Probeer op een groter scherm

Om optimaal gebruik te maken van de Aha!-vragengenerator heeft u een groter beeldscherm nodig. Probeer eens op een tablet of laptop. Better yet, het Digibord voor uw klas.

overzicht alle vragen

Welkom bij de Aha!-vragengenerator

Hier ontdekken basisschoolleerkrachten en -leerlingen hoe leuk wetenschap en technologie en Onderzoekend & Ontwerpend Leren is. Het behandelen van een vraag duurt 15 minuten. Het antwoord ontdekt de klas door een experiment uit te voeren of door een creatieve oplossing te bedenken. Na het lezen van de verklaring aan het einde van elke les zal de klas denken: ‘Aha! Zo zit dat dus.’

Op zoek naar informatie over W&T of meer lesideeën?
Je kunt hier kosteloos meer lesideeën downloaden die je kunt gebruiken voor W&T in de klas!

Voor welke groepen
De Aha!-vragengenerator is geschikt voor groepen 1 t/m 8. Tot en met groep 5 raden we aan om de vragen klassikaal te behandelen.

Benodigdheden
Voor de meeste vragen kun je gebruik maken van materialen die standaard in het klaslokaal aanwezig zijn. Je kunt de vragen filteren op benodigdheden ‘standaard in de klas’ of ‘extra’.

Privacyverklaring

Waarom lust jij graag schuim terwijl iemand anders dat juist vies vindt?

kies zelf een vraag

Waarom lust jij graag schuim terwijl iemand anders dat juist vies vindt?

Dit heb je nodig

Niets.

1

Hoe zoek je dit uit

Voer een gesprek met elkaar over wat jullie superlekker vinden en wat supervies. Kun je bedenken waarom je iets precies vies vindt? Kun je bijvoorbeeld de smaak omschrijven? Of weet je nog wanneer je het voor het eerst proefde? En dat super lekkere, waarom is dat eigenlijk zo lekker? Trouwens, is er ook iets wat je vroeger heel vies vond en nu niet meer?

2

Bespreek met elkaar

  • Wat gebeurt er?
  • Hoe denk je dat dit komt?

Aha! Zo zit dat dus...

Je hersenen onthouden wat je eet. Word je een keer heel ziek van teveel schuimpjes eten? Die informatie slaan je hersenen op. En dus zou het kunnen dat je na die ene slechte ervaring een seintje krijgt als je weer schuimpjes ziet: bah! Je hebt dus een smaakgeheugen. Je tong proeft zoet, zout, zuur, bitter en umami (hartig). Je neus bepaalt ook of je iets aantrekkelijk vindt. En het oog wil ook wat: eten moet er goed uitzien. Bij dat alles speelt geheugen ook weer een rol. Heb je ooit lekkere rode snoepjes gegeten? Misschien vind je daardoor onbewust rood eten vaak aantrekkelijk. Kun je iets wat je echt vies vindt toch leren eten? Stel, jouw ouders zijn dol op die gekleurde zachte tumtums en jij niet. Het geldt niet voor al het eten, maar het is mogelijk om aan dingen te wennen. Juist door ze regelmatig opnieuw te eten. Eet twee tumtums, en zorg dat je het elke keer als zij het eten, gewoon weer probeert. Het kan zomaar dat je de tumtums steeds iets lekkerder vindt.