Sluiten

Spreekbeurt vissengroep cichliden

Hier lees je meer over het verblijf, de verzorging en de voeding van cichliden. Handig als je cichliden wilt hebben, maar ook als je een spreekbeurt over cichliden gaat houden!

Maak kennis met cichliden

Hoe zien cichliden eruit?

Cichliden-soorten verschillen erg van elkaar in vorm, grootte en gedrag. De vorm van het lichaam kan langwerpig zijn, of juist schijfvormig. Bijna alle soorten hebben een afgeplat lichaam. De meeste blijven vrij klein, maar er zijn ook soorten die bijna een meter lang kunnen worden! Alle cichliden hebben één neusgat aan elke kant van de kop, terwijl de meeste vissen er twee hebben. Bekende cichliden zijn de maanvis en de discusvis. Cichliden worden ongeveer 10 jaar, maar sommige soorten kunnen wel 18 jaar oud worden!

Hoe leven cichliden?

De meeste cichliden leven in zoet water met weinig of geen stroming, bijvoorbeeld in meren of vijvers. Ze hebben hun eigen gebied (territorium) waar geen andere vissen mogen komen. Als dat toch gebeurt, begint de cichlide te vechten. Cichliden laten elkaar weten wat ze willen door bepaalde bewegingen te maken, en soms zelfs door hun lichaam van kleur te laten veranderen.
Cichliden kunnen soms pittig met elkaar vechten, zoals de zebra-cichlide. De maanvis of de oranje cichlide zijn veel rustiger en vechten bijna nooit.

Voortplanting

Je ziet bijna geen verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. De mannetjes zijn vaak wat groter en hebben fellere kleuren. Bij de ene soort legt het vrouwtje een paar eitjes, die na een dag al uitkomen. Bij weer een andere soort kan het vrouwtje wel een paar honderd eitjes leggen, die pas na vier weken uitkomen. Cichliden zorgen goed voor hun eitjes en hun jongen: we noemen dat ‘broedzorg’. Soms duurt het zorgen voor de jongen zelfs een paar maanden. Meestal doen het mannetje en het vrouwtje dit samen.
Broedzorg wordt op verschillende manieren gedaan. ‘Muilbroeders’ nemen de eitjes in hun bek en broeden ze daar uit. Soms nemen ze ook de jongen in hun bek om ze te beschermen. Sommige cichliden, zoals de maanvis en de discusvis, leggen eitjes op een gladde ondergrond, zoals bladeren, gladde wortels of stenen. Het vrouwtje verzorgt de eitjes en het mannetje beschermt de broedplek. ‘Holenbroeders’  leggen hun eitjes in grotten of holen. Ook bij hen beschermen de ouders de eitjes.

Bijzonderheden over cichliden

Cichliden zorgen bijna allemaal goed voor hun jongen. Dat is erg leuk om te zien in je eigen aquarium.

Sommige cichliden zijn heel gevoelig voor de kwaliteit van het water, andere kunnen erg groot worden of lastig met andere vissen gehouden worden.

Cichliden kunnen flink met elkaar vechten, ze pakken elkaar dan bij de bek.

Verzorging van cichliden

een verblijf voor cichliden

Kleine cichliden hebben een ruim aquarium nodig van 60 tot 80 centimeter lang. Maar er zijn ook grote cichlide-soorten die een aquarium van 3 meter nodig hebben. Voor maanvissen en discusvissen moet de hoogte van het aquarium minstens 50 centimeter zijn.
De watertemperatuur moet voor de meeste soorten tussen 23 en 26 graden zijn. Omdat het bij de cichliden om veel verschillende soorten gaat, kunnen we niet in één verhaal alles vertellen. Vraag daarom advies over water, verlichting en temperatuur in de aquariumwinkel.
Kies op de bodem zacht zand of kleine ronde kiezeltjes. De bodem mag niet scherp zijn omdat de vissen er in woelen en zich kunnen bezeren. Zorg voor genoeg planten waartussen de dieren zich kunnen verstoppen. Voor sommige soorten is het leuk om stukken hout, rots of stenen in het aquarium te plaatsen. Voor kleinere soorten is het leuk om schuilplaatsen van bijvoorbeeld bloempotten of pvc-buisjes (dat zijn een soort regenpijp buisjes maar dan dunner, je koopt ze in een bouwmarkt) neer te leggen.

Bij het opzetten, inrichten en onderhouden van een aquarium komt heel wat kijken. In het “Handig”-verhaal Het tropisch zoetwateraquarium lees je precies hoe je dat doet.

wat eten cichliden

De meeste cichliden eten diepvriesvoer en droogvoer. Maar geef ze ook af en toe vers, levend voer zoals muggenlarven, watervlooien of meelwormen. Omdat dit voor sommige soorten weer niet zo gezond is, kun je het beste advies vragen in de dierenwinkel. Voer cichliden eenmaal per dag, en geef ze dan een portie die ze in 1 à 2 minuten kunnen opeten.

cichliden verzorgen

Om je vissen gezond te houden is het erg belangrijk om te zorgen voor goede waterkwaliteit en goede voeding. Kijk elke dag even of de vissen nog gezond zijn en of ze vrolijk rondzwemmen. Zieke vissen hebben een lelijke huid, of zwemmen schommelend of scheef. Kijk meteen of de temperatuur van het water goed is.
Haal losse planten  en voerresten uit het water met een speciale zuiger of een schepnetje.
Blijft er vaker voer in het water achter, geef dan wat minder voer. Maak het filter regelmatig schoon. Ververs elke week ongeveer een derde van het water. Het verse water moet wel op de goede temperatuur zijn.
Het is belangrijk om de waterkwaliteit goed te controleren. In de dierenwinkel kun je spullen kopen waarmee je kunt meten of er geen verkeerde stoffen in het water zitten en of de zuurgraad goed is.
Af en toe moet het glas van het aquarium worden schoongemaakt met een krabber of een pluk filterwatten. Reserveer een emmer en een netje dat je alleen voor het aquarium gebruikt en niet voor andere werkjes in huis.

Zijn cichliden huisdieren voor jou?

Om deze vissen te kunnen houden heb je in elk geval een aquarium nodig. Dus moet je weten hoe je dat opzet, inricht en onderhoudt. En natuurlijk moet je weten of het vissen zijn die bij jou passen. Sommige cichliden zijn vrij makkelijk te houden, zoals de zebra-cichlide en de maanvis. De discusvis is weer een stuk moeilijker te houden. Vraag in elk geval altijd je ouders om je te helpen.

Wat doe je wel en wat doe je niet?

NIET… het potje van het droogvoer op de lichtkap van het aquarium laten staan, want dan wordt het te warm en gaan de vitaminen er uit.

WEL… altijd je handen wassen nadat je met het aquarium bezig bent geweest. Vissen kunnen ziektes bij zich dragen waar mensen ook ziek van worden. Maar was ook je handen, zonder zeep, voor je ze in het aquarium stopt.

NIET… nieuw gekochte vissen meteen bij de andere vissen zetten. Laat ze langzaam wennen aan hun nieuwe water in een aparte aquariumbak.

WEL… de vissen zo veel mogelijk met rust laten en ze op vaste tijden verzorgen. Laat ze niet onnodig schrikken!

Leuke weetjes over cichliden​

De cichliden zijn familie van de ‘gewone’ baars die in Nederlandse wateren leeft.  Ze worden daarom ook wel bonte baarzen genoemd.

Er zijn wel 1000 soorten cichliden!

Sommige cichliden kunnen hun lijf van kleur laten veranderen, bijvoorbeeld als ze bang zijn of boos.