Hoe kunnen mensen zien of er over 10 jaar een komeet komt?

De aarde
komeet

Mensen kunnen kometen voorspellen, hoe kan dit? Willem Wever zoekt het uit.

De baan 

Kometen draaien om een langwerpige ronde baan door het zonnestelsel. Kennen we de baan van een komeet, omdat we deze al eerder hebben gezien, dan kunnen we voorspellen wanneer we de komeet weer kunnen zien.

Waarnemingen

Om een goede voorspelling te doen moeten er een aantal waarnemingen worden gedaan. Dit kan een paar dagen, weken of maanden duren. Uit deze waarnemingen volgt wat voor type, vorm, enzovoort, de baan die de komeet volgt heeft. Uit deze vorm, oriëntatie en grootte van de baan kan men door een ingewikkeld rekenmodel bepalen hoe lang het zal duren voordat de komeet een rondje zal hebben gedaan en dus wanneer deze komeet weer te zien zal zijn. Als deze komeet nog een keer terug komt…

Bekende kometen

Kometen die we vaak voorbij zien komen noemen we kortperiodieke-kometen. Deze kometen zijn meestal oud en niet meer zo goed zichtbaar.

Jonge kometen

Er zijn ook kometen die maar één keer per duizenden jaren in de buurt van de zon komen, die noemen we langperiodieke-kometen. Deze kometen zijn vaak erg jong en kan je goed zien.. Omdat ze niet zo vaak voorbij komen is er een kans dat ze nog niet ontdekt zijn.

Niet-periodiek

Er zijn ook niet-periodieke kometen, die verschijnen één keer en daarna nooit meer.

De naam 

Het woord komeet komt uit het Grieks en betekent ‘staartster’. Eigenlijk is dit een verkeerde naam, want een komeet is geen ster. Sterren geven namelijk licht en kometen doen dat niet. Kometen weerkaatsen alleen het licht van de zon, net zoals de maan. Een komeet ziet er uit als een wazige ster met een veeg van licht eraan, die de staart wordt genoemd. Je ziet hem heel langzaam bewegen tussen de andere sterren. Elke dag een beetje verder. Een komeet is dus ook niet hetzelfde als een vallende ster. Want vallende sterren zie je heel snel voorbij schieten. Kometen zijn brokken ijs, gas en stof die wel tussen de 1 en 100 kilometer groot kunnen worden! Ze zijn alleen goed zichtbaar als ze in de buurt van de zon komen. Dan wordt de kern verwarmt en vormt zich een grote gas- en stofwolk rond de kern. Deze wolk wordt de coma genoemd. Hierin worden moleculen afgebroken door het zonlicht. De deeltjes die nog overblijven vormen de staart van de komeet. Astronomen herkennen de komeet aan de staart.

Dit is ook leuk om te lezen:

Hoe zit een komeet in elkaar?