Probeer op een groter scherm

Om optimaal gebruik te maken van de Aha!-vragengenerator heeft u een groter beeldscherm nodig. Probeer eens op een tablet of laptop. Better yet, het Digibord voor uw klas.

overzicht alle vragen

Welkom bij de Aha!-vragengenerator

Hier ontdekken basisschoolleerkrachten en -leerlingen hoe leuk wetenschap en technologie en Onderzoekend & Ontwerpend Leren is. Het behandelen van een vraag duurt 15 minuten. Het antwoord ontdekt de klas door een experiment uit te voeren of door een creatieve oplossing te bedenken. Na het lezen van de verklaring aan het einde van elke les zal de klas denken: ‘Aha! Zo zit dat dus.’

Op zoek naar informatie over W&T of meer lesideeën?
Je kunt hier kosteloos meer lesideeën downloaden die je kunt gebruiken voor W&T in de klas!

Voor welke groepen
De Aha!-vragengenerator is geschikt voor groepen 1 t/m 8. Tot en met groep 5 raden we aan om de vragen klassikaal te behandelen.

Benodigdheden
Voor de meeste vragen kun je gebruik maken van materialen die standaard in het klaslokaal aanwezig zijn. Je kunt de vragen filteren op benodigdheden ‘standaard in de klas’ of ‘extra’.

Privacyverklaring

Waar proef je zout, zoet of zuur?

kies zelf een vraag

Waar proef je zout, zoet of zuur?

Dit heb je nodig

  • Een doosje wattenstaafjes
  • Zout
  • Suiker
  • Citroensap
  • Pen en papier
  • Vijf vrijwilligers!
1

Zo zoek je dit uit

Dip vijf wattenstaafjes in het zout en geef alle vrijwilligers er een. Laat de vrijwilliger de staafjes tegen zijn of haar tong houden. Maar let op, doet dat achter elkaar op vier verschillende plekken: op het puntje van je tong, helemaal achteraan en helemaal op de linker- en de rechterzijkant. Laat de vrijwilligers opschrijven op welke plek ze het zout het best proefden. Doe daarna hetzelfde met suiker (zoet) en citroensap (zuur). Laat iedereen wel even water drinken tussendoor, om steeds de vorige smaak weg te spoelen!

2

Bespreek met elkaar:

  • Wat gebeurde er?
  • Hoe denk je dat dit komt?

Aha! Zo zit dat dus...

De verschillen zijn waarschijnlijk groot! Je mond zit vol met smaakpapillen. Dat zijn uiteinden van zenuwen op je tong (en je gehemelte) die smaken registreren. Verschillende soorten zijn ‘gespecialiseerd’ in verschillende smaken. Ze zijn door elkaar verspreid, dus het is niet waarschijnlijk dat je echt maar één plek vindt waar je zout proeft. Maar omdat de spreiding bij iedereen anders is, zal de een zout beter proeven op het puntje en de ander aan de achter- of zijkant.

Wist je dat kinderen veel meer smaakpapillen hebben dan volwassenen? Daarom eten volwassenen vaker heel pittige dingen: ze proeven gewoon minder!