Spreekbeurt over dieren in nood

Jaarlijks raken er veel dieren in nood. Denk aan dieren die hun baas kwijt zijn en dieren die in het verkeer gewond raken. Er zijn ook mensen die hun dieren mishandelen of verwaarlozen. Gelukkig helpt de Dierenbescherming zoveel mogelijk.

Dierenambulance

De dierenambulance haalt zieke of gewonde dieren op. En brengt ze naar de dierenarts of naar het dierenasiel. De Dierenbescherming heeft meer dan twintig ambulanceafdelingen door het hele land. Iedere afdeling beschikt over meerdere ambulances. Die rijden als het nodig is dag en nacht, net als voor mensen.
De ambulances van de Dierenbescherming rijden ruim 75.000 keer per jaar uit om een dier te helpen! De medewerkers op de ambulances maken de meest rare en spannende dingen mee. De ene dag redden ze een reebok uit de sloot, de andere dag halen ze een gewonde gans van het ijs.

In de dierenambulance liggen allemaal spullen om dieren te helpen: een EHBO-koffer, een brancard, verschillende vangstokken en nog veel meer.

De dierenambulance heeft geen sirene, wel een zwaailicht. Maar het zwaailicht mag alleen aan als de dierenambulance stopt langs de weg om een gewond dier op te halen. Zodra het gewonde dier in de dierenambulance ligt, moet het zwaailicht uit. De dierenambulance mag dan ook niet te hard rijden of door rood rijden.

De dierenambulance haalt zieke of gewonde dieren op.

De mensen van de dierenambulance moeten het vaakst in actie komen voor vogels. Per jaar komen er wel zo’n 4.000 tot 5.000 gewonde vogels binnen. Vaak hebben ze last van gebroken vleugels of poten, omdat ze bijvoorbeeld tegen een raam zijn gevlogen.

Dierenambulance op school

Sommige Dierenbeschermingsambulances kunnen voor jouw spreekbeurt ook bij jou op school langskomen. Niet alle ambulanceafdelingen hebben daar genoeg medewerkers voor, maar misschien dat de dierenambulance bij jou in de buurt wel langs kan komen!

Raadpleeg deze pagina en vraag de ambulance in jouw buurt of ze je kunnen helpen met jouw spreekbeurt.

Dierenbeschermingsambulances op school.

Dierenasiel

Per jaar vangen de Dierenbeschermingsasielen ruim 25.000 huisdieren op die anders dakloos zouden worden. Ze raakten verdwaald of hun baasje kon niet meer voor hen zorgen. Helaas worden ook veel dieren gedumpt. Om al deze honden, katten, konijnen, knaagdieren, vogels etc. op te vangen, zijn er gelukkig dierenasielen. De Dierenbescherming heeft er meer dan 30 verspreid in het land. Alle dieren in het asiel staan onder controle van een dierenarts. De dierenarts checkt de gezondheid, geeft inentingen en zorgt voor eventuele operaties. Als het een gevonden dier betreft, kijkt de dierenarts eerst of het dier misschien een chip heeft. De chip zit onder de huid. Met een speciaal afleesapparaat kan hij de gegevens over het dier lezen en kijken wie zijn baasje is. Voordat een dier bij de andere dieren mag, zit hij eerst in quarantaine. Dat betekent dat de hond of kat een tijdje apart zit zodat hij eventuele ziektes niet overdraagt op de andere dieren. De meeste dieren die in het asiel zitten, krijgen vroeg of laat weer een nieuw huis.

Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn

Als je denkt dat een dier in nood is of mishandeld wordt, bel je 144. Dit is het landelijke meldnummer voor dierenleed. De telefonisten bij 144 bepalen naar wie ze de melding toesturen: dat kan de dierenambulance zijn of de dierenpolitie. Als de dierenpolitie bij een melding is en nog meer wil weten over het dier, dan wordt er een inspecteur van de Dierenbescherming ingeschakeld. De inspecteur weet namelijk veel over dieren en hun verzorging!

De afkorting LID staat voor 'Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn'.

De Dierenbescherming

Er leven veel dieren in Nederland. Dieren in de natuur, zoals vogels en vissen, maar ook huisdieren. Daarnaast houden we dieren voor hun vlees, eieren of de melk.
Helaas gaat het niet altijd goed met de dieren. De Dierenbescherming is een organisatie die zich inzet voor alle dieren die hulp nodig hebben. Hiervoor heeft de Dierenbescherming bijvoorbeeld dierenasielen en rijden onze dierenambulances het hele land rond. En onze inspecteurs houden dieren goed in de gaten. De Dierenbescherming vraagt ook aan de regering om strengere regels en wetten te maken om de dieren te beschermen, zoals wetten over proefdieren.

De Dierenbescherming is de grootste organisatie in Nederland die voor dieren opkomt.

Links

Hier vind je nog veel meer informatie voor je spreekbeurt:

Video

  • DSC 5405
    Steun de dierenambulance
  • Schermafbeelding 2021 03 01 om 09 27 16
    Over de Landelijke Inspectiedienst
  • DSC 8098
    Hoe worden asieldieren wakker op dierendag?
1/3

Quiz

Maak een mooie quiz voor op het digibord of schrijf de vragen op het schoolbord. Laat je klasgenoten de antwoorden op een blaadje schrijven met hun naam erboven. Dan kun je bij het nakijken van de antwoorden zien welke klasgenoten goed hebben opgelet bij de spreekbeurt!