Koele ijsjes voor in de gloeiende hitte

Het is vakantie én het is bloedjeheet komende dagen. Wat is er dan lekkerder dan een flinke bak ijs? Nou: een bak met zelfgemaakt ijs! Met deze supersimpele recepten is dat een fluitje van een cent.  En daar heb je geen dure ijsmachine bij nodig.

ijs

Aardbeienroomijs

ijs

Dit heb je nodig:

- 250 gram aardbeien

- 200 milliliter ongeklopte slagroom

- 100 milliliter melk

- 70 gram poedersuiker

- 1 eetlepel citroensap

Was de aardbeien en haal de kroontjes eraf. Pureer de aardbeien met een staafmixer, een stamper of gewoon met een vork. Meng de aardbeienpuree met de poedersuiker en het citroensap. Roer de melk en de room erdoorheen. Giet het milkshake-achtige mengsel in een plastic diepvriesbak en die een uur in het vriesvak. Haal daarna de bak eruit en klop het mengsel met een mixer los. Zo krijg je geen harde bevroren stukjes in je ijs. Zet het ijs daarna weer terug in de vriezer. Haal de bak er na nóg een uur weer uit en mix weer even door. Na opnieuw een uur invriezen nog een laatste keer doormixen. Laat het ijs daarna zeker een uur met rust. Zet het een half uur voordat je het wilt eten in de koelkast.

Tip: dit ijs kun je natuurlijk ook maken met andere soorten fruit. Met frambozen, peren of meloen bijvoorbeeld.

Kaneelroomijs

ijs

Dit heb je nodig:

- 1 blikje gecondenseerde melk

- 250 milliliter slagroom

- 1 eetlepel kaneel

Klop de slagroom met de mixer stijf, maar vooral niet té stijf. Lobbig, heet dat. Roer de inhoud van het blikje gecondenseerde melk en de kaneel er goed doorheen. Doe de mix in een diepvriesbak en laat het minstens vijf uur in de vriezer. Je hoeft dit ijs niet eens tussendoor te roeren, supermakkelijk dus! Zet het een half uur voordat je het wilt eten in de koelkast.

Tip: in plaats van kaneel kun je ook vanillepoeder gebruiken. Of kleine stukjes chocolade. Of nootjes. Of gewoon alles door elkaar!

Bananenijs

ijs

Dit heb je nodig:

- drie rijpe bananen

- 75 milliliter kokosmelk (uit een blik of een pakje)

Pel de bananen en snijd ze in schijfjes. Bekleed een groot bord, dat in de vriezer past, met bakpapier. Leg daar de bananenschijfjes op en zorg dat ze elkaar niet aanraken. Anders krijg je een grote klont die je weer moet breken. Leg de bananen ongeveer vier uur in de vriezer. Doe de bevroren schijfjes daarna in een kom en giet de kokosmelk erbij. Pureer het mengsel met een staafmixer (of in een keukenmachine) tot er een smeuïg soort softijs ontstaat. Meteen opeten, want het smelt snel!

Tip: dit ijs kun je ook prima maken met amandelmelk of gewone melk.

Romige yoghurtbrokken

ijs

Dit heb je nodig:

- 500 gram dikke Griekse of Turkse yoghurt (als het maar de vette variant is)

- een paar eetlepels honing

- ongeveer drie handen vol met een mix van de volgende ingrediënten: rozijnen, gedroogde cranberries, geraspte kokos, stukjes verse aardbei, bosbessen, noten of stukjes chocola

Meng de yoghurt met de honing. Bekleed een plat bakblik (vooraf wel even kijken of het in de vriezer past!) met bakpapier en stort de yoghurt erop. Strooi de ingrediënten over de yoghurt tot het er een beetje kleurrijk en vrolijk uitziet. Zet het blik met yoghurt een paar uur in de vriezer en breek het in brokken.