Waarom helpt cola als je diarree hebt?

Het menselijk lichaam
een bruisend glas cola

Cola helpt tegen diarree. Je hebt het vast wel eens gehoord. Maar is het ook waar? Willem Wever weet het antwoord!

Niet alleen 'dunne poep'

Diarree kun je krijgen als je bijvoorbeeld buikgriep hebt. De bacteriën en virussen in je darmen verlaten je lichaam via de diarree. De diarree ruimt dus de ziekteverwekkers op. Maar diarree is niet alleen 'dunne poep', je verliest ook veel water en mineralen. Mineralen zijn belangrijk voor je lichaam. Calcium is bijvoorbeeld een mineraal voor sterke botten. Daarom moet je bij diarree zorgen dat je genoeg water en mineralen binnenkrijgt.

Slechte combi

Je moet dus goed drinken. Maar cola drinken is helemaal niet goed als je diarree hebt. Het kan het zelfs verergeren! In cola zit namelijk heel veel suiker. Voor een darm die geplaagd wordt door bacteriën en virussen is het heel moeilijk om al die suikers op te nemen. Dan raakt ie nog meer van slag.

Wist je dat suiker zelfs diarree kan veroorzaken? Daarbij zit er in cola cafeïne. Dat stofje zorgt ervoor dat je darmen meer water gaan uitscheiden, zo raak je dus nog meer water kwijt. Ook zorgt cafeïne ervoor dat je darmen meer bewegen en zo wordt je diarree dus ook erger.

Het wonderdrankje

Dokters vinden dat je als je diarree hebt, je frisdranken en sapjes zoals cola en appelsap beter even niet kunt drinken. Ze hebben bij diarree zelfs een speciaal drankje om je te helpen, O.R.S. In dit drankje zit water, een klein beetje suiker en de mineralen die je nodig hebt. Je kunt het zelf ook maken thuis. Thee met een klein beetje suiker, water, bouillon of de O.R.S. zijn de beste drankjes die je kunt drinken bij diarree. Laat je glas cola dus maar gewoon staan!