bord met zout

Keukenzout bestaat uit kleine korreltjes. Je kunt zout door het eten doen, zodat het niet meer flauw smaakt. Hoe kun je zelf zoutkristallen maken?

nodig

zout

donker plat bord

warme kraan

glas

theelepel

15 minuten op de eerste dag
5 minuten op de derde dag

introductie proefje bord met zout

stappen

op de eerste dag

1. 

vul het glas tot de helft met heet water uit de kraan

2. 

doe drie theelepels zout in het glas erbij

3. 

roer in het glas totdat de zoutkorrels zijn verdwenen

4. 

zet het bord neer op een plek waar het een dag kan blijven staan

5. 

schep met de theelepel water op het bord, zodat het bord bedekt wordt met een dun laagje water

vraag 1: Wat denk je dat er gebeurt als je twee dagen wacht?

6. 

wacht twee dagen


op de derde dag

7. 

kijk naar het bord

vraag 2: Wat is er gebeurd?

vraag 3: Hoe denk je dat dit komt?


ga naar:

uitleg

digiblad


print:

werkblad

werkblad met grote letters

antwoordblad


doe meer proefjes over:

scheikunde, natuurkunde

water, faseovergang, verdamping, oplossing, kristallisatie, kristal

 

1
vul het glas tot de helft met heet water uit de kraan
5
schep met de theelepel water op het bord, zodat het bord bedekt wordt met een dun laagje water