Waarom leveren mensen batterijen in en wat gebeurt ermee?

Wetenschap & Techniek
een hele hoop afval

In iedere winkel waar je batterijen koopt kun je lege batterijen ook weer inleveren. Je hebt vast wel eens de inlevertonnen en- dozen in winkels en supermarkten gezien. Maar waarom leveren mensen batterijen eigenlijk in en wat gebeurt ermee? Willem Wever weet het antwoord!

Inleveren

Lege batterijen horen niet thuis in de vuilnisbak. Er kunnen namelijk stoffen in zitten die schadelijk zijn voor het milieu. Daarom worden lege batterijen ingezameld, zodat ze daarna gerecycled kunnen worden. De metalen uit de batterijen worden dan opnieuw gebruikt.

Ophalen en sorteren


Volle inlevertonnen en -dozen worden opgehaald door de speciale vrachtwagens van Stibat (Stichting Batterijen). Dit is de  stichting voor lege batterijen in Nederland. Omdat er in de batterij van bijvoorbeeld een horloge andere materialen zitten dan in die van een afstandsbediening, moeten de batterijen goed gesorteerd worden. Dit gebeurt door een speciaal sorteerbedrijf in Lelystad. Zij zorgen voor het scheiden van alle materialen. 



Opnieuw gebruiken


Als de batterijen gesorteerd zijn, gaan ze naar speciale recyclebedrijven. Deze bedrijven verhitten de batterijen in een oven, waardoor er stoffen (staal, lood, kwik en zilver) uit de batterijen kunnen worden gehaald. Daarna worden de materialen van een batterij opnieuw gebruikt, bijvoorbeeld voor het maken van een kaasschaaf of een pan. Goed, hè?

Wist je dat..

- 15 % van de Nederlanders lege batterijen weggooit in het huisafval?
- 70 % van de Nederlanders hun batterijen gescheiden inlevert?
- Als je 10 lege batterijen in een zakje doet en deze inlevert samen met je naam, adres en telefoonnummer bij een van de inleverpunten, je kans maakt op een leuke prijs? Dit is om mensen aan te moedigen hun lege batterijen in te leveren.

Bron: Jeanine van Dijk, Stibat (Stichting Batterijen)