Top 5 weetjes over carnaval

Cultuur
carnaval

Carnaval is van oorsprong een katholiek feest. Er wordt het begin van het vasten mee gevierd. Dit is de periode van veertig dagen voor Pasen, die begint op Aswoensdag.

Om de vasten goed te kunnen ‘overleven’ wordt in de dagen voor Aswoensdag een feest gevierd; Carnaval!. Carnaval is dus een katholiek feest. Omdat het zuiden van Nederland nog overwegend katholiek is, of een katholieke achtergrond heeft, wordt hier het carnaval het meest gevierd.

1. Waarom heet het carnaval? 

De betekenis van het woord Carnaval is niet helemaal zeker. Mogelijk is het woord ontstaan uit de twee Latijnse woorden carne (vlees) en vale (vaarwel). Tijdens de vastenperiode werd er immers geen vlees gegeten.

2. Het gekkengetal

Het getal 11 wordt gezien als het ‘’gekkengetal’’ en wordt vaak gelinkt met carnaval. Het wordt zo genoemd omdat 10 als het getal van perfectie wordt gezien en 12 als het heiligengetal. Het getal daartussen in is 11 en wordt hierdoor als het gekkengetal beschouwt. Tot slot bestaat 11 uit 2 keer 1 en dit staat voor gelijkheid. De link met carnaval wordt hier gelegd omdat hier iedereen ‘’gek’’ verkleed is en gelijk is! 

carnaval

3. Verkleden 

Bij feesten ging het er vroeger om dat iedereen gelijk was. Natuurlijk waren er altijd verschillen tussen machtspersonen en bijvoorbeeld armen. Om dit niet zo te ervaren tijdens feesten en partijen gingen mensen verkleed, zo was iedereen even gelijk aan elkaar. 

4. Wereldwijd 

Carnaval wordt zeker niet alleen in Nederland gevierd! Het feest is oorspronkelijk katholieks en wordt dan ook door anderen katholieken wereldwijd gevierd. In Brazilië is carnaval super beroemd! 

5. Alaaf

Alaaf is de bekendste carnavals kreet van Nederland. De kreet is oorspronkelijk bedoelt als begroeting of om te roepen als je proost. In plaats van ''proost'', zeggen ze dan ''Alaaf!''