Probeer op een groter scherm

Om optimaal gebruik te maken van de Aha!-vragengenerator heeft u een groter beeldscherm nodig. Probeer eens op een tablet of laptop. Better yet, het Digibord voor uw klas.

overzicht alle vragen

Welkom bij de Aha!-vragengenerator

Hier ontdekken basisschoolleerkrachten en -leerlingen hoe leuk wetenschap en technologie en Onderzoekend & Ontwerpend Leren is. Het behandelen van een vraag duurt 15 minuten. Het antwoord ontdekt de klas door een experiment uit te voeren of door een creatieve oplossing te bedenken. Na het lezen van de verklaring aan het einde van elke les zal de klas denken: ‘Aha! Zo zit dat dus.’

Op zoek naar informatie over W&T of meer lesideeën?
Je kunt hier kosteloos meer lesideeën downloaden die je kunt gebruiken voor W&T in de klas!

Voor welke groepen
De Aha!-vragengenerator is geschikt voor groepen 1 t/m 8. Tot en met groep 5 raden we aan om de vragen klassikaal te behandelen.

Benodigdheden
Voor de meeste vragen kun je gebruik maken van materialen die standaard in het klaslokaal aanwezig zijn. Je kunt de vragen filteren op benodigdheden ‘standaard in de klas’ of ‘extra’.

Privacyverklaring

Waar moeten we naar op zoek in de ruimte?

kies zelf een vraag

Waar moeten we naar op zoek in de ruimte?

Dit heb je nodig

  • Tekenpapier
  • Potloden of stiften
1

Ruimtereizen zijn gigantisch duur. Sommige mensen vragen zich af of het wel goed is om zoveel geld uit te geven aan raketten, astronauten en het International Space Station (ISS). We komen nooit ruimtewezens tegen en op al die andere planeten blijken we (bijna) niet te kunnen leven, toch? Waar moeten we eigenlijk naar op zoek in de ruimte?

2

Denk na over de volgende vragen:

– Oké, leven kunnen we er nu nog niet, want er is geen zuurstof en geen water, maar er wordt wel degelijk gewerkt aan een mogelijke menselijke kolonie op Mars. Alleen: in de meeste ruimteschepen is weinig plaats. Hoe krijg je een flink aantal mensen daar?

– In de ruimte zweeft heel veel zwerfafval, dat een gevaar is voor bijvoorbeeld dure satellieten. Zouden we dat niet tijdens de ruimtereizen kunnen opruimen? Hoe dan? Teken wat je bedacht hebt.

– Op andere planeten zijn waardevolle materialen gevonden, zoals bijvoorbeeld platina, een heel duur en op aarde zeldzaam metaal. Zouden we aan ‘ruimtemijnbouw’ moeten gaan doen?

Aha! Zo zit dat dus...

Wat je je misschien niet realiseert, is dat ISS een uniek wetenschappelijk laboratorium is, waar onder die bijzondere omstandigheden van alles wordt ontdekt en ontwikkeld. Zo komt de basis van de techniek die nodig is om ogen te laseren uit het ruimtestation, net als de robotarm die artsen nu helpt bij operaties. Op die manier levert ruimtereizen natuurlijk óók wat op.