Beatrix der Nederlanden

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Beatrix der Nederlanden
Prinses-beatrix-2020-2.jpg
Prinses Beatrix (2021)
Land Vlag van Nederland Nederland
Aangetreden op 30 april 1980
Afgetreden op 30 april 2013
Troonopvolger Willem-Alexander
Algemeen
Aanspreekvorm Majesteit (nu Koninklijke Hoogheid)
Residentie Den Haag, (nu Lage Vuursche)
Persoonlijke informatie
Volledige naam Beatrix Wilhelmina Armgard van Oranje-Nassau
Geboren Baarn, 31 januari 1938
Huwelijk Claus (geh. 10 maart 1966 - overl. 6 oktober 2002)
Dynastie Huis Oranje-Nassau
Ouders koningin Juliana

Bernhard van Lippe-Biesterfeld

Kinderen Willem-Alexander (27 april 1967)

Johan Friso (25 september 1968 - 12 augustus 2013)
Constantijn (11 oktober 1969)

Overig
Website https://koninklijkhuis.nl/
Portaal Portal.svg Monarchie

Beatrix Wilhelmina Armgard van Oranje-Nassau (geboren te Baarn op 31 januari 1938) is een lid van het Nederlandse koningshuis en van het Huis Oranje-Nassau. Ze was tussen 30 april 1980 (haar kroningsdag) en 30 april 2013 de zesde vorst van Nederland als Koningin der Nederlanden. Ze was de opvolgster van haar moeder koningin Juliana en werd zelf opgevolgd door haar zoon Willem-Alexander.

Biografie

Kinderjaren

Beatrix met moeder Juliana

Beatrix is het oudste kind van (toen nog) prinses Juliana en prins Bernhard van Lippe-Biesterfeld. In juni 1937 maakte Juliana op de radio bekend dat ze in verwachting was van een kind. 's Morgens op 31 januari 1938 werd Beatrix geboren in Paleis Soestdijk. De volgende ochtend kwamen er belangrijke mensen kijken naar Beatrix, onder wie de toenmalige minister-president Hendrikus Colijn. Toen werd ook de (volledige) naam van Beatrix bekend gemaakt:

Op 12 mei 1938 werd Beatrix gedoopt in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag. De hele doop werd uitgezonden via de radio en onder meer de Belgische koning Leopold III was aanwezig. Officieel is Beatrix Nederlandse, maar aangezien ze afstamt van Sophia van de Palts is ze ook Brits. Volgens de wet zijn alle mensen die van Sophia afstammen een Brit, behalve als er een huwelijk is geweest voor de geboorte van de persoon. Dit is ook gebeurd. Beatrix zou in principe aan de rechtbank kunnen vragen voor een uitzondering, wat mogelijk is. Dit heeft ze nog niet gedaan en vermoedelijk gaat ze dit ook niet doen, maar mogelijk blijft het wel.

Beatrix kreeg in totaal nog drie zusjes erbij, Irene (1939), Margriet (1943) en Christiana (1947, geboren als Marijke). Daarnaast heeft ze nog twee halfzussen, namelijk Alicia (1952) en Alexia (1967).

Tweede wereldoorlog

In 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen en begon de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Beatrix was toen tweeënhalf. De dag voor de overgave van Nederland aan Duitsland, vluchtte de koninklijke familie naar Engeland. In juni 1940 besloot Juliana met haar gezin door te reizen naar Canada, waar het veiliger was. Pas in de zomer van 1945 keerde het gezin terug naar Nederland. Hierdoor werd Beatrix' zusje Margriet geboren in Canada. Beatrix heeft ook in Canada op school gezeten.

Studie

Beatrix na haar terugkomst uit Amerika.

Na aankomst in Nederland, zat Beatrix op de school Werkplaats Kindergemeenschap te Bilthoven. Hierna ging ze voor het voorgezet onderwijs door naar het Incrementum, wat speciaal voor Beatrix en Irene was opgezet. Het was onderdeel van het Baarnsch Lyceum. Als cadeau voor haar eindexamen, kreeg ze van haar vader een fiat cadeau. Voor haar achttiende verjaardag kreeg ze een jacht, om precies te zijn een lemsteraak (schip), cadeau; De Groene Draeck. Op 7 februari 1956 werd Beatrix lid van de Raad van State als erfgename van de kroon. In juni 1956 haalde ze haar gymnasium-diploma.

Vervolgens vertrok Beatrix naar Leiden en ging hier wonen. Aan de Rijksuniversiteit Leiden ging ze sociologie, economie, parlementaire geschiedenis, rechtswetenschap en staatsrecht studeren. Later ging ze Europees recht, volkenrecht, geschiedenis, het Statuut van het Koninkrijk, actuele internationale staatskunde en de cultuur van Suriname en de Nederlandse Antillen studeren. Tijdens haar studie bezocht ze verschillende organisaties in onder andere Brussel, Straatsburg, Genève en Parijs. In de zomer van 1959 kocht ze een kasteel, kasteel Drakensteyn, in de bossen van Lage Vuusche. Ze ging daar in 1963 wonen.

In 1959 bracht Beatrix een bezoek aan de verenigde Staten. Eerst kwam ze aan in New York City, waar ze feestelijk werd ontvangen. In Washington D.C. werd ze ontvangen op het Witte Huis. Hier gaf ze een interview aan Amerikaanse journalisten. In het interview vertelde ze over een bootreis met het koningspaar van Griekenland. Over het Griekse koningspaar zei ze dat ze eindelijk bij haar eigen soort mensen kon zijn. In Nederland brak hierdoor een rel los. Op Schiphol gaf ze toe dat ze een verkeerde vertaling had gegeven en ze eigenlijk mensen bedoelde die hetzelfde hebben meegemaakt. Vier jaar later keerde ze terug naar de Verenigde Staten, om de begrafenis van president John F. Kennedy bij te wonen.

Huwelijk en kinderen

Het huwelijk van Beatrix en Claus in de Westerkerk.

Op 1 mei 1965 werd Beatrix om negen uur 's ochtends gespot bij Kasteel Drakensteyn. Ze liep daar hand-in-hand met een onbekende man. Later bleek dit Claus von Amsberg te zijn. De foto verscheen eerst in de Britse krant de Daily Express en daarna in de Telegraaf. Er ontstond grote opwinding in Nederland. Claus bleek een Duitser te zijn en dat vlak na de Tweede Wereldoorlog. Claus bleek ook lid te zijn geweest van de Hitlerjugend, wat in Duitsland voor iedere jongen verplicht was. Een historicus dook in het leven van Claus en er kwam voor de rest niets schokkends uit. Juliana voelde zich genoodzaakt om een beslissing te nemen. Ze keurde het huwelijk van Beatrix en Claus daarom ook goed op 28 juni 1965. Beatrix en Claus bleken elkaar al eerder gekend te hebben. Ze kenden elkaar sinds 1962 tijdens een feestje in Bad Driburg. Op een wintersportvakantie werden Beatrix en Claus zelfs bespied door Nederlandse journalisten.

De Nederlanders waren verdeeld over het huwelijk van Beatrix en Claus. Op een gegeven moment werd bekend dat het huwelijk zou plaatsvinden in Amsterdam. Drie Joodse kerkorganisaties zagen dit als belediging. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden namelijk uit Amsterdam de meeste Joden gedeporteert naar concentratiekampen. Beatrix en Claus stelden aan de regering voor om het huwelijk plaats te laten vinden in Baarn, maar de regering wilde hier niets van weten. Op 10 maart 1966 trouwden de twee in het Amsterdamse stadhuis. Daarna werden ze ingezegend in de Westerkerk. De drie Joodse kerkorganisaties waren tegen de dienst. Als protest tegen het huwelijk werden er rookbommen naar de Gouden Koets gegooid door omstanders.

Claus en Beatrix kregen drie zonen:

Voorbereiding en inhuldiging

De inhuldiging van Beatrix als koningin.

In de jaren zeventig begon Beatrix zich voor te bereiden om koningin te worden. Samen met haar man maakten ze veel reizen naar het buitenland. Ook gingen ze naar de Sovjet-Unie, maar dan niet namens Nederland. Beatrix zette zich vooral in voor ontwikkelingssamenwerking en allerlei vormen en uitingen van kunst. Later begonnen Claus en Beatrix zich te verdiepen in de hofhouding van het koninklijk huis en maakten ze plannen om dit aan te passen. Op 31 januari 1980 maakte Koningin Juliana bekend dat ze op 30 april 1980 afstand zou gaan doen van de troon, en dat prinses Beatrix koningin zou gaan worden. Dat Beatrix haar moeder op zou volgen was lange tijd onduidelijk. De grondwet werd hier pas in 1983 voor aangepast. Tegenwoordig staat door deze verandering in de grondwet dat het oudste kind de troonopvolger wordt (als deze dit wil en kan).

Koningin der Nederlanden

Op 30 april 1980 ondertekende Juliana de zogenoemde akte van abdicatie (akte van aftreding) en werd Beatrix officieel koningin. In de middag werd zij in de Nieuwe Kerk ingehuldigd. Bij de ceremonie waren vertegenwoordigers uit allerlei (Europese) koningshuizen. In de tijd van de troonwisseling was in Amsterdam een grote kraakbeweging bezig. Zij organiseerde precies een actie op die dag en riepen de leus Geen woning, geen kroning. De krakers gingen op de vuist met de politie. Soms waren dit zelfs net veldslagen en dat tussen de feestvierende mensen! Deze gebeurtenis heette het kroningsoproer. Met moeite kon de Mobiele Eenheid voorkomen dat de krakers de Nieuwe Kerk binnenstormden. De dag na de kroning bezocht de koningin de gewonde ME'ers in het ziekenhuis.

Beatrix was als koningin erg zakelijk, in tegenstelling tot haar moeder. Ze wilde majesteit genoemd worden, terwijl Juliana graag mevrouw genoemd werd. Koninginnedag liet Beatrix op dezelfde dag vallen, maar ze schafte wel het defilé op Paleis Soestdijk af. In plaats van dat het volk haar bezocht, bezocht zij het volk. Ze ging jaarlijks naar één of twee Nederlandse plaatsen toe. Ook liet ze haar plannen om de hofhouding te veranderen doorgaan. In 1981 verhuisde ze vanuit Kasteel Drakensteyn naar Paleis Huis ten Bosch in Den Haag. Wonen deed ze in dat paleis, maar ze werkte in Paleis Noordeinde. 1988 werd Beatrix 50 jaar en werd ze daarom geïnterviewd voor televisie door Hella Haasse. Aangezien Hella Haasse schrijfster was, vroeg ze waarom Beatrix geen literatuur las. Beatrix antwoordde hierop dat ze hier helemaal geen tijd voor had, omdat ze veel documenten moest doorlezen en ondertekenen. In dat jaar was er nog iets bijzonders aan de hand. In de troonrede (gemaakt door Ruud Lubbers) had Beatrix doorgelezen dat Nederland schoner was geworden, maar in haar kerstrede zij ze weer dat de aarde steeds vuiler werd en langzaam aan het afsterven was.

Beatrix in de Gouden Koets tijdens Prinsjesdag.

Beatrix houd erg van kunst. In 2000 organiseerde ze de tentoonstelling De voorstelling. Nederlandse kunst in het stedelijk paleis. in het Stedelijk Museum Amsterdam. Beatrix boetseert en beeldhouwt ook in haar vrije tijd. Volgens veel politici was Beatrix altijd goed op de hoogte van dossiers. De voormalig minister-president Dries van Aght zij zelfs dat ze alles wist van wat in de dossiers stond. In 2002 redde Beatrix het leven van Amina Lawal uit Nigeria. Ze was zwanger geraakt voordat ze getrouwd was en in Nigeria stond hier de doodstraf op. Ze zorgde voor een diner tussen de president van Nigeria en de directeur van Amnesty International. Beatrix' actie was succesvol en Amina Lawal werd vrijgelaten.

Tijdens haar regeerperiode ging het slecht met haar man prins Claus. In de jaren zeventig werd Claus depressief en in 1982 werd hij hier voor behandeld in een kliniek. Hij werd vastgesteld dat hij de ziekte van Parkinson had en uiteindelijk kreeg hij ook nog eens kanker. Uiteindelijk overleed hij op 6 oktober 2002.

In 2009 vond Koninginnedag plaats in Apeldoorn. De dag begon zoals die begon bij veel Koninginnedagen, maar eindigde heel anders. Tijdens een rondrit met een dubbeldekker (met daarop de leden van de Koninklijke Familie) reed een 36-jarige man in een auto in op de dubbeldekker. De auto ontweek de dubbeldekker en kwam tot stilstand tegen een monument. De bestuurder was door een afzetting gereden en reed daarna mensen aan die achter de hekken stonden te kijken. Hierdoor vielen er 8 doden en 11 gewonden. De dader overleed ook. Zijn reden om dit te doen is nog altijd onbekend, maar volgens vele haatte hij het koningshuis. De Koninklijke Familie werd in veiligheid gebracht in Paleis Het Loo. Alles was live te zien op televisie. 's Avonds gaf de koningin geemotioneerd een toespraak op de televisie.

Tot 2010 was Beatrix betrokken bij het vormen van een kabinet. Het kabinet-Rutte I had aan de Tweede Kamer voorgesteld om dit af te schaffen. De Tweede Kamer was het hier niet mee eens, maar het kabinet paste in 2012 toch een regel in de wet aan, waardoor dit niet meer kon. Overigens had het kabinet al sinds 1971 de keuze tussen de koningin als vormer van het kabinet of een zelfgekozen iemand.

In 2012 werd bekend dat Genootschap Onze Taal had ontdekt dat Beatrix de troonrede soms aanpaste, ook al was deze al door iedereen goedgekeurd. Oud-minister-president Ruud Lubbers had dit al jaren eerder bekend gemaakt.

Aftreden

Prinses Beatrix (net afgetreden) samen met koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Op 28 januari 2013 werd om 8 uur bekend dat Beatrix zou gaan aftreden. Dit maakt ze op televisie bekend. De reden was dat de koningin 75 jaar zou gaan worden en in Nederland vanaf dat jaar het 200 jarig bestaan van het koninkrijk werd gevierd. Daarnaast zei Beatrix dat het koningschap te zwaar voor haar was geworden, dezelfde reden die haar moeder gaf voor haar aftreden. Daarnaast gaf ze in de toespraak nog aan dat haar huwelijk met Claus misschien wel de beste keuze uit haar leven zou zijn.

De troonswisseling zou plaatsvinden op 30 april 2013. Daarom werd er dat jaar geen Koninginnedag gehouden in Amstelveen (wat in 2014 tijdens Koningsdag alsnog werd bezocht). In Amsterdam trad Beatrix die dag af als koningin der Nederlanden. In totaal is ze 33 jaar koningin geweest. Hoewel ze in het begin niet populair werd gevonden, werd ze gedurende haar regeerperiode steeds populairder. Onder andere bracht ze een bezoek aan de rampplekken van de Bijlmerramp en de Vuurwerkramp in Enschede. Het televisieprogramma RTL Boulevard maakte zelfs een lied om Beatrix te bedanken, op de melodie van het lied 15 miljoen mensen. Sinds het moment dat ze de akte van abdicatie ondertekende werd ze weer prinses Beatrix. Haar oudste zoon Willem-Alexander werd de nieuwe koning der Nederlanden.

Sinds 4 februari 2014 woont Beatrix weer in Kasteel Drakensteyn in de Lage Vuursche. Daarnaast heeft ze nog een werkwoning naast Paleis Noordeinde, genaamd Noordeinde 66. Tijdens de eerste Prinsjesdag met de koning Willem-Alexander zwaaide ze naar hem toen hij voorbij reed met de Gouden Koets. Beatrix gaat sinds 2015 niet meer mee met Koningsdag, maar verschijnt nog regelmatig in het openbaar.

Titels en functies

Prinses Beatrix (2015)

Titels

Naast koningin der Nederlanden had Beatrix als koningin nog een aantal andere titels. Hieronder een opsomming:

Daarnaast heeft ze nog steeds de titels:

Functies

Daarnaast heeft Beatrix nog een aantal erefuncties bij onder andere:

Gebeurtenissen tijdens regeringsperiode Koningin Beatrix

Slotmanifestatie volkspetitionnement tegen de kernraketten. Maarten van Traa maant het publiek tot stilte (26 oktober 1985)

Gededurende de regeringsperiode van Koningin Beatrix (1980-2013) heeft zij (zijdelings) met onderstaande gebeurtenissen te maken gehad:

  • 1980 De Nederlandse Taalunie wordt opgericht. Dit is een kennis- en beleidsorganisatie voor de Nederlandse taal.
  • 1982 Om de grote werkeloosheid (dan) in Nederland terug te dringen wordt het Akkoord van Wassenaar gesloten. Hierin wordt de matiging van de lonen in ruil voor arbeidstijdverkorting afgesproken.
  • 1983 Om gastarbeiders uit Turkije en Marokko en Molukkers, Surinamers en Antillianen een positieverbetering te geven wordt de Minderhedennota opgesteld.
  • 1984 Het plegen van arbortus (onderbreken van de zwangerschap onder de juiste omstandigheden) is niet langer strafbaar. Het wordt geregeld in de Wet afbreking zwangerschap.
  • 1985 Met het Schengenverdrag wordt afgesproken dat grenscontrole tussen de Benelux (België-Nederland-Luxemburg), Frankrijk en Duitsland sterk verminderd - De Nederlandse Rainbow Warrior (een schip van Greenpease) wordt door Frankrijk tot zinken gebracht. Hierbij wordt een opvarende gedood - De eerste Nederlander in de ruimte is Wubbo Ockels - Hevige protesten bij militair vliegveld Woensdrecht vanwege het voornemen van de regering om daar kruisraketten met kernkoppen te plaatsen. Uiteindelijk gaat dit niet door.
  • 1986 Nederland krijgt er een provincie bij: Flevoland - Aruba scheidt zich af van de overige Nederlandse Antillen en wordt een zelfstandig en autonoom onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden - Koningin Beatrix opent de Oosterscheldekering (filmpje)
  • 1987 In Amsterdam wordt het homomonument voor vervolgde homo's en lesbiennes onthuld.
  • 1988 Het Nederlands voetbalelftal wint in München het Europees Kampioenschap voetbal door in de finale de Sovjet-Unie met 2-0 te verslaan. De doelpunten werden gemaakt door aanvoerder Ruud Gullit en topscoorder Marco van Basten.
  • 1989 RTL-Véronique is de eerste commerciële televisiezender die zich volledig op Nederland richt. Later heet de zender RTL4 (Radio Télévision Luxembourg 4)
  • 1991 Door de verschillende sociale wetten die Nederland kent, wordt het land een verzorgingsstaat genoemd. De uitwerking ervan wordt echter zó duur, dat de wet WAO aangepast moet worden - De koude oorlog komt ten einde door het uiteenvallen van de Sovjet-Unie.
  • 1992 Het Verdrag van Maastricht wordt ondertekend door de E.U.-regeringsleiders. Het verdrag regelt de komst van de Euro - Het Nieuw Burgerlijk Wetboek wordt uitgebreid. Boek 3, 5, 6 en een deel van boek 7 treden in werking. Er is 45 jaar aan gewerkt - Een vrachttoestel van de vliegmaatschappij ELAL uit Israël stort neer op een flat in de Bijlmermeer (de Bijlmerramp).
  • 1993 Mensen mogen niet zomaar zelf en met hulp een einde aan hun leven maken (zelfdoding of Euthanasie). In de wet Toetsing levensbeëindiging op verzoek en hulp bij zelfdoding wordt geregeld wat wel en niet mag bij Euthanasie.
  • 1994 Het expres doorlaten van drugs onder regie van politie en justitie om te kunnen infiltreren (doordringen) in de top van de criminele organisatie lokt veel discussie uit. Dit leidt tot de zogeheten IRT affaire - Het eerste 'Paarse Kabinet' onder leiding van Wim Kok treed aan. Het is voor het eerst dat er geen confessionelen (Christen Democraten) in de regering zitten sinds 1918.
  • 1995 De val van Sebrenica. Het Nederlands VN-bataljon, Dutchbat III staat machteloos en moet met lede ogen toezien hoe naar schatting 8000 moslimjongens en -mannen de bossen in worden afgevoerd en vermoord - De grote rivieren, onder andere in de Betuwe, treden ver buiten hun oevers en delen overstromen. Door de met water verzadigde dijken dreigen er nog meer overstromingen. Ruim 250.000 mensen moeten uit hun huizen geëvacueerd worden. Ook hier volgt een soort van delta-plan: Ruimte voor de rivieren
  • 1999 Twee Nederlanders krijgen de Nobelprijs voor de Natuurkunde: Martinus Veltman en zijn leerling Gerard 't Hooft. Zij hebben onderzoek gedaan naar de kleinste deeltjes (deeltjesfysica) die er in de natuur bestaan. Ze voorspellen het bestaan van het zogeheten Higgsdeeltje. Op 4 juli 2012 komt er groot nieuws van CERN in Genève: de sluitsteen van de kwantumfysica, het Higgsdeeltje, is ontdekt!
  • 2000 De vuurwerkramp in Enschede verwoest een hele woonwijk. Er vallen 23 doden - Paul Scheffer schrijft in NRC Handelsblad het opzienbarend artikel Het multiculturele drama. Hij waarschuwd voor het slecht intregeren van buitenlandse groeperingen (immigranten). Ze doen (voor een belangrijk deel) niet goed mee in de samenleving of kunnen dat niet. Een sociale ongelijkheid dreigt. Dit komt ook door achterstanden in het onderwijs (taalontwikkeling) en daarmee onvoldoende in aanmerking kunnen komen voor (de betere) banen. Conclusie: werkloosheid, armoede, schooluitval en criminaliteit hopen zich op bij deze etnische minderheden.
    Koningin Beatrix afgebeeld op de Euromunten
  • 2001 Spraakmakende cafébrand in Volendam. Bij de brand vallen 14 doden en 200 ernstig gewonden - Eerste homohuwelijk in Nederland. De Amsterdamse burgemeester Job Cohen verbindt als ambtenaar van de burgerlijke stand vier homoparen in de echt.
  • 2002 De Nederlandse gulden wordt vervangen door de Euro. Beatrix is de eerste Nederlandse monarch die op de 'kopzijde' staat afgebeeld - Huwelijk Prins Willem Alexander en Máxima Zorreguieta op 2 februari (filmpje kerkelijke inzegening) - De politicus Pim Fortuyn wordt op 6 mei op het Mediapark in Hilversum door Volkert van der Graaf vermoord.
  • 2004 De moeder van Beatrix, Prinses Juliana, overlijdt op 20 maart - Op 2 november wordt filmer en regisseur Theo van Gogh in Amsterdam vermoord in de Linnaeusstraat in Amsterdam door de moslim-extremist Mohammed Bouyeri. Deze wilde kamerlid Ayaan Hirsi Ali treffen. Op het lichaam heeft hij een open brief van vijf kantjes aan Hirsi Ali gericht. Het debat rondom de integratie van allochtonen verhevigt, waarbij het gaat om de veiligheid van politici en het bestaansrecht van de dubbele nationaliteit - De vader van Beatrix, Prins Bernhard, overlijdt op 1 december.
  • 2008 Kredietcrisis in Nederland. Het is een bankencrisis die op de financiële markten in de zomer van 2007 ontstond, in het najaar van 2008 een hoogtepunt bereikte en pas in de loop van 2011 afliep. Bepaalde financiële producten bleken ineens veel minder waard te zijn en banken leenden elkaar geen geld meer.
  • 2009 Aanslag op Koninginnedag (zie hiervoor)
  • 2010 De Nederlandse Antillen bestaan niet langer als staatkundige eenheid. In 1986 ging Aruba al als afzonderlijk land binnen het Koninkrijk verder. Curaçao en Sint Maarten worden landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden met een autonome (zelfstandige) status. Bonaire, Sint Eustatius en Saba gaan als een soort gemeenten deel uitmaken van het Nederlandse staatsbestel - Nederland staat op het WK voetbal weer in de finale, nu tegen Spanje. Ze verliezen van Spanje met 1-0 in de verlenging.
  • 2011 Drama in het winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Tristan van der Vlis schiet 6 mensen dood en dood daarna zichzelf. Er vallen ook 17 gewonden.
  • 2012 Op 17 februari krijgt de tweede zoon van Beatrix; Johan Friso, een skiongeluk. Hij is toen in Lech (dat is een plaatsje in Oostenrijk) onder een lawine terechtgekomen. Hierdoor werden zijn hersens zo beschadigd dat hij in coma geraakt. Tot de zomer van 2013 werd hij verpleegd in een privékliniek in Londen. In de zomer van 2013 werd hij overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch. Johan Friso overlijdt op 12 augustus.
  • 2013 Koningin Beatrix doet op 30 april afstand van de kroon (abdicatie - filmpje). Bij de inauguratie (kroning - filmpje) van Willem-Alexander als koning der Nederlanden zijn er geen rellen of zo.

Wapens

Staatsbezoeken

Beatrix heeft in totaal 54 staatsbezoeken gedaan tijdens haar regeerperiode:


Media

Video's


 
Koningen van Koninkrijk Holland en het (Verenigd) Koninkrijk der Nederlanden (inclusief regentessen)

Koninkrijk Holland: Lodewijk I · Lodewijk II · Hortense (regentes)
(Verenigd) Koninkrijk der Nederlanden: Willem I · Willem II · Willem III · Emma (regentes) · Wilhelmina · Juliana · Beatrix · Willem-Alexander

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Beatrix_der_Nederlanden&oldid=850664"