Documentatiecentrum

Handbal

Handbal is een snelle, actieve sport. Een van de leuke dingen van deze sport is dat de veldspelers tijdens een wedstrijd aanvaller én verdediger zijn. Elke speler kan dus doelpunten maken.
Handbal is een teamsport. Een handbalteam bestaat uit zes spelers en een keeper. Omdat handbal zo’n snelle en vermoeiende sport is, zitten op de reservebank wisselspelers en een reservekeeper.
Een andere vorm van handbal is het beachhandbal. De teams bestaan uit drie spelers, een keeper en vier wisselspelers. Er moet vaak gewisseld worden, omdat je op blote voeten in het zand speelt, dat is erg vermoeiend.
Sinds ongeveer 1990 kunnen mensen met een handicap bij sommige verenigingen bij G-handbal gaan. Omdat mensen met een beperking meestal niet zo vlug zijn met de bal, geldt de driesecondenregel niet.


© WB/Lineair, Arnhem

Tijdens een handbalwedstrijd bedenk je razendsnel waar je de bal heen speelt. Je zoekt daarvoor steeds contact met je medespelers.

Regels

In een handbalteam heb je de cirkelloper, hij speelt in de buurt van de cirkel. Twee teamgenoten spelen vanuit de hoeken, dat zijn hoekspelers. De andere drie teamgenoten bouwen vanuit het midden van het veld het spel op of verdedigen. In de aanval zijn deze spelers opbouwers, bij verdedigen uitstappers.

Een van de belangrijkste spelregels bij handbal is de driesecondenregel. Je mag drie passen maken en dan moet je de bal wegwerpen. Als je de bal vangt en je gaat tippen, dan mag dat zover je wilt. Ook mag je de bal zittend, knielend en liggend spelen. Omdat er vaak en gemakkelijk gescoord wordt bij handbal, komt 0-0 als eindstand niet voor. Je hebt eerder een score van bijvoorbeeld 26-22.

Handbal kun je op school leren tijdens de gymles. Vind je het leuk, dan kun je lid worden van een handbalvereniging. Daar krijg je training, waarbij je leert hoe je je conditie, kracht en snelheid kunt verbeteren. En je leert er om de bal beter te beheersen. Ook leer je verschillende worpen. Maar ook hoe je kunt aanvallen en verdedigen. Een training begin je altijd met een warming-up om je spieren soepel te maken. Zo voorkom je blessures.
Je hebt zaalhandbal en veldhandbal. Bij veldhandbal speel je op kunstgras of asfalt. Het veld is bij zaal- en veldhandbal hetzelfde. Bij handbal speel je met een stevige leren bal. Jonge spelers gebruiken een kleinere bal met een omtrek van 48 cm. Hij weegt hetzelfde als een pak koffie.
De kleding van handbalspelers bestaat uit een shirt, een korte broek en schoenen met een stroeve zool en een speciaal profiel. Je moet namelijk niet uitglijden, maar wel snel van richting kunnen veranderen. Om te voorkomen dat je gewond raakt als je valt, dragen de spelers knie- en elleboogbeschermers. Een keeper draagt als extra bescherming een toque.


© Nederlands Handbal Verbond, Oosterbeek

Elk jaar wordt het Nederlands Kampioenschap Schoolhandbal gehouden. Hier zie je het winnende team van de Paradijsvogel in Den Haag.

Verder ontwikkelen

Als je gek bent op handbal en er heel goed in bent, kun je je aanmelden bij een handbalschool, zoals HandbalSchool Gelre. Hier kunnen jonge handballers elke week extra trainen en hun handbalspel verder ontwikkelen. Deze scholen werken samen met LOOT-scholen. Als je daarop zit, krijg je een op jouw sportschema aangepast lesprogramma en studiebegeleiding.

 Dit is een samenvatting van het Informatie-boekje 391 Handbal.

Details en informatie

  • Titel: Handbal
  • Auteur(s): Josée Gruwel
  • Nummer: 391
  • Niveau: 3
  • Siso: J 619.31
123movies