Probeer op een groter scherm

Om optimaal gebruik te maken van de Aha!-vragengenerator heeft u een groter beeldscherm nodig. Probeer eens op een tablet of laptop. Better yet, het Digibord voor uw klas.

overzicht alle vragen

Welkom bij de Aha!-vragengenerator

Hier ontdekken basisschoolleerkrachten en -leerlingen hoe leuk wetenschap en technologie en Onderzoekend & Ontwerpend Leren is. Het behandelen van een vraag duurt 15 minuten. Het antwoord ontdekt de klas door een experiment uit te voeren of door een creatieve oplossing te bedenken. Na het lezen van de verklaring aan het einde van elke les zal de klas denken: ‘Aha! Zo zit dat dus.’

Op zoek naar informatie over W&T of meer lesideeën?
Je kunt hier kosteloos meer lesideeën downloaden die je kunt gebruiken voor W&T in de klas!

Voor welke groepen
De Aha!-vragengenerator is geschikt voor groepen 1 t/m 8. Tot en met groep 5 raden we aan om de vragen klassikaal te behandelen.

Benodigdheden
Voor de meeste vragen kun je gebruik maken van materialen die standaard in het klaslokaal aanwezig zijn. Je kunt de vragen filteren op benodigdheden ‘standaard in de klas’ of ‘extra’.

Privacyverklaring

Kunnen boeken ook onafscheidelijk zijn?

kies zelf een vraag

Kunnen boeken ook onafscheidelijk zijn?

Dit heb je nodig

  • Twee dikke schrijfblokken
  • Twee vrienden die je wel eens voor de gek wilt houden
1

Zo zoek je dit uit:

Schuif twee schrijfblokken in elkaar, maar wel helemaal, pagina voor pagina. Je legt dus eerst de laatste pagina van beide blokken op elkaar, daarna doe je er éen pagina van het ene blok op, dan eentje van het andere blok, weer eentje van het eerste, enzovoort. Alle pagina’s liggen dus om en om. Laat je vrienden nu allebei een kant vastpakken van het dikke blok dat zo ontstaan is. En laat ze de beide blokken weer uit elkaar trekken. Hoe moeilijk kan het zijn?

2

Bespreek met elkaar:

  • Wat gebeurde er?
  • Hoe denk je dat dit komt?

 

Aha! Zo zit dat dus...

Als je de voorbereiding goed hebt gedaan, krijgen je vrienden de blokken niet uit elkaar, hoe hard ze ook trekken. Dat heeft te maken met frictie. Frictie zorgt ervoor dat een bal die je weggooit niet eeuwig doorrolt, maar op zeker moment stopt. Ook tussen de bladen van het ene blok en die van het andere bestaat frictie. Niet zoveel op zich, maar omdat je al die bladen een voor een op elkaar hebt gelegd, telt de frictie van allemaal bij elkaar op en krijgen je testpersonen de onafscheidelijke blokken niet meer uit elkaar.