Documentatiecentrum

De onderzeeboot

Onderzeeboten zijn oorlogs-boten. De marine gebruikt ze. De marine is het deel van het leger dat de kust en de wateren van Nederland bewaakt en verdedigt. Een onderzeeboot is gemaakt van staal. Dat is een heel sterk soort ijzer, en dat is nodig! Want hoe dieper de boot vaart, hoe harder het water er tegenaan drukt. Nederlandse onderzeeboten zijn 68 meter lang. Dat is zo lang als negen klaslokalen achter elkaar! Ze zijn negen meter breed en vijftien meter hoog. Binnen in de boot ziet het eruit als een fabriek. Er zijn dikke pijp-leidingen, kabels, kasten met knopjes en lampjes.

De boot heeft holle wanden. Door die met water te vullen, kan de boot naar beneden zakken.

Oorlogs-boot

In het midden van de boot is de centrale. Daar staan allerlei apparaten, maar het stuur van de boot is er ook. Voor in de boot liggen de torpedo's klaar. Dat zijn bommen. Met een speciale lift kunnen ze worden opgetild om ze voor een luik te schuiven. Achter het luik zit een lange buis en daarachter zit weer een luik. Vanuit deze buis kunnen de torpedo's worden afgeschoten. Aan de achterkant van de boot is de machine-kamer. Daar staan een heleboel machines. Ze zorgen voor verse lucht, verwarming, water en elektriciteit. Mannen van de technische dienst controleren die machines dag en nacht. De vele stroom die nodig is, komt uit hele grote batterijen. Die zijn wel twee meter hoog!

Er zitten geen ramen in een onderzeeboot. Op het beeldscherm kun je zien waar je bent.

De bemanning van een onderzeeboot werkt in ploegen. Als de ene ploeg werkt, slaapt de andere. Dat gaat in periodes van zes uur. Er is een huiskamer. Daar kunnen de mannen eten, vergaderen, spelletjes doen of een video kijken. In kleine slaaphutten staan stapel-bedden. Er zijn ook kastjes waar je schoenen en persoonlijke spullen in op kunt bergen. De baas van de boot is de commandant. Hij heeft een eigen slaapkamer. Dat is ook meteen zijn kantoor. Er is ook een ziekenboeg aan boord. Daar kan een zieke verzorgd worden. Een van de opvarenden heeft een opleiding voor zieken-verzorger gevolgd. Hij weet welke medicijnen er nodig zijn.

Als er oorlog is, kunnen onderzeeboten belangrijke gegevens verzamelen over vijandige schepen en vliegtuigen. Bijvoorbeeld of ze wapens aan boord hebben. Als het vrede is, luistert de bemanning gesprekken op verdachte schepen af. Een andere taak is het verkennen van gebieden. Dan moet de bemanning goed rondkijken hoe zo'n gebied er uit ziet. Er worden vaak oefeningen gedaan met verschillende landen. Dat zijn internationale oefeningen. De landen sturen dan alle schepen van hun marine. Een ander woord voor deze schepen is vloot. Tijdens zo'n oefening kan er een grote ramp op zee worden nagespeeld. Of een oorlog. Vroeger hadden de mannen op een onderzeeboot soms wekenlang geen contact met hun familie. Tegenwoordig kunnen ze e-mail-berichtjes schrijven. Als de boot even boven water vaart, kunnen ze verzonden worden. Dat gaat met een speciale computer. Daarmee worden ook berichten van familie-leden binnen gehaald. Daar zijn de mannen op de onderzeeboot natuurlijk reuze blij mee.

Details en informatie

  • Titel: De onderzeeboot
  • Auteur(s): Lien van Horen
  • Nummer: JC235
  • Niveau: 2
  • Siso: J 658.75
123movies