Documentatiecentrum

Natuurrampen

Niets is mooier dan de natuur. Maar die prachtige natuur zorgt ook voor dodelijke rampen. Het hele jaar door komt er ergens wel een natuurramp voor. Dat kan een aardbeving zijn of een vulkaanuitbarsting. Maar ook stormen en water kunnen grote rampen veroorzaken. Denk maar aan een tsunami of een overstroming als er lange tijd veel regen valt. Het kan ook te weinig regenen, zodat oogsten mislukken. Er ontstaat hongersnood.
Ieder jaar eisen natuurrampen duizenden doden. Huizen, wegen en auto’s worden verwoest. Hele dorpen worden weggevaagd. Mensen zijn alles kwijt. Vaak moeten ze geëvacueerd worden naar gebieden waar het wel veilig is. Er zijn dan hulpverleners om de mensen in nood te helpen.

Heel veel water

De grootste natuurramp in Nederland was in 1953. Door een zware storm uit het noordwesten werd het water voor onze kust opgestuwd. Het water steeg tot wel drie meter hoger dan normaal. Op zwakke plekken braken de dijken, grote gebieden overstroomden. 1853 mensen verdronken.
Altijd is wel ergens in de wereld een overstroming. Soms regent het zoveel, dat rivieren al dat water niet aankunnen. Als er dan geen goede dijken zijn, loopt het land onder water. Van alle natuurrampen maken overstromingen de meeste slachtoffers.
Bangladesh, in Zuid-Azië, is het land met de meeste overstromingen. Het land ligt in een deltagebied. In de zomer kan het dagen achter elkaar regenen. De meeste slachtoffers van de overstromingen zijn arme boeren, die langs het water wonen.
Bangladesh heeft nog met een ander natuurgeweld te maken: de cycloon. Een ronddraaiende cycloon kan wel windsnelheden bereiken van 300 km per uur. Ook andere landen in Azië en in het Caribisch gebied worden regelmatig getroffen door zulke wervelstormen.

De regen blijft weg

Heel veel regen kan voor een overstroming zorgen. Maar als de regen lange tijd wegblijft, is het ook niet goed. De natuur verdort, net als de oogsten op de akkers. Dieren gaan dood omdat ze geen voedsel kunnen vinden. Mensen raken ondervoed. Zonder voedselhulp overleven ze de hongersnood niet. Hongersnoden komen nog regelmatig voor in de arme landen van Noordoost-Afrika zoals Ethiopië, Eritrea en Somalië.
Niet alleen door droogte kunnen oogsten mislukken. Plantenziekten kunnen hongersnoden veroorzaken. Of zwermen sprinkhanen, die in korte tijd hele velden kaalvreten.

Aardbevingen en vulkanen

Natuurrampen ontstaan ook door wat er binnen in de aarde gebeurt. Aardbevingen ontstaan doordat aardplaten elkaar raken. Ook zijn op deze zwakke plekken in de loop van miljoenen jaren vulkanen ontstaan. In Indonesië, de Filipijnen, Japan en Chili zijn vulkanen die regelmatig uitbarsten. In het zuiden van Europa zijn de meeste Europese vulkanen. De bekendste zijn de Etna en de Vesuvius in Italië. De Vesuvius veroorzaakte in het jaar 79 een gigantische natuurramp. Giftig gas en wolken gloeiende as doodden toen zo’n 10 duizend inwoners van Pompeii. 
Aardbevingen kunnen grote rampen veroorzaken. De meeste slachtoffers vallen door instortende gebouwen. Daarom probeert iedereen zo snel mogelijk buiten te komen. Ook in de provincie Groningen komen regelmatig aardbevingen voor. De bevingen ontstaan doordat daar veel aardgas uit de bodem wordt gehaald. 

Dit is een samenvatting van het Informatie-boekje 29 Natuurrampen.

Details en informatie

  • Titel: Natuurrampen
  • Auteur(s): Zeger van Mersbergen
  • Nummer: 29
  • Niveau: 4
  • Siso: J 562
123movies