9 x Pannenkoeken recepten voor kinderen

 

Pannenkoeken blijven toch een grote favoriet van kinderen! In de vakantie, met een verjaardag, op Nationale Pannenkoekendag of zomaar op een doordeweekse dag: pannenkoeken zijn altijd wel welkom. Maak je altijd zo’n heerlijke ouderwetse stapel of wil je ook eens wat anders proberen? Maak met deze recepten eens een leuke variatie! Tip: met het basisbeslag kun je een heleboel verschillende van deze recepten maken!

Wat maken we?

1: De stapel pannenkoeken
2: American pancakes
3: Appel-kaneelpannenkoek met rozijnen
4: Chocoladepannenkoek met banaan
5: Themapannenkoeken
6: Hartige pannenkoek
7: Hartjes-pannenkoekenspies
8: Bakken in een vormpje
9: Pannenkoek met ijs

1: De stapel pannenkoeken

Met dit basisrecept maak je een heerlijke stapel – ook de volgende dag zijn ze nog om te smullen. Dit recept heb je ook nodig als uitgangspunt voor een aantal van de onderstaande recepten.

 

recept koken kind pannenkoek

INGREDIËNTEN
Voor 12 stuks
400 g bloem
2 eieren
7 dl melk
snufje zout
75 g bakmargarine

RECEPT
1. Zeef de bloem boven een grote kom. Breek de eieren erboven. Voeg de helft van de melk toe en klop met een garde of een mixer glad. Voeg dan de rest van de melk en een snufje zout toe en klop weer glad.
2. Smelt een klontje boter in een middelgrote koekenpan. Laat het schuim van de boter wegtrekken voor je het beslag toevoegt, dan is de pan goed warm. Mislukt jouw eerste pannenkoek weleens? Dan is de pan waarschijnlijk nog niet heet genoeg geweest!
3. Schep met een soeplepel een kleine hoeveelheid beslag in de pan, genoeg om de bodem mee te bedekken als je de pan ronddraait.
4. Als de bovenkant van de pannenkoek droog is, kun je hem omdraaien en de andere kant even bruin bakken.
5. Bak zo het beslag op. Bewaar de pannenkoeken op een bord op een stapel, met een deksel erop.

2: American pancakes

De Amerikaanse standaardpannenkoek is echt even anders dan de onze: dikker, luchtiger, kleiner. Maak ook o zo lekker. De Amerikanen eten ze het liefst met een klontje boter en maple syrup. Maar met jam of poedersuiker eet je er ook je vingers bij op hoor! Heerlijk ook bij het ontbijt of een brunch.

 

recept kind pannenkoek ontbijt american pancakes

INGREDIËNTEN
Voor 10 stuks
citroensap
3 eieren
125 g zelfrijzend bakmeel
150 ml melk
2 el suiker
50 g boter
evt wat kaneel

RECEPT
1. Maak een kom goed schoon met keukenpapier en wat citroensap. Splits de eieren en doe de eiwitten in de ontvette kom. Klop ze op tot ze helemaal wit en stijf zijn, je moet de kom ondersteboven kunnen houden!
2. Maak in een beslagkom een glad beslag van het bakmeel, de melk en de suiker. Voeg eventueel nog wat kaneel toe.
3. Spatel het stijfgeslagen eiwit voorzichtig door het beslag. Niet te hard roeren want de lucht moet er wel in blijven!
4. Vul steeds een kleine koekenpan of iedere holte van een pancake-pan met beslag en bak in ongeveer 5 minuten gaar.

3: Appel-kaneelpannenkoek met rozijnen

Je krijgt er bijna een appeltaartgevoel van, van deze appel-kaneelpannenkoek met rozijnen! Lekker met wat poedersuiker erover.

 

recepten pannenkoeken kinderen

INGREDIËNTEN
Voor 1 pannenkoek
basisbeslag (* zie 1 voor recept voor 12 stuks)
1/3 appel
1/2 tl kaneel
rozijnen
klontje boter

RECEPT
1. Schaaf met de kaasschaaf dunne plakjes van de appel. Door te schaven in plaats van te snijden maak je zulke dunne plakjes dat je ook geen dikke laag beslag nodig hebt. Roer de kaneel door het pannenkoekenbeslag.
2. Smelt de boter op middelhoog vuur in de koekenpan. Leg de plakjes appel in een mooi patroon neer. Laat even licht bruinen. Voeg dan het beslag toe – net genoeg om de plakjes appel rondom goed af te sluiten.
3. Als de bovenzijde van het beslag goed droog is, draai je de pannenkoek met een grote spatel voorzichtig om. Bak nog 1 minuutje.
4. Doe de pannenkoek op een bord en besprenkel met rozijnen.

4: Chocoladepannenkoek met banaan

Oh deze variant is echt zo gevaarlijk lekker… Ook heel lekker als toetje!

 

pannenkoeken bakken kinderen chocola

INGREDIËNTEN
Voor 2 pannenkoeken
basisbeslag (* zie 1 voor recept voor 12 stuks)
1 el cacaopoeder
30 g gehakte pure chocolade
1 banaan
2 klontjes boter

RECEPT
1. Roer het cacaopoeder door het beslag.
2. Smelt een klontje boter in de koekenpan. Doe het beslag in de pan. Zet het vuur iets lager dan normaal: deze pannenkoek bak je namelijk maar aan 1 kant, dus hij mag iets langer erin.
3. Wanneer de bovenzijde van de pannenkoek droog is, besprenkel je hem met de gehakte chocolade. Laat met een deksel erop nog even nagaren. Snijd intussen een halve banaan per pannenkoek in plakjes.
4. Laat de pannenkoek op een bord glijden. Leg de plakjes banaan erop en vouw losjes dubbel. Bestrooi met wat poedersuiker.

5: Themapannenkoeken

Zo makkelijk en zo leuk: pannenkoeken in een thema. Bijvoorbeeld voor op een kinderfeestje.

 

recepten pannenkoeken kinderen

INGREDIËNTEN
Voor 12 stuks
basisbeslag (* zie 1)
koekvormpjes of zelfgeknipte papieren sjablonen
poedersuiker, cacaopoeder, jam of hagelslag

RECEPT
1. Leg een koekvormpje op de pannenkoek en plaats het beleg daarin. Je kunt ook van papier leuke sjablonen knippen en de pannenkoeken daaroverheen bestrooien met droog beleg als poedersuiker of cacao.

6: Hartige pannenkoek

Ook zo lekker: een hartige pannenkoek. In principe kun je hem natuurlijk met vanalles beleg. Met de Franse vakanties in het achterhoofd, kozen wij voor een soort Galette Complet: een Franse dunne pannenkoek met ham, ei en geraspte kaas.

 

recepten pannenkoeken kinderen

INGREDIËNTEN
Voor 1 pannenkoek
basisbeslag (* zie 1 voor recept voor 12 stuks)
1 ei
1 plak ham
handjevol geraspte kaas
klontje boter
peper en zout

RECEPT
1. Smelt de boter. Giet het beslag in de pan. Zodra de bovenzijde van de pannenkoek droog is, draai je hem om en draai je het vuur laag.
2. Leg een plakje ham in het midden van de pannenkoek. Breek er voorzichtig een ei bovenop. Besprenkel met geraspte kaas.
3. Plaats een deksel over de pannenkoek heen. Laat rustig garen. De pannenkoek is klaar als het eiwit gestold is en de kaas gesmolten is.
4. Laat voorzichtig op het bord glijden, strooi eventueel nog wat peper en zout erover.

7: Hartjes-pannenkoekenspies

Leuk als traktatie, voor bij een kinderfeestje of barbecue. Je kunt ze ook als toetje serveren.

recept spies traktatie kind aardbei pannenkoek

 

INGREDIËNTEN
Voor 1 spies
1/2 pannenkoek (* zie 1 voor recept voor 12 stuks)
2 aardbeien
beleg (poedersuiker, jam, chocoladepasta)
1 lange prikker

RECEPT
1. Beleg een koude pannenkoek met poedersuiker, jam of chocoladepasta. Rol op en snijd in gelijke plakken.
2. Was de aardbeien, snijd het kroontje eruit en snijd doormidden. Maak net een iets groter V’tje aan de bovenkant, waardoor de hartvorm duidelijker wordt.
3. Rijg aardbeien en pannenkoekrolletjes om en om aan de spies.

8: Bakken in een vormpje

Net weer even anders, als je pannenkoek een leuk vormpje heeft! Natuurlijk leuk om daarna nog te versieren met snoepjes, rozijntjes of fruit.

 

recepten pannenkoeken kinderen

INGREDIËNTEN
pannenkoekenbeslag (* gemaakt als in recept 1)
koekvormpjes
bakboter

RECEPT
1. Vet de koekvormpjes van binnen in met wat boter.
2. Smelt de boter in de koekenpan. Zet de koekvormpjes in de pan en giet voorzichtig een dun laagje beslag erin. Laat op niet te hoog vuur gaar worden.
3. Als de pannenkoek aan de bovenkant droog is, is het tijd om het vormpje te verwijderen en het pannenkoekje om te draaien. Het makkelijkst doe je dat even op een snijplank, met een ovenwant (het vormpje is heet) en een spateltje. Vergeet niet in de tussentijd het vuur even laag te zetten.
4. Bak de pannenkoek nog een minuutje aan de andere zijde.

9: Pannenkoek met ijs

Heeeeerlijk toetje: een warme pannenkoek met ijs ertussen… Wij namen er ook nog wat chocoladesaus bij, mmm!

 

recepten kinderen flensje roomijs chocoladesaus

INGREDIËNTEN
Voor 1 pannenkoek
pannenkoekenbeslag (* zie 1 voor recept voor 12 stuks)
2 bolletjes roomijs
eventueel nog wat gesmolten chocolade of chocoladesaus

RECEPT
1. Bak de pannenkoek zo dun mogelijk.
2. Als de pannenkoek klaar is, laat je hem op een bord glijden. Vouw dubbel.
3. Schep 2 kleine bolletjes roomijs en leg op de pannenkoek. Vouw de pannenkoek nogmaals dubbel. Maak snel nog af met wat chocoladesaus en serveer direct!


KOKEN EN BAKKEN MET KINDEREN

Kunnen jouw kinderen al meehelpen in de keuken? Tuurlijk. Of ze nu een eitje pellen, de pasta afwegen, koekjes bakken of zelfstandig een driegangendiner koken: meehelpen kan altijd! Vaak vinden kinderen het hartstikke leuk om mee te mogen helpen, al zijn ze nog zo klein. Koken en bakken met kinderen is leuk, leerzaam en het maakt het makkelijk om verschillende ingrediënten te leren kennen (en ze ook vast te proeven tijdens het koken).

Kies een leuk recept!

De KinderKookShop

Benieuwd naar het verhaal achter De KinderKookShop? Lees het hier!

Over mij