Is onze monarchie ooit in gevaar geweest?

Geschiedenis
dutch

Ja, de monarchie is ooit in gevaar geweest. Eind jaren '50 ging het niet goed met het huwelijk van Koningin Juliana en prins Bernard. Het begon allemaal als volgt: Het dochtertje van Koningin Juliana, Marijke, had een oogziekte omdat Juliana tijdens de zwangerschap besmet was met de ziekte rodehond. Dokters konden weinig voor haar betekenen.

Daarom schakelde Prins Bernhard voor Koningin Juliana in 1948 de gebedsgenezeres Greet Hofmans in. Zij bleef voor langere tijd aan het hof wonen. Hofmans en de koningin raakten bevriend. Greet Hofmans kreeg hierdoor een erg grote invloed op de koningin. Hofmans sprak veel met Juliana over wereldvrede. Terwijl de Koude Oorlog heerste, wilde Juliana niet hebben dat Nederland zich bewapende om zich tegen de Russen te beschermen. Dit terwijl haar man prins Bernard en de toenmalige Minister-president Drees juist wel voor bewapening waren. Bernard en Juliana kregen ruzie en er dreigde zelfs een echtscheiding. Prins Bernard wilde namelijk niet meer dat Greet aan het hof bleef wonen. Koningin Juliana wilde dit wel.

Als Juliana en Bernard echt zouden scheiden, zou Nederland geen koningin meer hebben, wat het einde van de monarchie zou betekenen. De Minister-president schakelde daarom een onderzoekscommissie in om tot een oplossing te komen. Na het onderzoek moest Greet het paleis verlaten. De monarchie bleef gespaard.