Documentatiecentrum

Volle maan

De maan is een planeet, net als de aarde. Planeten zijn enorme bollen die door het heelal zweven. Niemand weet precies hoeveel planeten er zijn. Er worden steeds weer nieuwe ontdekt. De maan die wij kennen, hoort bij de aarde. Maar er zijn meer planeten die een maan hebben. Soms zijn er zelfs meerdere. De zon en de maan zijn er altijd. Alleen kun je ze soms niet zien. De maan geeft niet zelf licht. Hij weerkaatst de stralen van de zon, en daardoor lijkt het alsof de maan schijnt. De zon schijnt 's nachts vanaf de andere kant van de aarde op de maan. Een nacht per maand kan de zon de hele maan belichten. Dan is het volle maan.

Een volle maan geeft veel licht.

De maanstand

Volle maan duurt 24 uur. De maan verandert elke nacht een beetje. Als de maan aan het groeien is, noem je dat wassen. Als de maan weer kleiner wordt, heet dat krimpen. De maanstand blijft nooit hetzelfde. De maan draait in 28 dagen om de aarde. Het rondje dat de maan maakt, is steeds hetzelfde. Dat heet een cyclus. Het is handig om de verschillende maan-standen als kalender te gebruiken. Sommige maan-kalenders zijn bewaard gebleven. De naam van de maan had iets te maken me de tijd van het jaar. Zo heette de volle maan in mei 'grasmaan'. Dan wisten de mensen dat het tijd was om te zaaien.

In veel agenda's staan de maan-standen genoemd.

Wist je dat eb en vloed worden veroorzaakt door de maan? Met eb staat het zeewater lager dan met vloed. Stel je voor dat het zeewater een laag om de aarde is. Miljoenen kilometers daar vandaan staat de maan. Toch trekt de maan elk water deeltje aan. Hoe groot die aantrekkings-kracht is, ligt aan de stand van de maan. Hoe groter de aantrekkings-kracht, hoe hoger het water staat. Dat hoge water heet vloed. Omdat de maan beweegt, is het telkens op een andere plek op aarde vloed. Vroeger haalden boeren hun gewassen bij volle maan van het land. Ze geloofden dat de vruchten bij volle maan het sappigst waren. En dus gingen ze dan oogsten.

Vroeger geloofden ook veel mensen dat de volle maan toverkracht had. Ze voerden dan speciale rituelen uit. En driehonderd jaar geleden kreeg je in Engeland een lichtere straf als de misdaad tijdens de volle maan was gepleegd. Ze dachten dan dat je last had van lunacy (zeg: loew-neh-sie). Dat betekent maangekte. Schrijvers bedenken ook vaak verhalen over de volle maan. Er is een Suske en Wiske-stripboek dat Volle maan heet. En je kent misschien de boeken van Paul van Loon wel. Hij schreef een hele serie boeken over het jongetje Dolfje dat elke keer met volle maan in een weerwolf verandert.

Details en informatie

  • Titel: Volle maan
  • Auteur(s): Karin Wesselink
  • Nummer: JC216
  • Niveau: 1
  • Siso: J 552.4
123movies