Wat wordt er met het geld voor Turkije en Syrië gedaan?

De actiedag van Giro 555 voor Turkije en Syrië heeft gisteren veel geld opgeleverd. Maar liefst 88,9 miljoen euro! Ook de komende dagen kunnen mensen nog geld geven. Het bedrag kan dus nog een stuk hoger worden. Hulporganisaties zijn blij met dat geld. Wat gaan ze daar mee doen?  Vijf vragen en antwoorden. 

Door Janine de Wit
Wat wordt er met het geld voor Turkije en Syrië gedaan?

1. Welke organisaties zitten er achter Giro555?

Om zoveel mogelijk geld op te halen voor grote rampen, werken elf organisaties samen. Stichting Vluchteling, Oxfam Novib, het Nederlandse Rode Kruis en Save the Children bijvoorbeeld.  Door samen te werken, houden ze de kosten laag. Ze betalen bijvoorbeeld samen voor advertenties, voor het maken van een website en voor mensen die voor hen werken. Zo houden ze meer geld over om de mensen in rampgebieden te helpen.Ze hebben samen afgesproken om het geld daar zo goed mogelijk te besteden.

2. Waar gaat het geld naartoe?

Het geld dat is opgehaald, wordt verdeeld tussen de elf organisaties. Het gaat dus niet naar de overheden van Turkije en Syrië. De organisaties kunnen dit geld dus direct uitgeven. Daar hebben zij drie jaar de tijd voor. Maar alle organisaties zijn daar nu al druk mee bezig. Zij zijn allemaal aan het werk in het rampgebied.

3. Wat wordt er nu met het geld gedaan?

De meeste organisaties plaatsen tenten en geven warme dekens, matrassen, kachels, eten en drinken en medicijnen. Ook krijgen de slachtoffers direct psychologische hulp om de angst en stress te verminderen. Sommige organisaties geven geld aan slachtoffers, zodat zij zelf kunnen kopen wat ze nodig hebben. De organisaties worden goed gecontroleerd of ze wel echt genoeg geld aan hulp uitgeven. Een deel van het geld gaat ook naar het huren van kantoren, naar het gebruik van vervoersmiddelen en het huren van noodhulpexperts.

4. Waarvoor haalde Giro555 eerder geld op?

De afgelopen twaalf jaar is elf keer geld ingezameld door Giro555. Vorig jaar gebeurde dat bijvoorbeeld voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Nederlanders doneerden daarvoor al 178 miljoen euro en dat kan nog steeds. Het meeste geld werd in 2004 en 2005 opgehaald. Er werd toen 208 miljoen euro ingezameld voor slachtoffers van de tsunami, een grote zeebeving, in de Indische Oceaan.

5. Zijn er ook organisaties die zich niet bij Giro555 willen aansluiten?

Ja, Artsen zonder Grenzen bijvoorbeeld. Zij willen zich niet aansluiten omdat ze vinden dat Giro555 alleen geld inzameld voor rampen die veel media-aandacht krijgen. Artsen zonder Grenzen wil zelf bepalen waar zij hulp bieden. Ook op plekken waar maar weinig journalisten komen, is hulp soms hard nodig, vinden zij. Daarom zamelen zij zelf geld in voor de slachtoffers.