Documentatiecentrum

Tradities

Al zolang mensen leven, zijn er tradities. Het zijn gebruiken die mensen al eeuwenlang hebben. Zo vieren mensen al sinds de middeleeuwen carnaval. Tradities worden van de ene generatie op de andere doorgegeven. Vaak verbinden tradities mensen met elkaar. Bijvoorbeeld door oranje kleren aan te trekken als het Nederlands voetbalelftal speelt. Een traditie kan ook troost bieden, zoals bij een begrafenis.
Een familie of vriendengroep kan een traditie hebben. Maar ook een dorp, een streek, een land of zelfs verschillenden landen samen. In Nederland wonen mensen uit allerlei landen. Zij brengen allemaal een deel van hun eigen cultuur mee. En daar horen ook tradities bij. 
Een traditie is een bindmiddel. Maar een traditie kan ook mensen buitensluiten, want als je bijvoorbeeld niet verkleed bent met carnaval vinden mensen dat raar.

Feestdagen

Veel tradities zijn al eeuwenoud en de oorsprong ligt vaak in het geloof. Een feest dat elk jaar gevierd wordt, is ook een traditie. Er zijn feestdagen die voor het hele land gelden. Op deze officiële feestdagen zijn de scholen dicht en hebben mensen een vrije dag. De meeste van deze dagen zijn christelijke feestdagen. Dat is niet in elk land zo. In bijvoorbeeld Turkije worden vooral islamitische feesten gevierd.
Er bestaan ook feestdagen die niets met het geloof te maken hebben, zoals Koningsdag en nieuwjaarsdag. Met oud en nieuwe wensen mensen elkaar om 12 uur ’s nachts gelukkig nieuwjaar. Even voelt iedereen zich met elkaar verbonden. Het oude jaar wordt meestal afgesloten met vuurwerk.

Belangrijke gebeurtenissen

Tradities zijn ook vaak verbonden met belangrijke momenten. Op onze officiële feestkalender staat een belangrijke nationale gebeurtenis: Bevrijdingsdag. Dan wordt gevierd dat in Nederland op 5 mei 1945 een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Op die dag vieren we niet alleen onze vrijheid, maar voor alle mensen op de wereld.
Toch komen tradities in het leven van alledag ook veel voor. Zo hebben jullie thuis misschien wel een frietdag of een pizzadag. Ook de kleding die je draagt heeft te maken met traditie. Vroeger kon je aan klederdracht zien waar iemand vandaan kwam. 

Tradities behoren tot ons erfgoed. Mensen proberen die gebruiken voor hun kinderen voor hun kinderen en kleinkinderen te bewaren. Zo weet je waar je vandaan komt. Zo doen moslims over de hele wereld mee aan de ramadan. Het is een traditie waarbij het belangrijk is dat je kijkt wat je in je leven beter kan doen. De ramadan wordt afgesloten met het Suikerfeest. Tijdens dat feest eet je niet allen extra zoet, je praat ook ‘zoet’. Moslims gaan bij elkaar op bezoek en oude ruzies worden uitgepraat.
In sommige landen wordt het feest van de lente gevierd. Hindoes vieren het Holifeest. De winter is voorbij en de lente begint. Zo vieren ze de overwinning van het goede op het kwade. Het Holifeest is een belangrijke traditie in hun geloof.

Dit is een samenvatting van het Informatie-boekje 35 Tradities.

Details en informatie

  • Titel: Tradities
  • Auteur(s): Suzanne Neutkens
  • Nummer: 35
  • Niveau: 4
  • Siso: J 954
123movies