VN koopt schip om olieramp in Jemen te voorkomen

De Verenigde Naties (VN) hebben een schip gekocht. Niet zomaar een, maar een grote tanker om een olieramp voor de kust van het land Jemen te voorkomen. En dat is hard nodig.

VN koopt schip om olieramp in Jemen te voorkomen

Wat is er aan de hand?

Een tikkende tijdbom. Zo wordt de FSO Safer genoemd. De oude supertanker ligt voor de kust van het land Jemen in het Midden Oosten en zit vol met olie. Het schip is zo slecht onderhouden, dat het elk moment uit elkaar kan vallen of kan ontploffen. Dat zou een enorme ramp veroorzaken voor honderdduizenden mensen in Jemen en daarbuiten en het leven in de Rode Zee.

Wat doet die olietanker bij Jemen?

Meer dan dertig jaar werd de FSO Safer gebruikt als olietanker. Maar sinds in Jemen in 2015 een burgeroorlog uitbrak, ligt de tanker er verlaten en vervallen bij. Het schip was eigendom van een Jemenitisch overheidsbedrijf, maar viel in handen van de Houthi-rebellen. En die lieten lang niemand aan boord voor onderhoud of onderzoek.

Wat gaat de VN doen?

Als er niets gebeurt, volgt de grootste olieramp ooit. Daar is iedereen het over eens. Daarom hebben de Verenigde Naties, een club van heel veel landen, geld ingezameld. Met een deel daarvan is nu een andere olietanker gekocht. Die vaart in mei naar de FSO Safer. Daar zal de nieuwe olietanker de olie, meer dan een miljoen vaten, uit de FSO Safer halen. De VN hoopt dat dat over drie tot vier maanden gebeurd is.

En dan?

Als de olie uit de FSO Safer is, is de grootste ramp afgewend. Maar dan is de operatie nog niet klaar. Het nieuwe schip moet ook nog worden aangemeerd, totdat de olie kan worden verkocht of verplaatst. En dat kan pas als de burgeroorlog voorbij is. Het geld voor het aanmeren is nog niet helemaal bij elkaar. De VN hopen daarom dat landen, bedrijven en rijke mensen nog meer willen doneren.

Veel mensen aan de kust van Jemen zijn afhankelijk van de visserij. Als er een olieramp komt, kunnen zij geen vis meer vangen en raken ze hun baan en voedsel kwijt. Hieronder zie je hoe de vis aan land wordt gebracht en op de markt wordt verkocht: