Julia Thiemann / WWF-Germany
Dieren

Het grootste landdier op aarde! De olifant

Kom in actie voor de olifant

Check de actietips van Niek en Janouk!

Actie tips!

Olifanten paspoort

  • Status Bedreigd
  • Leefgebied Afrika en Azië
  • Gewicht tot wel 8 ton
  • Leeftijd 50 tot 70 jaar
  • Favo eten Bladeren en takken

Als je aan een olifant denkt, denk je natuurlijk aan de slurf: een uitgroeiing van de neus en bovenlip. Ook de slagtanden van de savanne- en bos-olifant en van de mannelijke Aziatische olifanten zijn indrukwekkend.

Volwassen mannetjes zijn meer op zichzelf. Ze komen alleen op bezoek als een vrouwtje wil paren.

Olifantenvrouwtjes leven samen. Dat vinden ze gezelliger en vooral: veiliger. Want jonge olifantjes moeten wel oppassen voor hyena’s en leeuwen. De vrouwtjes voeden hun jong op tot het 10 jaar is.

In de kudde kan ze weinig overkomen. Tegen de moeder, tantes en broers en zussen durven roofdieren niet op. En vooral niet tegen oma: de oudste vrouw. Zij is meestal ook de grootste, want olifanten groeien hun leven lang door. En ze weet het meeste, want olifanten hebben een erg goed geheugen. Zij bepaalt wanneer het weer tijd is om verder te trekken, want ze is de leidster van de groep.

Volwassen olifanten hebben bijna geen vijanden. Behalve de mens. Al eeuwen lang jaagt de mens op de olifant vanwege zijn slagtanden. De slagtanden zijn van ivoor en zijn veel geld waard. Gelukkig kunnen we daar iets tegen doen.

Wil jij meehelpen om olifant te beschermen? Word dan Ranger.

Olifant feitjes Wist je dit al?

415.000

Olifanten in het wild in Afrika

45.000

Olifanten in het wild in Azië

4 meter

hoog kunnen olifanten worden

Er zijn 3 soorten olifanten

Er zijn ooit honderden soorten olifanten geweest. Zoals de deinotherium en de wolharige mammoet in koude gebieden.
Een lange tijd dachten onderzoekers dat er nu nog maar twee soorten olifanten leefden, de Afrikaanse olifant en de Aziatische olifant. Maar in 2021 werden wetenschappers het met elkaar eens dat het er drie zijn: de bosolifant in Afrika is geen ondersoort van de Afrikaanse maar een aparte soort. Dat betekent dat er nog drie soorten olifanten zijn op aarde.

Martin Harvey / WWF

Wist je dat...
OLIFANTEN ZIJN BANG VOOR MIEREN! SOMMIGE MIEREN LEVEN IN BOMEN EN VALLEN ALLES AAN WAT AAN ‘HUN’ BOOM KOMT. ALS EEN OLIFANT DAAR BLAADJES VAN PLUKT, KUNNEN DIE MIEREN ZIJN SLURF IN LOPEN EN BIJTEN.
Haha!
Een olifant heeft wel 150.000 spieren in zijn slurf!
Wow!
Olifanten hebben een favoriete kant/tand om te graven, bomen te ontschorsen en zichzelf te verdedigen.
Martin Harvey / WWF

Waarom is de olifant in gevaar?

De olifant is dan de recordhouder grootste landdieren op aarde. Maar olifanten worden ernstig bedreigd!

Elke dag worden er wel honderd olifanten in Afrika gedood. De grootste bedreiging voor de olifant is de handel in ivoor.

 

  • 1

    Stropers

    Stropers doden olifanten om hun slagtanden (die van ivoor zijn) te verkopen. Die zijn namelijk veel geld waard. De tanden worden gebruikt om souvenirs en sieraden te maken. Ondanks het verbod op de internationale handel in ivoor, wordt er nog steeds op olifanten gejaagd.

    Lees verder
  • 2

    Leefgebied

    Het leefgebied van de olifanten wordt steeds kleiner. Dit komt door aanleg van wegen en grote stukken grond waar planten worden verbouwd. Olifanten hebben veel ruimte nodig, met planten en water. Doordat er steeds minder ruimte is leven ze vaak te dicht op de mensen. Zo vernielen ze met hun grote poten gebouwen en de oogst op het land. Daar maken ze geen vriendjes mee, met soms de dood als gevolg. Zielig hè…

    Lees verder
WWF / Carlos Drews

Wat doet WWF?

Hoe beschermen we de olifant?

Olifanten zijn in gevaar omdat stropers hen doden om hun slagtanden. Om stroperij echt de wereld uit te helpen moeten we een heleboel problemen aanpakken.

Als je namelijk alleen het verkopen van dierenspullen verbiedt dan zijn er altijd wel mensen die andere manieren vinden om bijvoorbeeld ivoor en neushoornhoorn te verkopen. Het is dus belangrijk om naar allerlei verschillende dingen te kijken.

  • 1

    School voor rangers

    We beginnen bij de stropers. Als het moeilijker of zelfs onmogelijk wordt om de dieren zoals olifanten of neushoorns te doden dan helpt dat natuurlijk erg! Daarom helpen we rangers in natuurparken met goede opleidingen en door ze nieuwe spullen te geven. Denk maar eens aan drones, die al vliegend stropers op heterdaad kunnen betrappen.

     

  • 2

    Opsporen illegale handel

    Gelukkig is het op de hele wereld verboden om zulke spullen te verkopen. Maar soms werkt alleen dat verbod niet goed genoeg. Omdat er zoveel geld mee te verdienen is, smokkelen handelaren toch bedreigde dieren landen binnen.

    Om het smokkelen te stoppen heeft het WNF samen met anderen onderzoeksbureau TRAFFIC opgericht. Ze sporen illegale handel in bedreigde planten of dieren op. Zo kan de politie de foute handelaren arresteren. Daarnaast letten ze op of alle landen zich wel aan de regels houden.

    Lees verder
  • 3

    Voorlichting

    Je kunt allerlei dingen verbieden, maar uiteindelijk werkt dat alleen als mensen ook echt weten dát iets verboden is en waarom het verboden is. TRAFFIC en WWF werken samen met andere organisaties om voorlichting te geven aan reizigers en lokale bevolkingen.

    Het allerbelangrijkste is dat mensen geen spullen van bedreigde dieren meer willen hebben omdat ze begrijpen dat daardoor dieren zouden kunnen uitsterven.

Olifanten-selfie met slurf
Word olifant expert
Pamela Humphrey

Houd je spreekbeurt

Vertel je klasgenootjes alles over de stoere olifant. Of schrijf je werkstuk over dit grote landdier. Zo help je mee om deze bijzondere dieren te beschermen! Download onze gratis infobladen.

Wil jij de olifant beschermen?

Ben jij gek op de olifant en wil je ze graag beschermen? Word dan Ranger! Want samen komen we op voor de natuur én wilde en bedreigde dieren, zoals de reuzenpanda, de zeeschildpad én de olifant.

Ja, ik word Ranger

Baby-olifant went aan slurf

Wat een gedoe, zo'n slurf! Als een kalf geboren wordt, weegt het tussen de 90 en 150 kilo! Hij drinkt melk bij de moeder, met de mond, niet met de slurf. En het duurt zo'n zes maanden voordat het kalf een beetje handig is met zijn slurf. Dit olifantje is geboren in Tesso Nilo National Park, Pekanbaru in Indonesië. Zie je de video niet? Accepteer dan de cookies of kijk hier https://www.youtube.com/embed/2kOlk7AHApQ

Doe de olifantenquiz

Je hebt hier nu alles over de olifant gelezen en gezien. Tijd voor de olifantenquiz! 

Speel de quiz
 

Nog meer over de olifant

Mary Carol Bate

Tips om koel te blijven

In de zomer duik jij misschien in het zwembad of eet je een ijsje, om koel te blijven. Maar hoe houden dieren hun hoofd koel in de hitte? En hoe kun jij dieren in de zomer helpen? Check het hier
Meer info
Jaap van der Waarde/WWF

Wie bepaalt hoe dieren genoemd worden?

Elk jaar worden er zo’n 2000 nieuwe diersoorten ontdekt. Dat zijn er superveel! Maar wie bepaalt nou de naam van zo'n nieuw ontdekt dier?
Meer info
Richard Barrett / WWF-UK

Dieren tegen klimaatverandering

Wist je dat dieren ook kunnen helpen tegen klimaatverandering? De walvis, bosolifant en otter zorgen er op hun manier voor dat de aarde minder snel opwarmt.
Meer info
WWF-UK / James Morgan

Een dagje bij de douane

Michiel werkt bij de douane van Schiphol. Hij controleert verdachte koffers en andere bagage, om te controleren of er geen (levende) dieren in zitten. Lees zijn dagboek
Meer info
Simon Rawles / WWF-UK

Zo stoppen we stroperij

Het doden van beschermde en bedreigde dieren heet stroperij en de mensen die de dieren doden of verkopen noemen we stropers. Dat moet stoppen
Meer info
WWF-Indonesia / Supriyanto

Waarom maken mensen en dieren ruzie?

Ruzie tussen mensen en dieren noemen we mens-dier conflicten. Op veel plekken in Afrika en Azië leven mensen en dieren dichtbij elkaar in de natuur. Daardoor kunnen ze last van elkaar krijgen. Gelukkig zijn daar ook genoeg oplossingen voor.
Meer info