Waarom lopen schildpadden zo langzaam?

Dieren en planten
schildpad

Schildpadden zijn niet bepaald snel, omdat ze door hun rugschild en buikschild niet goed kunnen bewegen. De schilden van een schildpad zijn aan de randen vergroeid als een soort pantser en de voorpoten staan aan de zijkant. Een schildpad heeft dus een stijve bouw en kan maar één poot tegelijk verzetten. Ze lopen zo langzaam, omdat voor een schildpad een andere manier van lopen niet mogelijk is.

Het schild

Schildpadden hebben een rugschild en een buikschild. Beide schilden zijn aan de randen vergroeid. Ze vormen een stevig pantser waarin de schildpad zich bij gevaar kan terugtrekken. Door het pantser is het dier wel beperkt in zijn beweging. Dat komt doordat de ruggengraat met het rugschild is vergroeid. De voorpoten staan aan de zijkant van het schild.

Snelheid

De reuzenschildpadden behoren tot de traagste schildpadden. Ze doen altijd rustig aan en gebruiken weinig energie. Als ze echt hun best doen, dan kunnen ze met hun hoge rugschild en zware lichaam in een uur tijd maximaal 330 meter afleggen. Dat is niet ver als je je bedenkt dat een mens in een uur tijd al snel vijf kilometer wandelt. Toch zijn er ook schildpadden die verbazend snel kunnen zijn. Zo kan de Florida weekschildpad, een zoetwaterschildpad die ook wel Woeste drieklauw wordt genoemd, een echt sprintje trekken.

Zeeschildpadden

Ook zeeschildpadden kunnen best snel zijn. Op het land zien ze er wat onbeholpen uit, maar in het water kunnen sommige soorten een snelheid van 35 kilometer per uur bereiken!

Bron: Alice van Duijn, Naturalis