Cleopatra

Koningin van Egypte

Lees en luister mee!

In de winter van 47 voor Christus komt Julius Caesar, dan dictator van Rome, hoogstpersoonlijk op bezoek in Egypte. Het land was ontzettend belangrijk voor Caesar. Er ging namelijk zoveel graan van Egypte naar de Romeinen, dat een groot deel van het Rijk afhankelijk was van Egypte voor voedsel.

Daarom had Egypte ook de bijnaam “graanschuur van Rome” gekregen.

Op dat moment was iemand anders nog farao. Deze farao had partij gekozen voor Caesar in de Romeinse burgeroorlog. Cleopatra was zus van de farao en een zeer machtige vrouw die zelf de troon wilde.

Toen Caesar in Egypte aankwam, zag ze haar kans en liet zich in een tapijt de kamer van Caesar binnensmokkelen. Daar versierde ze Caesar met al haar charmes, maar vooral door aan Caesar te laten zien hoe sluw en slim ze was. Zo werd Cleopatra de minnares van Caesar.

Caesar zorgde er vrijwel direct voor dat de oude farao werd afgezet en dat Cleopatra tot de nieuwe farao werd gekroond. Bovendien bleef Egypte een onafhankelijk land én ze kreeg van Caesar drie legioenen om haar land te beschermen.  

Tijdens deze korte relatie, kregen Cleopatra en Caesar zelfs een kind. Zijn naam was Caesarion, wat zoiets betekent als “kleine Caesar”.

In 44 voor Christus Caesar werd vermoord, en Cleopatra was opeens in een kwetsbare positie beland. Haar machtige minnaar was dood en de bescherming die ze kreeg was dus ook weg.

Cleopatra wordt in een tapijt de kamer van Caesar binnengesmokkeld (Jean-Léon Gérôme, 1866)

Daarom ging ze een relatie aan met de Romeinse generaal, en beste vriend van Caesar, Marcus Antonius. Samen krijgen zij een tweeling en gingen wonen in Alexandrië, vanwege angst voor de opvolger van Caesar. Zijn naam was Augustus, eerste keizer van Rome.
Toen Augustus met zijn legioenen Egypte binnenviel en Marcus Antonius versloeg, pleegde Cleopatra zelfmoord, waarschijnlijk met slangengif. Ze was toen 39 jaar oud.
Door haar slimme politieke spelletjes en haar verhoudingen met de machtigste mannen van het Romeinse rijk gaat Cleopatra de geschiedenis in als bekendste koningin van Egypte.

Cleopatra en Marcus Antonius (Justus van Egmont, 1680)

De dood van Cleopatra  (August German Von Bohm, 1841)

Om dit verhaal af te sluiten:
Wist je dat Cleopatra, op de tijdlijn van de geschiedenis, dichterbij de opening van de eerste McDonald’s leefde dan bij de bouw van de beroemde Piramiden van Gizeh?

Waar?

Marcus Antonius en Cleopatra vluchtten naar Alexandrië, Egypte

Meer weten?

Bekijk een interview met Cleopatra