Hoe maken ze iets wat suikervrij is toch zoet?

Eten en drinken
Een berg suiker met een suikerklontje in de vorm van een hart erin

Omdat je van suiker dik kunt worden en omdat het slecht is voor je tanden, wordt in steeds meer eten en drinken geen suiker gestopt. Dan heet dat eten en drinken ‘suikervrij’. Maar hoe kan iets nu toch zoet smaken als er geen suiker in zit?

Verschillende soorten

Dat komt door speciale stoffen die in het eten en drinken worden gedaan. Deze stoffen worden, hoe kan het ook anders, zoetstoffen genoemd. Er zijn veel verschillende zoetstoffen met vaak moeilijke namen, zoals sorbitol of aspartaam. Deze zoetstoffen zitten bijvoorbeeld in light frisdrank, in suikervrije drop en in zoetjes voor in de thee.

Nummertje

Of er ergens zoetstoffen inzitten, kun je lezen op het etiket van het eten of drinken. Vaak staat dan niet die moeilijke naam van de stof genoemd, maar een nummer. Zoetstoffen kun je herkennen aan nummer E420, E421 of een van de nummers tussen E950 en E968.

Buikpijn

Eten en drinken met zoetstoffen is prima als je geen suiker wilt gebruiken. Alleen is het wel zo dat vooral kinderen bij te veel van sommige zoetstoffen last kunnen krijgen van bijvoorbeeld buikpijn. Dat is zo bij sorbitol, dat op het etiket E420 wordt genoemd. Maar twee glazen light frisdrank op een dag of een paar suikervrije dropjes kunnen best.

Natuurlijke suikers

Trouwens, fabrieken stoppen vaak suiker in eten en drinken om het zoet te maken. In fruit hoeven ze geen suiker te stoppen, omdat daar van nature al suiker in zit. Vandaar dat veel fruit ook zo zoet smaakt, denk maar aan aardbeien, peren en bananen. Van alle zoete dingen die er zijn, is fruit het allergezondst!