Documentatiecentrum

2000 jaar tijd

Heb jij tijd genoeg? Om te spelen, naar de televisie te kijken, huiswerk te maken, te slapen, naar school te gaan? Veel mensen vinden dat ze altijd tijd tekort komen. Maar eigenlijk is dat gek. Als het goed is, leef je een flink aantal jaren. Je hebt dan tijd genoeg om van alles te doen, zou je denken. Maar met tijd is iets geks aan de hand. Een uur huiswerk maken, duurt voor je gevoel veel langer dan een uur televisiekijken. En er is nog iets. Als je geen klok in de buurt hebt, weet je toch meestal wel hoe laat het ongeveer is. Dat voel je. Het is alsof er in je hoofd ook een soort klok zit.

De tijd op aarde is door de mensen bedacht. Wij kijken op de klok om te zien of we al ergens heen moeten. Maar het is in andere delen van de wereld niet net zo laat als bij ons.

Verschillende soorten tijd

Eigenlijk zijn er twee soorten tijd: de tijd die door mensen is bedacht en de kosmische tijd. De kosmische tijd is al heel oud. Hoe oud snapt eigenlijk niemand. Hij was er in ieder geval al toen het heelal ontstond. Het heelal is de ruimte waarin zich alle sterren, planeten en onze aarde bevinden. Of de kosmische tijd tegelijk met het heelal is ontstaan of nog ouder is, weet niemand.
De menselijke tijd bestaat alleen hier op aarde. De mensen zagen dat de zon zorgt voor het verschil tussen dag en nacht. En dat de zomer, herfst, winter en lente elkaar opvolgen. Ze herinnerden zich dingen van vroeger en ze fantaseerden over later. Zo begonnen ze de tijd te gebruiken en te meten.
Dat meten deden ze eerst met een zonnewijzer. Dat was gewoon een stokje in de grond. Als de zon draaide, verschoof de schaduw ervan. Zo kon je ongeveer zien hoe laat het was. De mensen wilden de tijd graag preciezer weten. Na allerlei andere bedenksels werden uiteindelijk de klok en het horloge uitgevonden.

Onze tijd is afgeleid van de stand van de zon. Het eerste apparaat om de tijd te meten, was een zonnewijzer.

Maar daarmee was het gedaan met de rust. Mensen gingen van alles doen om tijd te 'winnen'. Autorijden in plaats van fietsen, stofzuigen in plaats van vegen, opbellen in plaats van een brief sturen. Maar het gekke is dat iedereen toch nog altijd tijd tekort komt.

Je kunt tijd ook op heel verschillende manieren beleven. In ons deel van de wereld denkt iedereen dat tijd een lijn is. Met een begin en een eind. De tijd is ooit ergens begonnen en houdt ook ergens op. Maar dat kan ook anders.
Mensen in Azië zien tijd als een cirkel. Daar zit dus geen begin en geen eind aan en alles komt een keer terug, maar steeds een beetje anders. De dag en de nacht, de seizoenen, geboorte en dood.

Details en informatie

  • Titel: 2000 jaar tijd
  • Auteur(s): Marie-José Balm en Jos van Hest
  • Nummer: jc021
  • Niveau: 3
  • Siso: J 553

Audio luisteren

123movies