Hoe worden dubbeldooiers gemaakt?

Dieren en planten
Een gebakken ei met dubbele dooier

Kippen leggen eieren, en uit die eieren komen kuikentjes. Dat weet iedereen toch? Ieder ei bestaat uit een eigeel bolletje, met eiwit daaromheen. Ook bekend?

Speciale doosjes

Maar wist je dat er ook dubbeldooiers bestaan? Deze eieren hebben twee eigeelbolletjes in plaats van één. Je kunt deze eieren in speciale doosjes kopen in de supermarkt. Maar hoe weet een kippenboer nu dat er twee eigeelbolletjes in een ei zitten?

Hoe kan dat?

Een kip kan eieren leggen doordat er bepaalde hormonen worden geproduceerd, die ervoor zorgen dat de eierstok een eicel (dooier) afgeven. Soms gebeurd het dat er dubbele eicel/dooier wordt afgegeven. De twee dooiers worden vervolgens samen voorzien van eiwit, een vlies en de eierschaal. Dit komt vooral voor bij jonge hennen. 

Een doorgesneden gekookt ei met dubbele dooiers

Kleinere eieren

Vooral de dubbeldooiers van jonge kippen zijn voor een kippenboer makkelijk te herkennen. Jonge kippen leggen namelijk kleinere eieren. Dubbeldooiers zijn een stuk groter, en vallen daardoor goed op. Als er in een stal met jonge kippen een groter ei wordt gevonden, dan is dat bijna altijd een dubbeldooier.

Apart bewaard

Tijdens het verzamelen van de eieren worden de dubbeldooiers door de boer apart bewaard. Vervolgens levert de boer ze apart aan bij de bij de eierhandelaar, die ze in speciale doosjes voor dubbeldooiers doet. Helemaal zeker is het uitzoeken van dubbeldooiers niet. Het kan dus gebeuren dat je een ei met een dubbele dooier tussen je gewone eieren vindt!

Chinese gerechten

Veel Chinese restaurants kopen eieren met dubbele dooiers. Voor Chinese eiergerechten heb je meer eigeel dan eiwit nodig. Zo hoeven ze geen eiwit weg te gooien.

Bron: Productschap Pluimvee en Eieren