De grootste, de kleinste, de snelste, de raarste: ken je deze dino’s al?

Imke Smeets, 14 mei 2019

Er zijn meer dan duizend soorten dino’s bekend. Waarschijnlijk bestonden er nog veel meer soorten. Die liggen nu nog verborgen onder de grond.

Veel dino’s zijn elkaar nooit tegengekomen, omdat ze in andere tijdperken leefden. Maar stel dat je toch alle bekende dino’s naast elkaar zou zetten. Welke valt dan het meest op? Welke steekt boven de anderen uit? Welke wint een renwedstrijd? En welke is zo raar dat je je afvraagt of hij wel echt heeft bestaan? Ontdek deze bijzondere dino’s.

Onderdeel van:

De prijs voor de grootste gaat naar...

Alle dino’s op een rij! Wie is de grootste? Dat is Argentinosaurus. Deze reus was een langnek. Hij leek op dino’s zoals Brachiosaurus en Diplodocus, die je misschien wel kent. Argentinosaurus was wel dertig meter lang. Hij was zo zwaar als vijftien vrachtwagens.

Zo groot was Argentinosaurus.
Slate Weasel & Rejon Person | Licentie: CC0

De prijs voor de kleinste gaat naar...

Lang niet alle dino’s waren groot. Microraptor is tot nu toe de kleinste dino die bekend is. Hij was licht en bedekt met veren. De veren aan zijn poten waren heel lang. Daarmee zweefde hij waarschijnlijk van boom naar boom.

Microraptor was maar dertig centimeter lang, zo groot als een kraai. Hij zou dus prima op je schouder kunnen zitten. Gezellig!

Welke verschillen zie je tussen Microraptor en vogels uit onze tijd?

Microraptor leek op een vogel met vier vleugels en een lange staart.
Durbed - DeviantArt | Licentie: CC BY-SA 3.0

De prijs voor de snelste gaat naar...

Ornithomimus wint de renwedstrijd van de dino’s. Hij rende op twee lange, sterke poten. Met zijn verenkleed leek hij behoorlijk op een struisvogel. Als jij op je fiets met de wedstrijd mee zou doen, zou Ornithomimus je met gemak voorbij zoeven, hoe hard je ook trapt. Hij haalde bijna zestig kilometer per uur. 

Het skelet van Ornithomimus edmonticus. Deze soort was ongeveer even hoog als jij.
Eduard Solá | Licentie: CC BY-SA 3.0

De prijs voor de luidruchtigste gaat naar…

Parasaurolophus was een tien meter lange planteneter. Zie je het grote uitsteeksel op zijn kop? Dat uitsteeksel is hol. Wetenschappers denken dat dit een soort toeter was, waarmee hij luid kon brommen. Zo hoorden deze dino’s elkaar van veraf. Wat een geluid!

Waarom is het handig om elkaar van veraf te kunnen horen?

Parasaurolophus
Steveoc 86 | Licentie: CC BY-SA 2.5

De prijs voor de raarste gaat naar...

Er bestonden veel dino’s met vreemde vormen. Eén van de raarste is Concavenator. Hij lijkt een gewone vleeseter… totdat je die driehoek op zijn rug ziet. Wetenschappers weten niet precies waar die driehoek voor diende. Misschien herkenden dino’s elkaar daaraan. Of ze gebruikten de driehoek om mee te pronken. Zie je trouwens nog iets anders raars aan Concavenator? Daar, aan zijn armen. Hij heeft daar vreemde stekels. Maar doordat je eerst de driehoek ziet, vallen die minder op.

Concavenator
Eoalulavis & Daniel Vidal | Licentie: CC BY-SA 3.0

Dan nog één laatste rare dino: Therizinosaurus. Hij ziet er heel donzig uit. Dat komt door zijn dikke verenkleed. Maar het vreemdste aan hem zijn de klauwen. Kijk eens hoe lang ze zijn! Misschien denk je dat Therizinosaurus daarom een vleeseter was. Maar dat was hij niet. Met zijn lange klauwen trok hij bladeren naar zich toe.

Therizinosaurus
Mariolanzas | Licentie: CC BY-SA 4.0

En verder?

Dit zijn de meest opvallende dino’s. Maar er worden nog steeds veel nieuwe dino’s gevonden. Misschien vinden we later een dino die groter is dan Argentinosaurus of die nog sneller rende dan Ornithomimus. Wie weet wat we nog gaan ontdekken!

Bedenk zelf een nieuwe, opvallende dino.