Documentatiecentrum

Couveusekinderen

In een couveuse is het lekker warm. Net zo warm als in de buik van een moeder. Van elke 1000 baby's worden er 7 te vroeg geboren. Baby's die erg vroeg geboren worden, moeten vaak een tijdje in een couveuse in het ziekenhuis liggen. Zij kunnen zichzelf nog niet goed warm houden. Bij de couveuse staan allerlei apparaten die het kind helpen en in de gaten houden. Zo kan de dokter of de verpleegkundige op een computerscherm zien of de hartslag en de ademhaling van de baby goed zijn. Als er iets niet goed gaat, klinkt er zachtjes een alarm. Dan komt er onmiddellijk iemand kijken.
Als de baby zichzelf goed op temperatuur kan houden én goed kan ademen, mag hij uit de couveuse naar een gewoon wiegje.

Door de kleppen in de couveuse kan de verpleegkundige een vieze luier verwisselen. En de ouders kunnen hun baby over het bolletje aaien.

Extra zorg

Een zwangerschap duurt normaal veertig weken. Bij de geboorte klopt het hartje van de baby dan goed en kan hij zelf ademen. Als baby's te vroeg geboren worden, noemen we dat prematuur. De baby is dan nog niet helemaal 'af' en heeft extra hulp nodig. Een baby kan te vroeg geboren worden doordat hijzelf of zijn moeder ziek is. De moeder kan bijvoorbeeld zwangerschaps-vergiftiging hebben. Omdat dat gevaarlijk kan zijn voor haar en het kind, wordt de baby dan met een keizersnede uit de buik van de moeder gehaald.
De couveuse vervangt de baarmoeder en is daarom net zo warm. Sommige baby's die te vroeg geboren zijn, kunnen nog niet goed zelf ademen. Ze krijgen dan hulp van een beademingsapparaat. Of ze krijgen extra zuurstof, bijvoorbeeld door een slangetje in de neus. Soms werkt de lever niet goed. Daardoor ziet hun huid er geel uit. Het helpt als ze een poos onder een blauwe lamp liggen.
De pasgeboren baby's die extra zorg nodig hebben, liggen op de afdeling Neonatologie. Niet iedereen mag daar komen. Alleen de ouders mogen de hele dag bij hun kind zijn. Broers en zussen mogen ook komen, maar alleen als ze niet ziek zijn. Anders kunnen ze de baby's besmetten.

Artsen hadden vroeger andere ideeën dan nu over wat goed was voor pasgeboren baby's. De ouders mochten bijvoorbeeld de te vroeg geboren kinderen niet aanraken en uit de couveuse halen. De baby's zouden dan niet goed groeien. Nu stimuleren de artsen juist dat de ouders hun baby aanraken en knuffelen. Dat versterkt de band tussen de baby en de ouders. Ook probeert men de couveuse zo veel mogelijk op een baarmoeder te laten lijken. Bijvoorbeeld door een soort nestje te maken van doeken. Verpleegkundigen van de afdeling Neonatologie laten baby's zo lang mogelijk rusten. In de baarmoeder slapen ze namelijk ook tachtig procent van de tijd. En ze proberen zo zachtjes mogelijk te werken.

Om baby's extra te beschermen tegen licht en lawaai, worden er soms doeken over de couveuses gelegd.

Naar huis

Op een dag mag de baby naar huis. De ouders hebben eerst nog een gesprek met de kinderarts. Ze krijgen advies over speciale voeding. Vaak krijgen ze ook medicijnen mee naar huis. De ouders moeten wel nog regelmatig met de baby terugkomen voor controle. Als het een langere periode goed gaat, hoeven ze niet meer terug te komen. Maar sommige kinderen moeten jarenlang worden gecontroleerd. Bijvoorbeeld omdat ze niet goed groeien of zich niet goed kunnen bewegen. Een goede manier om ze daarbij te helpen is bewegingsles in een zwembad. Gelukkig gaat het met de meeste couveusekinderen wel goed als ze groter worden.

Details en informatie

  • Titel: Couveusekinderen
  • Auteur(s): Lonneke Snijder
  • Nummer: IC273
  • Niveau: 3
  • Siso: J 615.7
123movies