur

De allereerste fietsen (in 1700) werden van hout gemaakt. De voorloper van de fiets was niets meer dan een houten balk tussen twee wielen.

Fijn fietsen

In 1800 had een slimme Duitser bedacht dat een stuur ook heel handig zou zijn. Toen werd het ineens een loopfiets. De eigenlijke fiets was er in 1861 toen de Franse koetsenbouwer Pierre Michaux op het voorwiel pedalen op traparmen bevestigde.

De houten frames van de fietsen werden later vervangen door metaal. En om de schokken te dempen kregen de wielen volle rubberen banden. Toen fietste de fiets ineens een stuk prettiger!

Veel onderdelen

Maar hoe wordt zo'n fiets van tegenwoordig gemaakt? De fiets heeft inmiddels heel veel onderdelen. Fietsen worden in fietsenfabrieken gemaakt.

Het maken van een fiets begint met ijzeren buizen. De buizen worden aan elkaar vastgemaakt. Dan krijg je een driehoekige vorm, het frame. De ijzeren frames worden vervolgens in de spuiterij gespoten in een mooie kleur.

Weer een ander maakt de bagagedrager, de wielen, de remmen, de trappers, de spaken, enzovoort. Wanneer de verschillende onderdelen gemaakt zijn en de goede kleur hebben, worden de onderdelen aan het frame gelast. Wil je zien hoe dat gaat? Bekijk dan het volgende filmpje.