Hoe worden weerkaartjes gemaakt?

De aarde
KNMI Weerkaarten

Handig hè, die overzichtjes waarop je kunt zien watvoor een weer het wordt! Je kunt ze overal op internet vinden, maar hoe worden ze eigenlijk gemaakt?

KNMI

Het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) voorspelt voor ons het weer en daar worden dus ook de weerkaartjes gemaakt. Om dit te kunnen doen bekijken meteorologen (specialisten in het weer) heel vaak beelden van satellieten waarop ze kunnen zien waar er bijvoorbeeld wolken zitten. Deze beelden worden om de vijf minuten naar de aarde gestuurd vanaf satellieten die ongeveer 35.800 kilometer van de aarde staan. Dat zijn bijna 300.000 voetbalvelden in de lengte achter elkaar!

Hetzelfde tempo

De satellieten draaien op hetzelfde tempo als dat de aarde draait en zijn daarom allemaal op een ander punt gericht. Iedere satelliet houdt dus een ander stukje van de wereld in de gaten. Deze punten liggen vast, want zo zorgen de meteorologen dat de satellieten het weer op dat punt altijd kunnen volgen.

Twee soorten

Als de meteorologen de satellietbeelden hebben bekeken kunnen ze aan de slag om kaarten te maken waarop ze het weer voorspellen. Er zijn twee soorten weerkaarten:

de analysekaart (een weerkaart die het weer van dezelfde dag laat zien) en de prognosekaart (een weerkaart die ons vertelt wat het weer voor de komende dagen zal zijn). Meteorologen zorgen ervoor dat ze op het kaartje laten zien waar de warmte- en koufronten zich bevinden. Dat betekent dat je op een kaartje kunt zien waar het regent, hagelt of sneeuwt en waar niet. Ook zorgen ze ervoor dat je de luchtdrukgebieden (isobaren) kunt zien.

Luchtdruk

De luchtdruk zegt een heleboel over het weer. Bij een hoge luchtdruk is de kans op regen veel kleiner dan wanneer de luchtdruk laag is. Om de kaarten zo mooi en duidelijk mogelijk te maken, gebruiken meteorologen een speciaal computerprogramma dat alleen meteorologen hebben.

Zelf gemaakt

De makkelijkere regenkaartjes die je in de krant of op televisie ziet worden gemaakt door weermannen zelf. Dat doen ze vaak samen met een vormgever die ervoor zorgt dat het kaartje er goed uitziet. De weermannen bekijken de kaarten van het KNMI en zorgen ervoor dat de kaarten die zij gebruiken ook voor ons goed te begrijpen zijn. De kaarten van het KNMI zijn namelijk lastiger te begrijpen.

Zo helpt iedereen elkaar en kunnen wij uiteindelijk beslissen of we buiten gaan spelen, of toch maar binnen blijven!

Bron: Rob Groenland, KNMI (antwoord en afbeelding)