Sluiten

Spreekbeurt tijgerpython

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van de tijgerpython. Handig als je een spreekbeurt over de tijgerpython gaat houden!

Maak kennis met de tijgerpython

Hoe ziet de tijgerpython eruit?

De tijgerpython is een van de grootste slangensoorten ter wereld. Een volwassen tijgerpython kan wel zes meter lang worden en weegt dan 130 kilo! Mannetjes zijn vaak kleiner dan vrouwtjes, maar ze hebben wel een langere staart. Pythons hebben een V-vormige tekening op hun kop. Ze zijn (donker)bruin met lichte strepen over het lichaam. Er bestaan ook albino's: die zijn helemaal wit. Slangen blijven hun hele leven doorgroeien en moeten dan ook verschillende keren vervellen. Hoe groter de slang, des te ouder hij is. Een tijgerpython kan meer dan 25 jaar oud worden.

Hoe leeft de tijgerpython?

De tijgerpython komt uit Zuid-Oost Azië. Hij leeft in het bos, maar soms zoekt hij ook plaatsen op waar mensen wonen. Tijgerpythons kunnen met andere tijgerpythons samen leven, maar je kunt ze beter niet samen met andere dieren houden. Dat kan immers slecht aflopen…

Voortplanting

Twee tot vier maanden na de bevruchting legt het vrouwtje eieren. Soms wel 100 stuks, die na 60 tot 75 dagen uitkomen. Door met haar spieren te trillen, houdt ze haar eieren warm. Pasgeboren tijgerpythons zijn 45 tot 60 centimeter groot. Als ze twee tot drie jaar oud zijn, kunnen ze zelf weer jonge slangetjes krijgen.

Bijzonderheden over de tijgerpython

Tijgerpythons kunnen niet horen, maar ze vangen trillingen op en kunnen heel goed bewegingen zien. Ruiken kunnen ze als de beste.

De dieren zijn koudbloedig, ze worden opgewarmd door de omgeving en gaan dus graag in de zon liggen.

Tijgerpythons ontsnappen makkelijk, zorg dus dat je terrarium goed is afgesloten!

Verzorging van de tijgerpython

een verblijf voor de tijgerpython

Omdat het grote dieren zijn, hebben ze een groot terrarium van 2 tot 3 vierkante meter nodig, dat superstevig dicht zit. Op de bodem is materiaal nodig dat goed vocht opneemt, bijvoorbeeld snippers boomschors. Ook moet de slang een zwembadje hebben waar hij helemaal in past. Het terrarium moet vochtig zijn, net als het oerwoud. Er moeten warme én koele plekjes zijn. Het moet ongeveer dertig graden zijn. Met speciale lampen kan het terrarium verwarmd worden, maar je moet wel oppassen dat de slang zich er niet aan brandt. 's Nachts mag het kouder zijn en ook 's winters, als de dieren hun winterrust hebben. Tijgerpythons zijn dol op klimtakken en plaatsen waar ze zich kunnen verstoppen.

wat eet een tijgerpython

Tijgerpythons zijn vleeseters. Ze eten kleine diertjes zoals muizen, ratjes en konijnen. Volwassen slangen hoeven maar twee keer in de week voer te krijgen, dat is het best voor ze. Goed voedsel voor de python wordt bij de dierenspeciaalzaak verkocht. Geef geen levende dieren aan een tijgerpython maar voer alleen dode prooidieren. Behalve ratten en muizen is soms wat extra kalk en vitamines een goede aanvulling.

een tijgerpython verzorgen

Het is belangrijk dat het terrarium goed schoon wordt gehouden. Zo moet er zeker driemaal per week schoon water in het badje, om te zorgen dat er geen bacteriën en schimmels kunnen groeien. Eten dat de slang laat liggen moet regelmatig weggehaald worden. Om ervoor te zorgen dat er geen ziektes worden overgebracht, moet men na het schoonmaken goed de handen wassen. Een gezonde tijgerpython heeft een schone, stevige huid en kijkt helder uit zijn ogen. Als hij niet wil eten, slecht vervelt, overgeeft, vieze ontlasting heeft of zich anders gedraagt, vraag dan de dierenarts om raad!

Is de tijgerpython een huisdier voor jou?

Nee! Pythons zijn niet geschikt om door kinderen te worden gehouden. Ze zijn immers levensgevaarlijk! Je kunt er natuurlijk wel gewoon op afstand naar kijken. Bijvoorbeeld in de dierentuin, of bij een volwassene die de python op een veilige manier houdt.

Wat wel en wat niet!

NIET…levende dieren voeren, geef alleen dode prooidieren.

WEL…altijd goed de handen wassen als men met de slang bezig is geweest. Slangen hebben bacteriën op hun lijf, waar mensen ziek van kunnen worden.

NIET…zonder begeleiding bij een volwassen tijgerpython in de buurt komen. Het zijn levensgevaarlijke dieren, die je nooit tam kunt maken.

Leuke weetjes over tijgerpythons

Tijgerpythons kunnen wel zes meter lang worden! Dat is meer dan drie volwassen mensen achter elkaar!

Een vrouwtjespython legt wel vijftien tot honderd eieren per keer.

Heel vroeger hadden tijgerpythons achterpoten! Daarvan kun je nog de sporen (een soort nageltjes) op hun lichaam zien.