Hoe gewoon is de gewone regenworm?

Krista Leusink, 17 oktober 2018

Doodgewoon zou je denken. Een kronkelend sliertje, meer stelt een regenworm niet voor. Geen poten of duidelijke kop en met een viezige kleur die je krijgt als je te enthousiast verf zit te mengen. Maar hoe doodgewoon ben je als je als slungel weet te overleven? Welke talenten heeft een regenworm?

Onderdeel van:

Bewegen zonder pootjes

Het lange lijf van een regenworm lijkt op een stofzuigerslang, het is opgedeeld in ringetjes. In die ringetjes zitten spieren die de worm kan aanspannen en dan wordt hij langer en dunner. Een regenworm heeft ook spieren die van kop tot staart lopen. Deze spieren maken hem korter en dikker. Door zijn verschillende spieren om en om te gebruiken beweegt de worm. De slijmlaag op zijn huid maakt dat hij makkelijker door de grond glijdt. Slijm maakt de regenworm zelf in zijn zadel: het dikkere bandje dat je na zijn dertigste ringetje ziet. Om voort te bewegen heeft de regenworm dus geen pootjes nodig!

Kijk hoe de regenworm zich beweegt!

Ademen zonder longen

De huid van een regenworm neemt dankzij de slijmlaag, gemakkelijk zuurstof op uit de omgeving. Zuurstof lost op in het slijmerige vocht, waardoor de worm ademt.

Zien zonder ogen

Ogen zitten meestal in de kop, maar wat is kop en wat is kont bij een regenworm? De kop is iets kleiner en vrij spits, het achterlijf is iets breder. Naar ogen kun je lang zoeken, die heeft de regenworm niet. Wat een regenworm wel kan is licht waarnemen. Regenwormen proberen uit het licht te blijven. Een regenworm heeft daarvoor lichtgevoelige plekken aan zijn voor- én achterkant. Hij ziet zonder ogen.

 

Horen zonder oren

Naast licht neemt een regenworm ook trillingen van geluid waar. Oren heeft hij niet, maar wel piepkleine borstelharen op zijn hele, gladde lijf. Bij een grote regenworm zie je die haartjes zitten. Met de haartjes voelt hij geluidstrillingen. De borstelharen zorgen er ook voor dat een worm niet zo makkelijk uit de grond te trekken is door een vogel.

Regenwormen (Lumbricus terrestris)
Licentie: CC BY-NC-SA 4.0

Doen: Leg een regenworm op een stuk papier en luister goed. De borstelharen maken een krassend geluid.

Leven van rottend blad

Regenwormen hebben niet veel nodig, ze eten zich door de bodem heen. Uit rottende bladeren halen ze hun voedingsstoffen. Wat ze niet nodig hebben poepen ze weer uit. Regenwormenpoep is goed plantenvoedsel.

Niet bepaald gewoontjes

Over zijn tien harten en dat hij man en vrouw tegelijk is, hebben we het nog niet eens gehad.  Dit is wel genoeg om je te overtuigen dat de gewone regenworm niet bepaald gewoontjes is, maar een dier met veel talenten.