Zoeken: menselijk lichaam

Ik zoek informatie voor groep:
1 2 3 4 5 6 7 8 leerkrachten iedereen
  • Plaatje Menselijk lichaam
    natuurinformatie.nl
    Menselijk lichaam

    Maak kennis met allerlei functies van je lichaam die je zelf niet kunt zien, omdat ze 'aan de binnenkant' zitten. Je reist langs de onderwerpen: Waaruit bestaat je lichaam? Hoe werkt je lichaam? Hoe groeit je lichaam?

    x
  • Plaatje Een les over je lichaam
    schooltv.nl
    Een les over je lichaam

    Wist je dat je oren, mond, ogen en haren allemaal bij je lichaam horen? Woezel en Pip krijgen samen met Nienke en Isa les van Wijze Varen over het lichaam. Bekijk het filmpje van Woezel en Pip op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het menselijk lichaam
    iculture.nl
    Het menselijk lichaam

    In deze app ontdek je hoe het menselijk lichaam werkt.

    x
  • Plaatje Kijken in het lichaam
    hetklokhuis.nl
    Kijken in het lichaam

    Als je in het lichaam wilt kijken of alles het goed doet, is het lang niet altijd nodig om te opereren. Met radiogolven, röntgenstralen of kleine cameraatjes kunnen doktoren ook onderzoek doen. Eva is in het ziekenhuis om te kijken hoe dat in z'n werk gaat. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe weet je lichaam wanneer je wil slapen en wakker worden?
    schooltv.nl
    Hoe weet je lichaam wanneer je wil slapen en wakker worden?

    Overdag ben je wakker en ’s nachts slaap je. Maar hoe weet je lichaam wanneer het tijd is om te slapen en wakker te worden? Daar heb je een handig middel voor: je biologische klok. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe teken je een lichaam met goede verhoudingen?
    schooltv.nl
    Hoe teken je een lichaam met goede verhoudingen?

    Het is best lastig om een mens te tekenen: vaak worden de benen te lang of de romp te kort. Janouk heeft een trucje waarmee het tekenen van poppetjes veel makkelijker wordt. Je lichaam is namelijk acht keer zo lang als je hoofd. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • x
  • Plaatje Videoplaat : Mijn lichaam
    harmhofstede.nl
    Videoplaat : Mijn lichaam

    Wat weet jij over het menselijk lichaam? Klik op een oogje op deze plaat en bekijk het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoeveel water bevat je lichaam?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoeveel water bevat je lichaam?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Corpus
    docukit.nl
    Corpus

    Het museum CORPUS heeft de vorm van een supergrote man. In die reus kun je rondlopen en zien hoe je lichaam werkt. CORPUS is geen gewoon museum maar een educatieve attractie. In het reuzenlichaam maak je een ‘reis door de mens’. In het gebouw naast de reus is de interactieve afdeling van...

    x
  • Plaatje Lichaamsbeharing
    hetklokhuis.nl
    Lichaamsbeharing

    We hebben het allemaal en het zit overal: haar. Onze voorouders hadden nog véél meer lichaamshaar. Pascal zoekt uit waarom we door de eeuwen heen ons 'jasje' hebben uitgedaan. Welke functie heeft lichaamshaar nu nog? Waarom zijn mannen behaarder dan vrouwen? Wat doen we er allemaal mee?...

    x
  • Plaatje Lichaamstaal
    docukit.nl
    Lichaamstaal

    Gevoelens kun je laten zien door je expressie. Je lichaamstaal is de manier waarop je handen, je gezicht en je houding 'vertellen' hoe je je voelt. Iedereen gebruikt lichaamstaal en meestal doe je dat vanzelf. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie,...

    x
  • Plaatje Lichaamstaal
    hetklokhuis.nl
    Lichaamstaal

    Taal gebruiken we allemaal. Je denkt waarschijnlijk dat je het meest vertelt met je woorden. Maar wist je dat je lichaam ook een hele hoop zegt? Soms verraadt je houding of gezicht meer dan je denkt. Pascal ontdekt met onderzoeker Linda hoe belangrijk lichaamstaal is om elkaar te begrijpen. Bekijk deze...

    x
  • Plaatje Lichaamstemperatuur
    hetklokhuis.nl
    Lichaamstemperatuur

    Je lichaam is 37,5 graden. Ook als het buiten vriest of juist heel heet is. Hoe kan je lichaam die temperatuur zo goed vasthouden? En waarom heb je het sneller koud als het hard waait? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Lichaamsversieringen
    docukit.nl
    Lichaamsversieringen

    Kettinkjes, oorbellen, armbanden, ringen: het zijn allemaal lichaamsversieringen. Kijk maar om je heen, veel mensen dragen wel één of meer sieraden. Overal ter wereld versieren mensen hun lichaam. Hoe ze dat doen, hangt af van hun cultuur. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...

    x
  • Plaatje Iedereen is anders
    schooltv.nl
    Iedereen is anders

    Rood haar, blauwe ogen of een gele huid: niemand is precies hetzelfde. Hoe je eruit ziet, staat in je DNA. Dat zijn piepkleine pakketjes vol informatie. Ze zitten in je hele lijf. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kun je andere mensen herkennen aan hun geur?
    schooltv.nl
    Kun je andere mensen herkennen aan hun geur?

    Honden kunnen andere honden herkennen aan hun geur. Kunnen mensen dat ook? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe houdt je lichaam jou op temperatuur?
    schooltv.nl
    Hoe houdt je lichaam jou op temperatuur?

    Een trui houdt je warm door het stilstaande laagje lucht om je heen. Als er wind langs je blote huid waait, krijg je het juist snel koud. Toch blijft je lichaamstemperatuur rond de 37 graden. Janouk zocht uit hoe dit werkt. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Boekenlijst - Lichaamsversiering
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - Lichaamsversiering

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Wat is de invloed van kleur op je lichaamstemperatuur?
    schooltv.nl
    Wat is de invloed van kleur op je lichaamstemperatuur?

    Rood licht heeft een warme uitstraling, terwijl blauw licht juist een koud effect heeft. Maar krijg je het ook echt warmer als je sport in een ruimte die rood verlicht is? Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe reageert je lichaam als je gaat bungeejumpen?
    schooltv.nl
    Hoe reageert je lichaam als je gaat bungeejumpen?

    Zweten, hoge hartslag en meer suiker in je bloed bij spannende situaties. Als je iets spannends doet, zoals bungeejumpen, voel je je hart bonzen en maakt je lichaam meer adrenaline aan. Dat is niet zomaar: je lichaam maakt zich klaar om te vluchten of vechten. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom hebben we haar?
    schooltv.nl
    Waarom hebben we haar?

    Lichaamshaar beschermt ons tegen de kou en tegen verbranden door de zon. Bijna alle zoogdieren hebben lichaamshaar, maar de meeste zijn veel hariger dan de mens. Eén van de theorieën is dat mensen minder behaard werden om van parasieten af te komen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op...

    x
  • Plaatje Je lichaam: organen
    schooltv.nl
    Je lichaam: organen

    Welke organen zitten er in je lichaam en wat doen ze precies? Dwaal rond door je lichaam en bekijk de video's om meer te ontdekken over je organen. Bekijk de interactieve videotour langs je organen op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat doet stress in je lichaam?
    schooltv.nl
    Wat doet stress in je lichaam?

    Bij acute, plotselinge stress produceert je lichaam adrenaline. Door dit hormoon gaan je hartslag en bloeddruk omhoog. Je lichaam is klaar om te vechten of vluchten. Vervolgens wordt er een ander hormoon afgegeven, cortisol. Dit zorgt ervoor dat je die stressreactie kunt blijven volhouden. Bekijk het...

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Hoe gezond is het lichaam van een superheld?
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Hoe gezond is het lichaam van een superheld?

    Keihard trainen om het lichaam van een superheld te krijgen. Acteurs doen het, filmsterren, artiesten, sporters, en wist je dat ook sommige kinderen er zo uit willen zien? Het ziet er sterk en fit uit, maar is dat ook zo? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal werd uitgezocht hoe...

    x
  • Plaatje Je lichaam: botten
    schooltv.nl
    Je lichaam: botten

    Je hebt een heleboel botten in je lichaam. Waar zitten ze en waar zijn ze eigenlijk van gemaakt? Dwaal door je geraamte met deze interactieve videotour en bekijk de video's om meer te weten te komen over je botten. Bekijk de Interactieve Schoolplaat op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe klinkt je lichaam?
    schooltv.nl
    Hoe klinkt je lichaam?

    Als dokter is het handig om goed te kunnen luisteren. Je lichaam maakt allerlei geluiden en soms kan je zelfs horen of iemand ziek is. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Combo mijn lichaam
    combo-mijn-lichaam.yurls.net
    Combo mijn lichaam

    In deze combo vind je websites, filmpjes en een werkboekje. Speur naar informatie en beantwoord de vragen, zo kom je veel te weten over je lichaam.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er in je lichaam als je verliefd bent?
    schooltv.nl
    Wat gebeurt er in je lichaam als je verliefd bent?

    Als je verliefd bent, voel je je fantastisch. Dat komt doordat je lichaam dan allerlei stofjes aanmaakt waar je blij van wordt en energie van krijgt. Bekijk de animatie van De Dokter Corrie Show op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er in je lichaam als je zenuwachtig bent?
    schooltv.nl
    Wat gebeurt er in je lichaam als je zenuwachtig bent?

    Ga je voor het eerst naar de brugklas? Dan is alles nieuw en superspannend. Je lichaam reageert daarop met allerlei hormonen die je scherp maar ook gestrest kunnen maken. Hoe ga je daarmee om? Bekijk de animatie van Rechill op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom beschilderen Aboriginals hun lichaam?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom beschilderen Aboriginals hun lichaam?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • x
  • Plaatje Waarom hebben wij bloed in ons lichaam?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom hebben wij bloed in ons lichaam?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er in je lichaam als je een boer laat?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat gebeurt er in je lichaam als je een boer laat?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom verstijft je lichaam als je dood gaat?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom verstijft je lichaam als je dood gaat?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat doen G-krachten met je lichaam?
    schooltv.nl
    Wat doen G-krachten met je lichaam?

    Astronauten krijgen op een ruimtereis te maken met enorme G-krachten. Bart Meijer stapt in een simulator om te ervaren hoe astronauten zich voelen. Bekijk het filmpje van Ontdek de Ruimte op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom krijg je niet overal op je lichaam kippenvel?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom krijg je niet overal op je lichaam kippenvel?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe kun je de binnenkant van je lichaam bekijken?
    nemosciencemuseum.nl
    Hoe kun je de binnenkant van je lichaam bekijken?

    Het antwoord op deze vraag vind je op de site van NEMO sciencemuseum.

    x
  • Plaatje Is er een lichaamsdeel wat niet groeit na je geboorte?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Is er een lichaamsdeel wat niet groeit na je geboorte?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe ontstaat een lintworm in het lichaam van een mens?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe ontstaat een lintworm in het lichaam van een mens?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Het menselijk embryo
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het menselijk embryo

    Hoe ontstaat een baby en hoe eten ze? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • x
  • Plaatje Wat doet slangengif in je lichaam?
    schooltv.nl
    Wat doet slangengif in je lichaam?

    Gif van dieren is eigenlijk een soort cocktail van verschillende gifstoffen. Er kunnen bijvoorbeeld stoffen in zitten die zorgen dat je stopt met ademhalen, stoffen die je cellen kapot maken of stoffen die zorgen dat je gaat bloeden of dat je bloed juist gaat klonteren. Dit is goed te zien als je in...

    x
  • Plaatje Wat is het effect van veel snoep in je lichaam ?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Wat is het effect van veel snoep in je lichaam ?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er in je lichaam bij een spreekbeurt?
    schooltv.nl
    Wat gebeurt er in je lichaam bij een spreekbeurt?

    Een spreekbeurt geven kan heel spannend zijn. Je wil je tekst natuurlijk niet vergeten. Wat kun je doen om te voorkomen dat je strak van de spanning voor de klas staat? Bekijk de animatie van Rechill op Schooltv.nl.

    x
  • x
  • x
  • x
  • Plaatje Lijflied: bloot
    schooltv.nl
    Lijflied: bloot

    Borsten, heupen, schaamhaar; wat gebeurt er met je lichaam als je in de puberteit komt? Zing mee met het lijflied van Dokter Corrie. Bekijk het filmpje van De Dokter Corrie Show op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje DNA
    schooltv.nl
    DNA

    Ieder mens heeft DNA. Dat is een unieke code die in ons lichaam zit. Het bepaalt onder andere hoe je eruitziet. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is een beperking?
    schooltv.nl
    Wat is een beperking?

    Iemand in een rolstoel heeft een lichamelijke beperking. Maar een beperking kan ook onzichtbaar zijn. Gelukkig zijn er meestal hulpmiddelen om te zorgen dat jouw beperking je niet meer beperkt. Bekijk het Huh?!-filmpje van het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Build a body
    jeugdbieb.nl
    Build a body

    Plaats in deze app de botten of organen op de juiste plek in het menselijk lichaam. Deze app is Engelstalig.

    x
  • Plaatje Buisjes in je oren
    schooltv.nl
    Buisjes in je oren

    Als je last hebt van oorpijn, oorontstekingen of minder hoort met één of allebei je oren, kan het zijn dat je buisjes nodig hebt. In dit filmpje van Schooltv.nl krijg je uitleg en kun je zien hoe dat gaat.

    x
  • x
  • Plaatje Goedaardige en kwaadaardige tumoren
    schooltv.nl
    Goedaardige en kwaadaardige tumoren

    Niet elke tumor is gevaarlijk. In dit filmpje van Schooltv.nl krijg je uitleg over goedaardige en kwaadaardige tumoren.

    x
  • Plaatje Lijflied: grenzen aangeven
    schooltv.nl
    Lijflied: grenzen aangeven

    Ben jij nog niet toe aan zoenen of seks? Doe niets waar je geen zin in hebt. Zing mee met het lijflied van Dokter Corrie. Bekijk het filmpje van De Dokter Corrie Show op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hersenen
    schooltv.nl
    Hersenen

    Hoe werken je hersenen? Onze hersenen registreren elke beweging die wij maken, elk geluid dat wij horen en elke geur die wij ruiken. Maar waar in de hersenen gebeurt dat allemaal? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Lijflied: hormonen
    schooltv.nl
    Lijflied: hormonen

    In de puberteit gieren de hormonen door je lijf. Als puber voelt het soms alsof je in het middelpunt lijkt te staan en dan krijg je tot overmaat van ramp ook nog eens een pukkel op je neus. Logisch dat je daar chagrijnig van wordt! Dokter Corrie zingt een lied over die vervelende hormonen. Bekijk het...

    x
  • Plaatje Ik van binnen
    ikvanbinnen.nl
    Ik van binnen

    In drie delen maak je een reis door het menselijk lichaam. Bekijk 'skelet en zo', 'zenuwen en zo', 'organen en zo' en 'bloed en zo'. Je vindt op deze site ook handige spreekbeurtinformatie.

    x
  • Plaatje Lenigheid
    schooltv.nl
    Lenigheid

    Bij veel sporten, zoals turnen, moeten de sporters heel lenig zijn. Bijvoorbeeld om een spagaat te kunnen maken. Hoe word je leniger? Door de juiste oefeningen te doen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Medisch illustrator
    hetklokhuis.nl
    Medisch illustrator

    Tekeningen van het menselijk lichaam worden gebruikt in lesboeken voor studenten, maar ook om iets duidelijk te maken tijdens een doktersbezoek. Wanneer iemand ziek is en lastige informatie krijgt van een dokter, is het fijn wanneer iets ook nog even wordt verduidelijkt door een plaatje. Deze tekeningen...

    x
  • x
  • Plaatje Hoe kan de zon vitamines in je lijf maken?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe kan de zon vitamines in je lijf maken?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Zweten
    schooltv.nl
    Zweten

    Als je veel beweegt krijg je het vanzelf warm. Je gaat dan soms ook zweten. Dat helpt je om af te koelen. Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Erfelijkheid
    ikhebdat.nl
    Erfelijkheid

    Bogi.nl gaat over erfelijkheid, daar valt heel wat over te vertellen. Waarom je op je ouders lijkt bijvoorbeeld. Of dat je hele lichaam bestaat uit cellen en wat er in die cellen ligt opgeslagen. Luister naar de rap en lees het verhaal.

    x
  • Plaatje Gezonde darmen
    hetklokhuis.nl
    Gezonde darmen

    Wist je dat iedereen minimaal vijftien scheten per dag laat? En dat je boterham met kaas er 24 uur over doet om als poep uit je lichaam te komen? In die 24 uur gebeurt er heel veel met die boterham voordat het uiteindelijk een bruine drol wordt. Je darmen hebben een belangrijke functie hierin. Bekijk...

    x
  • Plaatje Puber jongen
    hetklokhuis.nl
    Puber jongen

    Het begint wat later dan bij meisjes, maar bij jongens verandert ongeveer vanaf twaalf jaar van alles in en aan hun lichaam. Ernst laat zien hoe jongens in de puberteit mannen worden. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Boekenlijst - Dyslexie
    jeugdbibliotheek.nl
    Boekenlijst - Dyslexie

    Op jeugdbibliotheek.nl vind je een lijst met boeken die je kan gebruiken om informatie te verzamelen voor jouw werkstuk of spreekbeurt over dit onderwerp. Let op! Check of je het boek in jouw bibliotheek kan lenen.

    x
  • Plaatje Hoeveel energie heb je nodig voor een hele dag?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoeveel energie heb je nodig voor een hele dag?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Van alle kanten op de foto
    schooltv.nl
    Van alle kanten op de foto

    Flip wordt van alle kanten op de foto gezet. Maar welke kant is het eigenlijk? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Gezond computeren
    hetklokhuis.nl
    Gezond computeren

    Bart presenteert in deze aflevering van Het Klokhuis de Gezond Computeren Top 5. Wat moet je allemaal doen en laten om geen lichamelijke klachten te krijgen als je achter de computer zit? Op een school en op de Klokhuisredactie inspecteert hij de computerwerkplekken.

    x
  • Plaatje Wat is gezond?
    hetklokhuis.nl
    Wat is gezond?

    In deze aflevering van Het Klokhuis gaat Dolores op zoek naar het antwoord op de vraag welke voeding gezond is en welke niet en of sporten goed voor je is. Ze praat met Jaap Seidell, hoogleraar voedingsleer, en Mai Chin a Paw, bewegingsdeskundige. Kinderen vertellen wat ze lekker vinden. Dit is de vijfde...

    x
  • Plaatje Nieuws uit de Natuur ; Klaar voor de Start
    schooltv.nl
    Nieuws uit de Natuur ; Klaar voor de Start

    Mensen kunnen op allerlei manieren bewegen. Onze botten werken samen met onze spieren (en onze hersenen) om het lijf te kunnen bewegen. Als we deze botten en/of spieren niet zouden hebben, dan zouden we volledig in elkaar zakken. Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Je lijf
    okki.nl
    Je lijf

    Op de site van Okki lees je weetjes over de superknappe machine: je lijf.

    x
  • Plaatje Scoliose
    hetklokhuis.nl
    Scoliose

    Niemand heeft een perfecte rechte rug. Maar als je echt een grote kromming in je rug hebt dan noem je dat een scoliose. Met een strak korset, een zogenaamde brace, kan tijdens de groei de rug rechter worden geduwd. Hoe wordt zo'n brace gemaakt en hoe voelt het om het te dragen? Margreet vraagt het aan...

    x
  • Plaatje Wat is scoliose?
    schooltv.nl
    Wat is scoliose?

    Kinderen met scoliose herken je vaak een kromme rug of bochel. Scoliose is namelijk een driedimensionale zijdelingse verkromming van de wervelkolom. Dat betekent dat er een bocht ontstaat in je wervelkolom die ook om zijn eigen as draait. Veel kinderen met scoliose dragen een brace. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje Skelet
    hetklokhuis.nl
    Skelet

    Een skelet zorgt ervoor dat mensen en dieren niet in elkaar zakken. Maar wist je dat het skelet van een mens en, bijvoorbeeld, een tijger heel erg op elkaar lijkt? En dat er ook dieren zijn zonder skeletten? Sosha laat het je zien. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Spijsvertering
    hetklokhuis.nl
    Spijsvertering

    Darmflora, wat is dat nou precies? Hoe wordt je eten verteerd? Lisa ontdekt dat er maar liefst honderdduizend miljard bacteriën in je lijf zitten! Welke bacteriën zorgen voor de spijsvertering? Lisa eet een boterham en we volgen de weg die daarna wordt afgelegd in haar darmen. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Webpad zintuigen
    webpad-zintuigen.yurls.net
    Webpad zintuigen

    In dit webpad ga je vragen beantwoorden en opdrachten uitvoeren. Zo kom je veel te weten over zintuigen.

    x
  • Plaatje Humanoids
    hetklokhuis.nl
    Humanoids

    Menselijke robots lijken iets van de toekomst, maar toch zijn ze al overal. Het is best ingewikkeld om robots dingen te laten doen die mensen heel makkelijk vinden. En waarom willen we eigenlijk graag robots die op mensen lijken? Sosha zoekt het uit. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe snel kun je onderkoeld raken?
    schooltv.nl
    Hoe snel kun je onderkoeld raken?

    Je lichaam is meestal ongeveer 37 graden. Als je het een tijdje heel koud hebt, kun je onderkoeld raken: dan is je temperatuur nog maar 35 graden. Hoe snel gebeurt dat? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom houden mensen geen winterslaap?
    schooltv.nl
    Waarom houden mensen geen winterslaap?

    Lijkt het jou wel wat om de koude winter over te slaan en weer wakker te worden in de lente? Jammer genoeg houden mensen geen winterslaap. Ons lichaam kan dat namelijk helemaal niet aan. Maar het zou soms best handig zijn! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe komt het dat zweet stinkt?
    schooltv.nl
    Hoe komt het dat zweet stinkt?

    Als je lichaam warm is na bijvoorbeeld het sporten, dan koelt het zichzelf weer af door te zweten. Maar hoe komt het dat zweet stink en… stinkt het eigenlijk wel echt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kunnen je armen uit zichzelf bewegen?
    proefjes.nl
    Kunnen je armen uit zichzelf bewegen?

    Je gebruikt spieren om je armen te bewegen. En je weet meestal heel goed wanneer je je armen beweegt, want je doet het bewust. Kunnen je armen ook uit zichzelf gaan bewegen? Ontdek het met dit proefje!

    x
  • Plaatje Nieuws uit de Natuur ; Bloed
    schooltv.nl
    Nieuws uit de Natuur ; Bloed

    In je hele lichaam zit bloed. Dit stroomt door een groot netwerk van grote en kleine vaten door je lichaam. Waar je ook prikt in je lichaam, er komt bijna altijd een druppeltje bloed uit. Maar wat is eigenlijk de functie van bloed? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Deodorant
    hetklokhuis.nl
    Deodorant

    Bart zoekt in de deodorantfabriek uit wat er te doen is tegen zweetgeurtjes. Waarom zweten we en hoe werkt deodorant? En welke stoffen zitten er in een deodorant? Verder ziet Bart hoe deospuitbussen én deorollers worden gemaakt. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe houden dieren zichzelf op temperatuur?
    schooltv.nl
    Hoe houden dieren zichzelf op temperatuur?

    Dieren hebben allerlei manieren om zichzelf op temperatuur te houden. Nienke en Kiefer onderzoeken hoe warmbloedige dieren zoals de hyena en de olifant, en koudbloedige dieren zoals de krokodil zichzelf warm of koud kunnen houden. Bekijk het filmpje van de Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe lang kun je zonder eten?
    schooltv.nl
    Hoe lang kun je zonder eten?

    Je lichaam heeft voedsel nodig om te overleven. Stop je met eten, dan valt je lichaam langzaam uit. Hoe langzaam hangt af van je lichaamsreserves. Bekijk de clipphanger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werkt een föhn?
    schooltv.nl
    Hoe werkt een föhn?

    Als je haar nat is, kun je het drogen met een föhn. Maar hoe kan het eigenlijk dat er warme lucht uit een föhn komt? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe zet een föhn elektriciteit om in warmte?
    schooltv.nl
    Hoe zet een föhn elektriciteit om in warmte?

    Uit een föhn komt warme lucht. Dat klinkt logisch, maar hoe wordt die lucht eigenlijk warm? Diederik legt uit dat dit komt door botsende elektronen. En hij laat zien wat er gebeurt als er te veel elektronen door een draad heen gaan. Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat kun je zien aan iemands gezichtsuitdrukking?
    schooltv.nl
    Wat kun je zien aan iemands gezichtsuitdrukking?

    Als je vrolijk bent, heb je een andere gezichtsuitdrukking dan als je verdrietig bent, of verbaasd. Dat komt door de spiertjes in je gezicht. Er zijn zes basisemoties. Het is heel handig als je die bij anderen kunt herkennen, zodat je weet hoe ze zich voelen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Handen wassen
    wasjehanden.nl
    Handen wassen

    Voor een goede hygiëne is het belangrijk om regelmatig je handen goed te wassen. Volg hier het stappenplan: warm water, zeep, en goed afdrogen!

    x
  • Plaatje Tonky & Jack ; handen wassen
    schooltv.nl
    Tonky & Jack ; handen wassen

    Met je handen raak je van alles aan. Daarom is het belangrijk om vaak je handen te wassen. Dus hup, onder de kraan en schuimen met die zeep! Luister maar naar Tonky en Jack. Bekijk het filmpje op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het hart van een mens
    schooltv.nl
    Het hart van een mens

    Je hart is een van de belangrijkste organen in je lichaam. Het pompt bloed rond en zorgt ervoor dat je lichaam functioneert zoals het hoort. Matthijs gaat op zoek naar het hart. In de snijzaal van het UMC Amsterdam mag hij in een echt mensenlichaam kijken. Let op: in deze video zijn het lichaam en de...

    x
  • Plaatje Hoe maken ze de geuren in de Fantasia boeken?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Hoe maken ze de geuren in de Fantasia boeken?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Hoe wordt haargel gemaakt?
    schooltv.nl
    Hoe wordt haargel gemaakt?

    Grote kans dat jij je haar 's ochtends in model brengt met een flinke klodder gel! Maar weet je eigenlijk hoe gel gemaakt wordt? Kijk maar naar dit filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Uitgezocht: Heb je invloed op hoe lang je wordt?
    jeugdjournaal.nl
    Uitgezocht: Heb je invloed op hoe lang je wordt?

    Bij jou in de klas is vast niet iedereen even groot. Terwijl het soms wel net het verschil kan maken of je bijvoorbeeld in een achtbaan mag. Kan je daar zelf iets aan doen? In dit filmpje uit de serie UITGEZOCHT van het Jeugdjournaal wordt uitgezocht wat het antwoord is op die vraag.

    x
  • Plaatje Lange kinderen
    kinderen.klublangemensen.nl
    Lange kinderen

    Dit is de jeugdwebsite van de Klub van Lange Mensen. Als kind heb je vaak nog niet de lengte van een volwassene bereikt. Wel kan het zijn dat jij, of jouw dokter denkt dat je lang zal worden. Dan is deze site speciaal voor jou. Andere lange kinderen vertellen hier hun verhaal over lang zijn.

    x
  • Plaatje Waarom ruiken alle mensen anders?
    willemwever.kro-ncrv.nl
    Waarom ruiken alle mensen anders?

    Op de website van Willem Wever vind je antwoord op deze vraag.

    x
  • Plaatje Waarom zijn Nederlanders zo lang?
    schooltv.nl
    Waarom zijn Nederlanders zo lang?

    In Nederland wonen de langste mensen ter wereld. Mannen worden gemiddeld 1.81 meter en vrouwen gemiddeld 1.70 meter. Komt dat doordat we zoveel melk drinken? Of heeft het ook te maken met onze genen? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Onderkoeling bij dieren
    schooltv.nl
    Onderkoeling bij dieren

    Moet een hond ook een jas aan als hij naar buiten gaat? Je kunt van alles doen om onderkoeling bij je huisdier te voorkomen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Praten zonder woorden
    docukit.nl
    Praten zonder woorden

    Kun je praten zonder woorden? Ja, iedereen doet dat. Bijvoorbeeld als je je vriend wilt roepen die aan de andere kant van het schoolplein staat. Je kunt dan hard schreeuwen, maar door het lawaai hoort hij je niet. Het is dan handiger om met je arm te wenken. Lees er over op de website van Docukit. Meer...

    x
  • Plaatje Het skelet
    docukit.nl
    Het skelet

    Het skelet is het hardste deel van het lichaam. Het bestaat uit alle botten die je hebt. Het houdt je overeind en geeft je lichaam vorm. Zonder skelet zou je lichaam een soort pudding zijn. Je zou niet goed kunnen bewegen. Dankzij je skelet kun je lopen en sporten. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • x
  • Plaatje Waarom zweten we?
    schooltv.nl
    Waarom zweten we?

    We zweten de hele dag door. Door te zweten raakt je lichaam lichaamswarmte kwijt. De druppeltjes zweet op je huid verdampen en daardoor koelt je lichaam af. Bekijk het filmpje van Willem Wever op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waar komt angst vandaan?
    schooltv.nl
    Waar komt angst vandaan?

    Bloed, spinnen, een spreekbeurt: je kan voor van alles bang zijn. Je lichaam reageert dan alsof er gevaar dreigt. Nienke en Matthijs zoeken uit wat angst doet je met lichaam. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Antibiotica
    hetklokhuis.nl
    Antibiotica

    Een bacterie is een minuscuul organisme. De meeste bacteriën doen ons lichaam geen kwaad of ze helpen ons zelfs. Maar sommige bacteriën hebben kwade bedoelingen. Dan komt je lichaam in actie. Word je toch ziek, dan kan het zijn dat de dokter een antibioticakuur voor je uitschrijft. Maar wat...

    x
  • Plaatje Botten
    docukit.nl
    Botten

    Je lichaam zit vol botten. Gelukkig maar, want anders zou je als een pudding in elkaar zakken. De meeste botten geven je lichaam stevigheid. Sommige botten dienen ook voor bescherming. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 040. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Wat is DNA?
    hetklokhuis.nl
    Wat is DNA?

    In ieder cel van ons lichaam zit DNA, een code die alle informatie over je lichaam bevat. We gaan op zoek naar de geheimen van het DNA. Hoe kan één code de kleur van je ogen, je lengte en je kleur haar bepalen? De code krijg je van je ouders. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Wat is dood?
    hetklokhuis.nl
    Wat is dood?

    Als er iemand doodgaat, is dat heel verdrietig. In de Klokhuis-serie over dood en afscheid praat Eva met kinderen die dit hebben meegemaakt. Filosoof Stine Jensen vertelt wat dood eigenlijk is en IC-arts Jeroen Verwiel geeft aan wat er dan in je lichaam gebeurt. Eva krijgt een rondleiding in een mortuarium,...

    x
  • Plaatje Hart
    hetklokhuis.nl
    Hart

    Het hart is een spier en pompt levenslang het bloed rond in ons lichaam. Het hart is dus de motor van je lichaam, en moet het altijd blijven doen. Margreet is bij een operatie als er een gaatje in het hart wordt dichtgemaakt. Het hart wordt even stil gelegd en een machine neemt het bloedpompen over....

    x
  • Plaatje De functie van het hart
    schooltv.nl
    De functie van het hart

    Het hart is het begin van het transport van belangrijke stoffen Het hart zorgt dat bloed door je lichaam wordt rondgepompt. In dat bloed zitten allerlei stoffen die op bepaalde plaatsen in het lichaam nodig zijn. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met quiz en werkblad bloedsomloop.

    x
  • Plaatje Hersenen
    docukit.nl
    Hersenen

    Hersenen zijn het belangrijkste deel van je lichaam. Ze sturen je lichaam aan. Je hebt ze bij alles nodig, bijvoorbeeld bij het slapen, groeien, sporten of bij het maken van een dictee. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 107. Kijk in...

    x
  • Plaatje De hersenen van een mens
    schooltv.nl
    De hersenen van een mens

    Matthijs krijgt de opdracht om op zoek te gaan naar de controlekamer van ons lichaam: de hersenen. Een makkelijke opdracht. Maar gebruikt Matthijs meer of minder dan 10% van zijn hersenen? En zijn hersenen eigenlijk hard of zacht? In de snijzaal van het UMC Amsterdam mag hij in een echt mensenlichaam...

    x
  • Plaatje Wat is hooikoorts?
    schooltv.nl
    Wat is hooikoorts?

    Als je hooikoorts hebt, reageert je lichaam sterk op pollen, bijvoorbeeld van berkenbomen. Je krijgt bijvoorbeeld tranende ogen, een loopneus en niesbuien. Dat komt doordat er veel histamine vrijkomt in je lichaam. Pascal laat een allergietest doen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De huid
    schooltv.nl
    De huid

    Wat gebeurt er als je je verbrandt? De huid is het buitenste laagje van het menselijk lichaam. Het bestaat uit de opperhuid, lederhuid en onderhuids vetweefsel. In en onder de huid zitten zenuwen. Met die zenuwen kun je voelen: pijn, tast en temperatuur. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De huid
    docukit.nl
    De huid

    Je huid zit om je heen als een goed passend jasje. Dat jasje houdt je hele lichaam netjes bij elkaar. Je huid is het grootste orgaan van je lichaam. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 144. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Ik heb kanker
    docukit.nl
    Ik heb kanker

    Kanker ontstaat doordat er iets misgaat in je lichaam. Je lichaam bestaat uit miljarden cellen. Elke dag maakt het nieuwe cellen om oude of kapotte cellen te vervangen. Zo blijf je gezond. Nieuwe cellen ontstaan doordat cellen zich in tweeën delen. Elk van die cellen verdubbelt zich weer in twee nieuwe...

    x
  • Plaatje Spreekbeurt: Wat is kanker?
    kwf.nl
    Spreekbeurt: Wat is kanker?

    Ga je een spreekbeurt houden over de ziekte kanker? Hier vind je antwoord op de meest gestelde vragen over kanker. Wat is kanker? Hoe werkt het menselijk lichaam? Hoe kunnen we kanker behandelen? En nog veel meer.

    x
  • Plaatje Wat is locking?
    schooltv.nl
    Wat is locking?

    Lock is Engels voor slot. En dat is precies wat dansers bij locking doen met hun lichaam: ze zetten hun lichaam in verschillende houdingen op slot. Locking wordt gedanst op vrolijke funkmuziek. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Mummies (Informatiereeks)
    docukit.nl
    Mummies (Informatiereeks)

    In de oudheid werden van dode mensen mummies gemaakt, omdat men toen geloofde dat je lichaam na je dood voortleefde. Tenminste, als het lichaam goed bewaard bleef. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 67. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Drie ingewikkelde vragen over mummies
    schooltv.nl
    Drie ingewikkelde vragen over mummies

    Egyptenaren geloofden in een leven na de dood. Belangrijke mensen werden daarom op een bijzondere manier begraven. Het lichaam werd gedroogd en verpakt in doeken. Zo bleven niet alleen de botten, maar ook de huid over. Dit noem je mummificeren. Zo’n lichaam noem je een mummie. Bekijk het filmpje...

    x
  • Plaatje De pancreas van een mens
    schooltv.nl
    De pancreas van een mens

    Een nieuwe opdracht voor Matthijs: zoek de pancreas. De wat? De pancreas, ook wel de alvleesklier genoemd. Maar wat is dat en waar zit het in ons lichaam? In de snijzaal van het UMC Amsterdam mag hij in een echt mensenlichaam kijken. Let op: in deze video zijn het lichaam en de organen van overleden...

    x
  • Plaatje Is pijn nuttig?
    schooltv.nl
    Is pijn nuttig?

    Pijn is niet fijn, maar wel handig. Als je per ongeluk iets doet dat je lichaam kan beschadigen, doet dat vaak pijn. Je lichaam slaat hiermee alarm en stuurt een signaal naar de hersenen om je te waarschuwen. Bekijk het filmpje van Het Klkhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Kleren waren vroeger te duur om te schilderen - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Kleren waren vroeger te duur om te schilderen - Is het snugger of kletspraat?

    Op veel oude schilderijen zie je blote mensen. Kunstenaars vonden het menselijk lichaam namelijk erg interessant. Het was heel duur om je te laten schilderen. Was het misschien goedkoper als je kleren niet geschilderd hoefden te worden? Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Spijsvertering
    docukit.nl
    Spijsvertering

    Alles wat je eet, maakt een soort reis door je lichaam. Die reis heet de spijsvertering. Daarbij wordt het eten verteerd. Dat betekent dat je lichaam de goede stoffen uit het voedsel haalt. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 195. Kijk...

    x
  • Plaatje Spreekbeurt: Slim in de zon
    kwf.nl
    Spreekbeurt: Slim in de zon

    Ga je een spreekbeurt houden over de ziekte kanker? Hier vind je antwoord op de meest gestelde vragen over kanker. Wat is kanker? Hoe werkt het menselijk lichaam? Hoe kunnen we kanker behandelen? En nog veel meer.

    x
  • Plaatje Het aardvarken, een kampioen?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Het aardvarken, een kampioen?

    Door goed naar het lichaam van het aardvarken te kijken ontdek je waarvoor hij er zo uitziet. Waar blinkt dit dier toch in uit? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek allerlei weetjes over het aardvarken.

    x
  • Plaatje Nieuws uit de Natuur ; Ademen
    schooltv.nl
    Nieuws uit de Natuur ; Ademen

    Je longen hebben als functie om je lichaam te voorzien van zuurstof. Als je gaat sporten, ga je vaak sneller ademen. Dan komt er vaak minder lucht in je longen. Je raakt dan heel snel buiten adem. Hoe kun je er dan voor zorgen dat je conditie beter wordt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Staan en ademhalen
    schooltv.nl
    Staan en ademhalen

    Zingen doe je met je lichaam! Je houding en ademhaling zijn dus heel belangrijk als je gaat zingen. Gino en Jady doen het voor. Bekijk het filmpje van kinderen voor kinderen op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ademhaling
    schooltv.nl
    Ademhaling

    De hele dag haal je adem. Maar wat gebeurt er dan eigenlijk in je lichaam? Bekijk het filmpje uit de Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Adrenaline
    hetklokhuis.nl
    Adrenaline

    Adrenaline is een noodsignaal van je lichaam. Pascal zoekt uit hoe adrenaline werkt en wat het doet met je lijf. Daarom gaat hij het gevecht aan met Rico Verhoeven en springt hij aan een parachute uit het vliegtuig. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Afweer
    schooltv.nl
    Afweer

    Hoe kunnen bacteriën en virussen het lichaam binnendringen? Bij een infectie spelen witte bloedcellen een belangrijke rol door bijvoorbeeld antistoffen aan te maken. Met een antibiogram wordt gekeken voor welk antibioticum een bacterie gevoelig is. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Aikido
    hetklokhuis.nl
    Aikido

    Aikido is een Japanse krijgskunst. Alles in de sport draait om het samenbrengen van het lichaam en de geest. Het gaat niet om geweld maar juist om vrede. Daarom worden er geen wedstrijden gehouden. Janouk leert van een echte meester in Aikido hoe je de krijgskunst moet uitvoeren. Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Zo word je analist
    docukit.nl
    Zo word je analist

    Analisten in een ziekenhuis werken in een laboratorium en onderzoeken lichaamsvloeistoffen zoals bloed, urine en poep. Er zijn ook analisten die op een universiteit of in een bedrijf werken. Analisten onderzoeken planten op virussen, bacteriën of schimmels. Lees er over op de website van Docukit....

    x
  • Plaatje Helpt handen vasthouden tegen angst?
    schooltv.nl
    Helpt handen vasthouden tegen angst?

    Als je bang bent, gebeurt er van alles in je lichaam: je krijgt het warm en je hart gaat sneller kloppen. Janouk wil weten of die angstverschijnselen minder worden wanneer je iemands hand vasthoudt. Ze heeft een glibberige verrassing voor het testteam… Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat doet angst met je?
    schooltv.nl
    Wat doet angst met je?

    Wanneer je een enge film kijkt weet je best dat het niet echt is. Toch reageert je lichaam alsof je echt wordt achtervolgd door een man met een hakbijl: je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling versnelt en je kan zelfs overgeven van angst. Waarom vinden we het dan toch leuk om horrorfilms te kijken?...

    x
  • Plaatje Wat zijn antioxidanten?
    schooltv.nl
    Wat zijn antioxidanten?

    Door het zuurstof dat je inademt, ontstaat er roest. Dit noem je ook wel oxidatie. Om de negatieve gevolgen daarvan te beperken komen de antioxidanten in je lichaam in actie. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe ademen baby
    schooltv.nl
    Hoe ademen baby's in de buik?

    Baby’s groeien in de baarmoeder. Hier zitten ze met de navelstreng vast aan de placenta. Zo komen voedingsstoffen en zuurstof van hun moeder in hun lichaam. Ze kunnen nog niet zelf ademen want hun longetjes zitten nog vol met vruchtwater. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ballet
    docukit.nl
    Ballet

    Heb je wel eens goed naar een ballet-danseres gekeken? Wat direct opvalt, is haar lichaamshouding. De schouders zijn ontspannen, de nek is lang, de rug recht en de buik aangespannen. De bewegingen die een ballet-danseres maakt, zijn heel sierlijk en ze danst vaak op spitzen. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Bewusteloos raken
    schooltv.nl
    Bewusteloos raken

    Er is een verschil tussen flauwvallen en bewusteloos raken. Bij bewusteloosheid is er een wond die schade kan aanrichten aan je hersenen. Ook worden alle spieren in je lichaam slap. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bouw en gedrag van de bidsprinkhaan
    schooltv.nl
    Bouw en gedrag van de bidsprinkhaan

    Bidsprinkhanen zijn insecten, die van andere insecten leven. Hun lichaam is gebouwd voor de jacht. Opvallend zijn de grote facetogen. Meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bionische mens
    hetklokhuis.nl
    Bionische mens

    Als je een arm of een been mist, kunnen bionische ledematen ervoor zorgen dat je je toch kunt bewegen. Als je hart het niet meer goed doet, helpt een speciaal kastje ervoor dat hij wel blijft kloppen. Maar tegenwoordig bestaan er ook manieren om je lichaam te verbeteren, zonder dat er iets mis is. Bekijk...

    x
  • Plaatje Bloed
    hetklokhuis.nl
    Bloed

    Het stroomt door je hele lichaam: bloed. Maar waarom eigenlijk? Nizar onderzoekt wat bloed is en waarom we het nodig hebben. Bij de bloedbank ziet hij wat er gebeurt met het bloed dat je doneert. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De bloedbank
    schooltv.nl
    De bloedbank

    Bloed in je lichaam is belangrijk. Als je door bijvoorbeeld een ongeluk veel bloed verliest, kan dat gevaarlijk zijn. Daarom geven sommige mensen vrijwillig hun bloed af om mensen te helpen die veel bloed zijn verloren. Dat gebeurt bij de bloedbank. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Bloedsomloop
    schooltv.nl
    Bloedsomloop

    Een uitleg van de bouw en de functie van hart en bloedvaten. De bloedsomloop is nodig om allerlei stoffen op de juiste plaatsen in je lichaam te brengen en er ook weer vandaan te halen. Een goed transportsysteem is dus onmisbaar. Je hart en de bloedvaten vormen dit transportsysteem. Dit filmpje laat...

    x
  • Plaatje Méér Muziek in de Klas ; Bodypercussie
    schooltv.nl
    Méér Muziek in de Klas ; Bodypercussie

    Om muziek te maken heb je vaak maar heel weinig nodig. Je kunt zingen met je stem. Maar wist je ook dat je eigen lichaam een fantastisch drumstel kan zijn? Je kunt namelijk op verschillende delen van je lijf trommelen. Dat noem je bodypercussie. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is een boer?
    schooltv.nl
    Wat is een boer?

    In je lichaam ontstaan gassen, doordat je lucht inslikt. Die lucht moet er weer uit, als boer of als scheet. Maar hoe werkt dat nou precies? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Informatie over chemie
    c3.nl
    Informatie over chemie

    Je weet het misschien niet, maar elke dag heb je met chemie te maken. Een auto rijdt met behulp van een chemische reactie en ook als je loopt, fietst of zelfs gewoon ademt gebeuren er in je lichaam allerlei chemische reacties. Kijk hier voor allerlei weetjes.

    x
  • Plaatje Diabeteshond
    hetklokhuis.nl
    Diabeteshond

    Een diabeteshond kan het leven redden van mensen met diabetes. Nienke legt uit wat er in het lichaam gebeurt bij diabetes type 1 en 2. Een diabeteshond wordt bij een speciale hondenschool getraind om aan de geur te herkennen wanneer zijn baasje in gevaar komt. Nienke checkt een aantal honden in opleiding....

    x
  • Plaatje DNA
    docukit.nl
    DNA

    Alle mensen, dieren en planten hebben DNA. Je ziet het niet met het blote oog, maar het zit in ieder deeltje van je lichaam. Zonder dat je het doorhebt, zorgt DNA ervoor dat er van alles gebeurt in je lijf. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr....

    x
  • Plaatje DNA veranderen
    hetklokhuis.nl
    DNA veranderen

    DNA is de code die alle informatie over jouw lichaam bevat. Er staat in welke kleur ogen je krijgt, of je krullen hebt of niet en zelfs welke ziektes je misschien zou kunnen krijgen. Er zijn nu technieken om al in je moeders buik je DNA te veranderen. Alle bekende ziektes worden dan uit je DNA geknipt....

    x
  • Plaatje Kunnen we DNA veranderen?
    schooltv.nl
    Kunnen we DNA veranderen?

    Dankzij je DNA weten de eiwitten in je lichaam wat ze moeten doen. Als er een foutje in het DNA zit, zou je dit aan kunnen passen in de net bevruchte cel, voordat deze zich gaat delen. In Nederland is dit niet toegestaan. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat doet DNA?
    schooltv.nl
    Wat doet DNA?

    Hoe wordt de kleur van je haar en je ogen bepaald? Je DNA beschrijft hoe je lichaam gemaakt moet worden. In elk stukje staat een ander onderdeel beschreven, als een grote verzameling recepten. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is DNA?
    schooltv.nl
    Wat is DNA?

    Desoxyribonucleïnezuur, oftewel DNA, bepaalt wie je bent en hoe je er uitziet. In elke levende cel van je lichaam liggen opgerolde strengen DNA. Het is een code van letters die aan jouw eiwitten doorgeven wat ze moeten doen. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Eierlevendbarend: bijzondere manier van geboorte
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Eierlevendbarend: bijzondere manier van geboorte

    Veel dieren leggen eieren in een nest of in het water. Maar wist je dat er ook moederdieren zijn die eieren in hun eigen lichaam uitbroeden? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Evenwicht in de sport
    schooltv.nl
    Evenwicht in de sport

    Hoe blijft je lichaam in balans? Je evenwicht bewaren is niet zo makkelijk als het lijkt. Als je zwaartepunt buiten je steunvlak komt, dan val je om. Waarom is dit zo moeilijk. Bij turnen is het allemaal een kwestie van in balans zijn. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Freediving
    hetklokhuis.nl
    Freediving

    Hoe lang kun jij onder water zwemmen met één hap lucht? Nanja van den Broek is wereldrecordhouder freediven en kan wel 130 meter diep duiken zonder zuurstoffles. Er gebeurt van alles met je lichaam als je lang en diep onder water bent. Janouk leert over de duikreflex, ademhaling en over...

    x
  • Plaatje G-krachten
    hetklokhuis.nl
    G-krachten

    Straaljagerpiloten krijgen te maken met heftige G-krachten. Maar ook in een spannende achtbaan komen bij het vele bocht- en vliegwerk G-krachten vrij. Zelfs in een auto of in een lift ervaar je G-krachten. Wat zijn G-krachten? Wat doet G met je lichaam? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Gezichtsreconstructie
    hetklokhuis.nl
    Gezichtsreconstructie

    Kan je opgegraven skeletten hun gezicht weer teruggeven? Lisa gaat met die vraag naar een onderzoekster van menselijke skeletten. Met speciale technieken maakt ze een gezichtsreconstructie van twee mensen uit de middeleeuwen. Een ridder en zijn vrouw komen er weer levensecht uit te zien! Kijk maar eens...

    x
  • Plaatje Gif overbrengen doe je zo
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Gif overbrengen doe je zo

    Giftige dieren gebruiken hun gif om zich te verdedigen of een prooi te vangen. Maar dat gif komt niet zomaar in het lichaam van een vijand of prooi terecht. Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Waarom worden grote dieren ouder dan kleine dieren?
    schooltv.nl
    Waarom worden grote dieren ouder dan kleine dieren?

    Olifanten worden gemiddeld ouder dan muizen. En dat is eigenlijk niet zo gek. Het lichaam van een olifant is veel sterker dan dat van een muis. En een muis heeft veel meer natuurlijke vijanden dan een olifant. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Groter groeien
    hetklokhuis.nl
    Groter groeien

    Nienke gaat op bezoek bij Ninja, Ninja's moeder, oma en overgrootmoeder. Wat gebeurt er in je lichaam als je groeit? En waarom blijf je veranderen als je uitgegroeid bent? Nienke zoekt het uit bij het instituut voor verouderingsbiologie van de universiteit Groningen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Haarvaten
    schooltv.nl
    Haarvaten

    Slagaders vertakken zich tot haarvaatjes. Dat zijn hele kleine bloedvaatjes, die zelfs tot in het puntje van je kleine teen komen. Je hele lichaam heeft namelijk bloed nodig. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met quiz en werkblad bloedsomloop.

    x
  • Plaatje Hardlopen
    hetklokhuis.nl
    Hardlopen

    Wat is het verschil in training tussen sprinters en marathonlopers? En welke lichaamsbouw past het best bij deze verschillende manieren van hardlopen? Nienke gaat naar sportcentrum Papendal om tips te krijgen voor de Van Dam tot Dam loop waar ze aan mee gaat doen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hart
    docukit.nl
    Hart

    Het hart is een holle spier. Het pompt het bloed door je lichaam. In het bloed zitten zuurstof en andere voedingsstoffen. Je spieren en organen hebben dat nodig om hun werk te kunnen doen. Het hart zit links in de borstkas, achter de ribben. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind...

    x
  • Plaatje Het hart
    schooltv.nl
    Het hart

    Je hart is zo groot als een vuist. Het hart is verdeeld in een linker- en een rechterkant. Het bestaat uit kamers, boezems en kleppen. Het bloed wordt door het hart door je hele lichaam gepompt. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met quiz en werkblad bloedsomloop.

    x
  • Plaatje Hart- en bloedvaten
    schooltv.nl
    Hart- en bloedvaten

    Waar begint de bloedsomloop? Bij de bloedsomloop in het lichaam van de mens, zijn het hart, de slagaders en de aders van belang. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl. Met quiz en werkblad bloedsomloop.

    x
  • Plaatje Hartaanval
    hetklokhuis.nl
    Hartaanval

    Je hart is één van de belangrijkste organen in je lichaam. Als er iets mis is met je hart kan dat heel gevaarlijk zijn. Shanne kreeg op jonge leeftijd een hartaanval tijdens het sporten. Hoe dat voor haar was vertelt ze aan Sosha. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe houd je witkontjes uit elkaar?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe houd je witkontjes uit elkaar?

    Het is zwart met geel gekleurd, het heeft een harig lichaam en een wit kontje. Rara, wat is het? Ontdek de verschillende soorten hommels op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoogte
    hetklokhuis.nl
    Hoogte

    Bart is in een grote stad in Bolivia; La Paz. Het is een bijzondere stad want het is de hoogst liggende stad ter wereld. Bart merkt het meteen: er zit minder zuurstof in de lucht. Hoe hoger je komt, hoe kouder het wordt en hoe lager de luchtdruk is. Maar wat is luchtdruk precies? En welke invloed heeft...

    x
  • Plaatje Hoogtevrees
    hetklokhuis.nl
    Hoogtevrees

    Als je ergens bang voor bent gaan er in je lichaam vanzelf alarmbellen rinkelen. Maar soms gaat het om vals alarm. Zoals bij hoogtevrees. Dolores praat met hoogtevreesdeskundige Katharina van de Universiteit van Amsterdam. Zij helpt mensen van hun hoogtevrees af. Met een computerbril? Bekijk deze aflevering...

    x
  • Plaatje Wat kun je doen tegen hooikoorts?
    schooltv.nl
    Wat kun je doen tegen hooikoorts?

    Als je hooikoorts hebt, kan je zelf maatregelen nemen om er zo min mogelijk last van te hebben: zorgen dat de pollen niet door het raam naar binnen komen met roosters, niet in de buurt van pasgemaaid gras komen en medicijnen nemen. Ook is er immunotherapie, die ervoor zorgt dat je lichaam minder allergisch...

    x
  • Plaatje Hoe bestrijdt je immuunsysteem een virus?
    schooltv.nl
    Hoe bestrijdt je immuunsysteem een virus?

    Het coronavirus is een soort griepvirus. Maar omdat je lichaam het niet kent, is het voor je immuunsysteem lastig te bestrijden. Sosha en Matthijs laten zien hoe dit werkt. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werkt je immuunsysteem?
    schooltv.nl
    Hoe werkt je immuunsysteem?

    Je lichaam heeft een bijzonder systeem om je te beschermen tegen allerlei ziekmakers: je immuunsysteem. Wanneer er indringers voor de deur staan, komen je huid, je slijmvliezen en je witte bloedcellen in actie. Bekijk de Cliphhanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Hoe werkt je immuunsysteem?
    schooltv.nl
    Hoe werkt je immuunsysteem?

    Je immuunsysteem is gemaakt om te voorkomen dat je ziek wordt van bacteriën en virussen. Dat systeem werkt zo goed dat je lichaam alleen van het zien van snotneuzen en schimmelnagels in de gevechtsstand gaat. Bekijk het filmpje van Brainstorm op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Inkt, slijm en hergebruikte huisjes: kwetsbare zeedieren beschermen zichzelf
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Inkt, slijm en hergebruikte huisjes: kwetsbare zeedieren beschermen zichzelf

    De zee zit vol met roofdieren die graag andere dieren eten. Toch leven er veel dieren in zee met een zacht, kwetsbaar lichaam. Hoe beschermen zij zichzelf? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe springen insecten?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe springen insecten?

    Insecten springen tot wel honderd keer hun eigen lichaamslengte. Hoe maken insecten zulke grote sprongen? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek nog meer weetjes.

    x
  • Plaatje Hoe werkt insuline?
    schooltv.nl
    Hoe werkt insuline?

    Als je diabetes type 1 hebt maakt je alvleesklier geen insuline aan. En dat is gevaarlijk, want je lichaam heeft insuline nodig om koolhydraten uit je voeding om te zetten in glucose. Deze diabetespatienten moeten dus zelf insuline spuiten. Maar hoe weet je hoeveel insuline je nodig hebt? Bekijk het...

    x
  • Plaatje Jagers
    schooltv.nl
    Jagers

    Uilen en roofvogels zijn echte jagers! Ze jagen op andere dieren. Om hun prooi te pakken hebben ze een bijzonder lichaam... Kijk maar naar het filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Je kan jezelf niet kietelen - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Je kan jezelf niet kietelen - Is het snugger of kletspraat?

    Als je wordt gekieteld dan reageert je lichaam alsof er gevaar dreigt. Je spieren spannen samen, je kronkelt in allerlei bochten en je maakt afwerende gebaren. Dat noemen we een reflex. Het is een beweging die je niet zelf doet. Bekijk het clipje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is kippenvel?
    schooltv.nl
    Wat is kippenvel?

    Elk haartje op je lichaam heeft een eigen spiertje. Die worden aangespannen als je het koud hebt of als je bang bent. Dan krijg je kippenvel. In de oertijd konden we hiermee indruk maken op de vijand. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Koken en bakken
    docukit.nl
    Koken en bakken

    Je staat er misschien niet bij stil, maar koken en bakken doen mensen al duizenden jaren. Toen mensen voedsel gingen koken, had dat grote gevolgen. Veel voedsel is rauw niet verteerbaar en zelfs giftig. Eenmaal gekookt, kan ons lichaam er de juiste voedingsstoffen en energie uit halen. Lees er over op...

    x
  • Plaatje Wat zijn koolhydraten?
    schooltv.nl
    Wat zijn koolhydraten?

    Koolhydraten zitten vol met energie voor je lichaam. Ze zitten bijvoorbeeld in brood, aardappels, rijst en pasta. Een prima energiebron, zolang je je koolhydraten uit gezonde producten haalt, en niet alleen uit snoep of wit brood. Bekijk de Clipphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is kunstmatige intelligentie?
    schooltv.nl
    Wat is kunstmatige intelligentie?

    Met kunstmatige intelligentie proberen we onze menselijke hersenen na te bootsen. Je leert de computer om niet alleen voorgeprogrammeerde commando’s uit te voeren, maar ook om nieuwe dingen te leren, zoals het herkennen van gezichten of dieren. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De maag van een mens
    schooltv.nl
    De maag van een mens

    Matthijs krijgt zijn eerste opdracht: de zoektocht naar de maag. Waar zit die precies en welke organen komt hij nog meer tegen in de buik? In de snijzaal van het UMC Amsterdam mag hij in een echt mensenlichaam kijken. Let op: in deze video zijn het lichaam en de organen van overleden mensen te zien....

    x
  • Plaatje De maanvis
    schooltv.nl
    De maanvis

    De maanvis dankt zijn naam aan zijn ronde lichaam, grijze kleur en ruwe huid. Een volwassen maanvis kan wel tot 1 ton wegen en is vaak bijna 2 meter groot. Wil je meer weten? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Maten en gewichten
    docukit.nl
    Maten en gewichten

    Met gewichten kun je aangeven hoeveel iets weegt. Gewicht geef je aan in gram en in kilo, in pond en in ons. Maten kun je gebruiken om te weten hoe groot je bent. Of hoe lang iets is. Vroeger gebruikten mensen hun lichaam om iets te meten. Een duim, een voet, of een stap. Lees er over op de website van...

    x
  • Plaatje Medicijnen
    docukit.nl
    Medicijnen

    Iedereen heeft wel eens wat: hoofdpijn, buikpijn of een geschaafde knie na een valpartij. Meestal gaan die dingen vanzelf weer over. Maar soms heeft het lichaam een beetje hulp nodig. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 324. Kijk in de...

    x
  • Plaatje Medische straling
    hetklokhuis.nl
    Medische straling

    In het ziekenhuis wordt regelmatig gebruikgemaakt van radioactieve straling. Met die straling is het mogelijk organen in je lichaam te onderzoeken zonder te opereren. Waar komt die straling vandaan? Maurice volgt de straling terug naar de bron: de cyclotron. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Meisje van Yde
    hetklokhuis.nl
    Meisje van Yde

    Eind 19de eeuw wordt in het Drentse plaatsje Yde het lijk van een jong meisje uit het veen gehaald. Nienke zoekt uit wie dit 'meisje van Yde' was. En hoe kan het dat haar lichaam zo goed bewaard is gebleven? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Voor het meisje van Yde (liedje)
    schooltv.nl
    Voor het meisje van Yde (liedje)

    In 1897 wordt er bij het Drentse dorp Yde het lichaam van een meisje gevonden, bijna 2000 jaar oud. Ze wordt het meisje van Yde genoemd. Ze ligt nu in een museum. We weten best veel over haar, maar ook best veel niet. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Nieuws uit de Natuur ; Mensenhuid
    schooltv.nl
    Nieuws uit de Natuur ; Mensenhuid

    Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en heeft allemaal verschillende lagen. Zo heb je de opperhuid en de lederhuid. Maar welke lagen bestaan er nog meer? En welke functies heeft de huid allemaal? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Menstruatie
    schooltv.nl
    Menstruatie

    Vrouwen zijn elke maand ongesteld. Dat zijn ze vanaf de puberteit. Hoe ontstaat de menstruatie? Wat gebeurt er als een meisje ongesteld wordt? In deze clip van Schooltv.nl wordt uitgelegd wat er in het lichaam verandert.

    x
  • Plaatje Wat is misofonie?
    schooltv.nl
    Wat is misofonie?

    Als het geslurp, gekuch of gesnuif van andere mensen op je zenuwen werkt, kun je last hebben van misofonie. Sommige menselijke geluiden roepen dan een sterke, emotionele reactie op. Misofonie is te behandelen met therapie. Bekijk de clipphanger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Je wordt niet misselijk van gamen in de auto - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Je wordt niet misselijk van gamen in de auto - Is het snugger of kletspraat?

    Als je in de auto leest, denken je ogen dat je stilstaat. Maar je lichaam voelt dat je in beweging bent. Daardoor word je misselijk. Als je gamet in de auto moet je goed opletten. Je kunt dan niet nadenken over misselijkheid. Bekijk het filmpje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Een hapje modder om gezond te blijven
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een hapje modder om gezond te blijven

    In modder zitten mineralen die het lichaam gezond houden. Wat is een mineraal? Kun je ze ook op een andere manier binnen krijgen? Lees en ontdek het op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wat is MS?
    schooltv.nl
    Wat is MS?

    Als je multiple sclerose hebt, is het contact tussen je hersenen en de rest van je lichaam verstoord. Je kunt hierdoor last krijgen van tintelingen, spierproblemen en evenwichtsproblemen. MS is een chronische ziekte, maar er zijn wel medicijnen om de symptomen te bestrijden. Bekijk de Clipphanger op...

    x
  • Plaatje Méér Muziek in de Klas ; Muziek
    schooltv.nl
    Méér Muziek in de Klas ; Muziek

    Je zult het misschien niet denken, maar er zijn veel overeenkomsten tussen muziek en sport. Bij allebei werk je met je lichaam en moet je je spieren onder controle hebben. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ik heb een nierziekte
    docukit.nl
    Ik heb een nierziekte

    Je nieren zijn ingewikkelde organen. Ze halen afvalstoffen uit je bloed. Ook maken ze je plas. Daarmee spoelen ze de afvalstoffen uit je lichaam. Bij sommige kinderen en volwassenen werken de nieren niet goed. Zij hebben een nierziekte. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je...

    x
  • Plaatje Waarom moet je niezen van peper?
    schooltv.nl
    Waarom moet je niezen van peper?

    Als er iets in je neus komt wat er niet hoort, niest je lichaam het eruit. Dat geldt ook voor peper! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom niezen we?
    schooltv.nl
    Waarom niezen we?

    Als je niest, vliegen de bacteriën met 165 kilometer per uur je neus uit. Niet zo fris, wel gezond! Zo raakt je lichaam vervelende bacteriën kwijt. En wist je dat het eigenlijk slecht is om je neus dicht te knijpen als je moet niezen? Bekijk het filmpje van Willem Wever op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Okapi
    hetklokhuis.nl
    Okapi

    Ze hebben de billen van een zebra, de nek van een giraffe en het lichaam van een paard; de okapi. Deze mooie dieren komen uit Congo in Afrika, maar wonen nu ook in de dierentuin in Nederland.  Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Een oorbel heet zo omdat Zwitserse meisjes vroeger koebelletjes in de oren droegen - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Een oorbel heet zo omdat Zwitserse meisjes vroeger koebelletjes in de oren droegen - Is het snugger of kletspraat?

    Mensen versieren hun lichaam al duizenden jaren. De allereerste sieraden zijn gemaakt van bot en steen. Later worden ringen, armbanden en kettingen ook van goud en zilver gemaakt. Bekijk het filmpje van Studio Snugger op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Orgaandonatie ; als je longen van iemand anders krijgt
    schooltv.nl
    Orgaandonatie ; als je longen van iemand anders krijgt

    Dokters kunnen tegenwoordig ontzettend veel. Ze kunnen zieke mensen zelfs een nieuw hart of nieuwe longen geven! Het nieuwe orgaan wordt dan uit het lichaam gehaald van iemand die overleden is. Die persoon moet daar natuurlijk tijdens zijn leven wel toestemming voor geven. Dat kan door het donorcodicil....

    x
  • Plaatje Otters
    schooltv.nl
    Otters

    Otters zoeken hun voedsel in het water. Hun lichaamsbouw is aangepast aan de jacht onder water. Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Oud worden
    hetklokhuis.nl
    Oud worden

    We worden allemaal ouder, elke dag. Als kind word je eerst steeds groter, sterker en slimmer. Als volwassene krijg je, naarmate je ouder wordt, te maken met rimpels en grijze haren, word je misschien een beetje vergeetachtig en kun je steeds ietsje minder goed kan zien, horen en bewegen. Het hoort bij...

    x
  • Plaatje Hoe ontstaat een pandemie?
    schooltv.nl
    Hoe ontstaat een pandemie?

    Als mensen over de hele wereld tegelijk een besmettelijke ziekte krijgen, dan heet dat een pandemie. Een pandemie kan ontstaan als er een nieuwe ziekte is die ons lichaam nog niet eerder zag. En het moet makkelijk van mens op mens worden overgebracht. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Het pantoffeldiertje
    schooltv.nl
    Het pantoffeldiertje

    In vervuild water leven vaak heel veel pantoffeldiertjes. Hun lichaam bestaat maar uit een cel. Daarom heten ze eencellige diertjes. Ze zwemmen met haartjes, die snel bewegen. In de cel zie je iets kloppen, maar dat is geen hartje. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Pijn
    hetklokhuis.nl
    Pijn

    Wat gebeurt er in je lichaam bij pijn? Pascal onderzoekt waarom pijn bestaat. Pijn-deskundige Maarten legt aan Pascal uit wat er in de hersenen gebeurt bij het voelen van pijn. Rosaline (11) heeft chronische pijn in haar gezicht. Ze vertelt aan Pascal haar verhaal. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Hoe werkt een pijnstiller?
    schooltv.nl
    Hoe werkt een pijnstiller?

    Als je een pijnstiller inneemt, komt deze via de maag, de darmen en de lever in je bloed terecht. Via de bloedbaan wordt het in je hele lichaam verspreid. Omdat overal een beetje aankomt, kunnen de stoffen op de plek waar het nodig is het pijnsignaal blokkeren. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op...

    x
  • Plaatje Waarom is plas geel?
    schooltv.nl
    Waarom is plas geel?

    De nieren in je lichaam zuiveren het bloed van de afvalstoffen. Het vocht met afvalstoffen wordt een tijdje opgeslagen in je blaas, totdat je plast en je de blaas leegt. Maar waarom is plas geel? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Plastische chirurgie
    docukit.nl
    Plastische chirurgie

    Een plastisch chirurg opereert mensen aan de buitenkant van het lichaam. Een operatie waarbij het uiterlijk hersteld wordt na bijvoorbeeld een ongeluk, heet reconstructieve chirurgie. Een operatie om het uiterlijk mooier te maken, heet estetische chirurgie. Lees er over op de website van Docukit. Meer...

    x
  • Plaatje Platwormen kunnen het alleen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Platwormen kunnen het alleen

    Wanneer het lichaam van een landplatworm zich splitst in verschillende stukjes, groeien deze stukjes weer aan. Bekijk de informatie uit Natuurwijzer, de digitale encyclopedie van Naturalis.

    x
  • Plaatje Hoe praten dieren met elkaar?
    natuur-en-techniek-oefenen.nl
    Hoe praten dieren met elkaar?

    In deze gratis oefening van Junior Einstein ontdek je dat dieren niet met elkaar praten in woorden, maar dat dieren met elkaar praten via lichaamstaal, geluiden, geuren, kleuren en/of trillingen.

    x
  • Plaatje Proefdieren
    docukit.nl
    Proefdieren

    Dierproeven hebben als doel onderzoek te doen naar het lichaam van mensen en dieren en om nieuwe geneesmiddelen te testen. Bijna niemand vindt het leuk dat proefdieren bij experimenten pijn lijden en ongemak hebben. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie,...

    x
  • Plaatje Je proeft minder als je staat - Is het snugger of kletspraat?
    schooltv.nl
    Je proeft minder als je staat - Is het snugger of kletspraat?

    Als je staat, proef je minder. Dit komt doordat je lichaam dan in oplettende stand is en minder aandacht geeft aan smaak. Bekijk het filmpje van Studio Snugger op schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Pubergids
    pubergids.nl
    Pubergids

    Als je in de puberteit komt, gebeurt er veel. Je lichaam groeit en verandert ineens flink. Ook kun je je anders gaan voelen en gedragen. Dat kan best spannend zijn. Daarom worden op deze site al jouw vragen over de puberteit beantwoord. Zo snap jij wat er gebeurt. Deze website is bedoeld voor kinderen...

    x
  • Plaatje Puberjongen
    schooltv.nl
    Puberjongen

    Wat verandert er aan de buitenkant van het lichaam van een jongen in de puberteit? Als een jongen in de puberteit komt, kun je dat bijvoorbeeld zien aan de haartjes op de bovenlip en de wangen: hij krijgt een snor of baard. Maar er gebeurt nog meer. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Pubermeisje
    schooltv.nl
    Pubermeisje

    Als een meisje in de puberteit komt, wordt zij een vrouw. Het lichaam van het meisje verandert aan de buitenkant (borsten, schaamhaar) en aan de binnenkant (menstruatie). Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Puberteit
    hetklokhuis.nl
    Puberteit

    Tijdens de puberteit verandert er van alles in je lichaam. Misschien krijg je puistjes, ben je moe of voel je je onzeker. Dat komt allemaal door hormonen. Maar wat gebeurt er precies tijdens de puberteit en hoe ga je ermee om? Kijk maar eens naar deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Puberteit jongen
    schooltv.nl
    Puberteit jongen

    Als een jongen in de puberteit komt, verandert het lichaam. Niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant. Een belangrijk moment is de eerste zaadlozing. Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Puberteit meisje
    schooltv.nl
    Puberteit meisje

    Wat verandert er in het lichaam van een meisje als ze in de puberteit komt? Niet alleen de buitenkant, maar ook aan de binnenkant. Een belangrijk moment is de menstruatie. Kijk maar eens naar dit filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat zijn puistjes?
    schooltv.nl
    Wat zijn puistjes?

    Overal over ons hele lichaam hebben we talgkliertjes zitten, die de huid vettig en soepel houden. Maar soms veroorzaakt een talgkliertje een puistje, hoe kan dat? Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje De robot dansen, hoe gaat dat?
    schooltv.nl
    De robot dansen, hoe gaat dat?

    Na elke beweging stoppen, geen emotie op je gezicht en alle lichaamsdelen apart bewegen: zo dans je de robot. Maar hoe ziet dat er precies uit? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje In een rolstoel
    docukit.nl
    In een rolstoel

    Mensen die in een rolstoel rijden, hebben een probleem met bewegen. Meestal zijn ze verder gezond. Ze denken en voelen net als jij. Meestal kunnen ze ook gewoon naar school of naar hun werk. Je noemt de mensen die delen van hun lichaam niet goed kunnen gebruiken gehandicapt. Lees er over op de website...

    x
  • Plaatje Hoe werkt een röntgenapparaat?
    schooltv.nl
    Hoe werkt een röntgenapparaat?

    Als je gevallen bent en de dokter denkt dat je iets gebroken hebt, wordt er meestal een röntgenfoto gemaakt. Een röntgenapparaat werkt met straling die door je lichaam heen kijkt. Maar niet door je botten. Zo kunnen ze zien of er een breuk is of niet. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Roofvogels
    schooltv.nl
    Roofvogels

    De rode wouw is in Nederland heel erg zeldzaam. Een buizerd kun je vrijwel overal tegenkomen. Het verschil tussen beide zie je vooral aan de staart en aan de kleur. Het lichaam heeft de kenmerken van een jager, die een muis weinig kans laat om te ontsnappen. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Rookverslaving
    hetklokhuis.nl
    Rookverslaving

    Roken is slecht voor je, dat weet iedereen. Toch zijn er nog heel veel mensen die regelmatig een sigaret opsteken. Sosha heeft een namaak-Sosha gebouwd om te laten zien wat een pakje sigaretten met je lichaam doet. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje De rug
    schooltv.nl
    De rug

    Gelukkig is je rug erg soepel. Dat komt door de schijven van kraakbeen die tussen de wervels zitten. Door de wervelkolom loopt een kanaal dat het ruggenmerg bevat. Tussen de wervels door lopen zenuwen vanuit het ruggenmerg je lichaam in. Kijk maar eens naar dit filmpje van Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom laten we scheten?
    schooltv.nl
    Waarom laten we scheten?

    Een scheet is een mengsel van gassen. Het grootste deel is lucht die we inademen. Het andere deel komt door bacteriën in je dikke darm. Die verteren ons voedsel tot poep, waarbij allerlei gassen vrijkomen. Die gassen moeten je lichaam uit. Dit doen ze als een scheet. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal...

    x
  • Plaatje Hoe schildpadden aan hun schild komen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Hoe schildpadden aan hun schild komen

    Schildpadden dragen een schild op hun rug en over hun buik. Bijna het hele lichaam is er in verborgen. Hoe is dat ontstaan? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wat gebeurt er als je schrikt?
    schooltv.nl
    Wat gebeurt er als je schrikt?

    Soms schrik je je rot en voel je je hart bonzen. Je lichaam staat op scherp. Waarom is dat? Bekijk de animatie van Rechill op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Fatima Moreira de Melo praat over seks
    schooltv.nl
    Fatima Moreira de Melo praat over seks

    Fatima Moreira de Melo vertelt Dokter Corrie in het Schooltv-weekjournaal dat in haar tijd nog geen internet bestond. Zij heeft vooral met haar ouders en vrienden gepraat over seks en hoe je je eigen lichaam kunt leren kennen. Bekijk het filmpje van de Dokter Corrie Show op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sikkelcelziekte
    hetklokhuis.nl
    Sikkelcelziekte

    Denischa en haar twee zusjes hebben sikkelcelziekte. De bloedcellen in hun lichaam hebben een andere vorm dan bij mensen zonder sikkelcelziekte. Eva zoekt uit wat dat voor gevolgen heeft en hoe je van de ziekte kunt genezen. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Rode sinaasappels
    schooltv.nl
    Rode sinaasappels

    De meeste sinaasappels zijn feloranje vanbinnen, maar sommige sinaasappels op het Italiaanse eiland Sicilië hebben een rode kleur. Dat komt door een antioxidant. Antioxidanten helpen je lichaam gezond te houden. Maar waarom maakt de sinaasappel deze stof aan? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom is slapen goed voor je?
    schooltv.nl
    Waarom is slapen goed voor je?

    Je lichaam heeft melatonine nodig om in slaap te vallen. Als je erg druk bent in je hoofd, krijgt de melatonine de kans niet om zijn werk te doen. Je slaapt slecht en bent de volgende dag chagrijnig. Terwijl slaap juist superbelangrijk is! Bekijk de animatie van Rechill op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Slijm
    hetklokhuis.nl
    Slijm

    Het is plakkerig, glibberig en een beetje vies… slijm! Nizar zoekt uit wat slijm is. En waarom mensen en dieren dit kleverige spul in hun lichaam hebben. Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Slecht slapen door je smartphone
    schooltv.nl
    Slecht slapen door je smartphone

    Veel kinderen zijn ’s avonds voor het slapen gaan nog bezig met hun smartphone. Hartstikke gezellig, maar het kan ervoor zorgen dat je slecht slaapt. Doordat het scherm van je telefoon licht geeft, maakt je lichaam geen melatonine aan, een stofje dat je nodig hebt om in slaap te vallen. Bekijk...

    x
  • Plaatje Spieren
    hetklokhuis.nl
    Spieren

    Je kan ze van de buitenkant misschien niet zien maar je gebruikt ze elke dag: je spieren. We hebben meer dan 600 spieren in ons lichaam. We gebruiken spieren om een marathon te rennen, om de boodschappen te tillen of om te kunnen lachen. Maar wat zijn spieren? En hoe kunnen we ze trainen? Bekijk deze...

    x
  • Plaatje De spijsverteringsorganen
    schooltv.nl
    De spijsverteringsorganen

    Welke weg legt het voedsel in je lichaam af? Het spijsverteringsstelsel bestaat uit: mond, tanden, speeksel, slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm en einddarm. Samen zorgen ze voor de vertering van het eten en drinken. Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Sporten als je ouder bent
    schooltv.nl
    Sporten als je ouder bent

    Als je ouder bent is het goed om te blijven bewegen. Dat vinden deze opa's ook. Ze boksen al bijna hun leven lang en voelen zich nog helemaal niet oud. Het is goed voor je lichaam en ook voor je karakter. Bekijk het filmpje van De Buitendienst op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Springen
    schooltv.nl
    Springen

    Springen lijkt een makkelijke beweging, maar er komt veel meer bij kijken. Spieren uit het hele lichaam moeten op het juiste moment aangespannen worden. Hoe kun je zo hoog mogelijk springen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom is het moeilijk een stamceldonor te vinden?
    schooltv.nl
    Waarom is het moeilijk een stamceldonor te vinden?

    Stamcellen hebben een belangrijke functie in je lichaam. Sommige ziektes kunnen genezen worden door stamcellen van iemand anders te krijgen. Die stamcellen moeten wel bij de ontvanger passen. Bekijk het filmpje van het Jeugdjournaal op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Waarom zijn standbeelden vaak bloot?
    schooltv.nl
    Waarom zijn standbeelden vaak bloot?

    Ook in de Griekse Oudheid is er al een schoonheidsideaal: een gespierd en afgetraind lichaam is voor mannen het hoogst haalbare. En waarom zou je dat verbergen onder sportkleding? Lekker sporten in je nakie dus en voor de winnaar: een naakt standbeeld van jezelf! Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op...

    x
  • Plaatje Steekmuggen
    hetklokhuis.nl
    Steekmuggen

    In deze aflevering van Het Klokhuis vertelt Mustafa over steekmuggen. Hij praat met enkele muggenonderzoekers over wat voor soort muggen er zijn, waar ze leven en hoe en waar en waarom ze steken. De mug houdt van menselijk zweet en Mustafa doet in een steekmuggenlaboratorium onderzoek met een zweetsok...

    x
  • Plaatje Kan je stress meten?
    schooltv.nl
    Kan je stress meten?

    In een stressvolle situatie maakt je lichaam het hormoon cortisol aan. Dit hormoon is vervolgens ook terug te vinden in je haar. Zo is soms wel van maanden terug te zien hoe gestresst je toen was. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op schooltv.nl

    x
  • Plaatje Suikerziekte
    docukit.nl
    Suikerziekte

    In Nederland hebben meer dan 300.000 mensen suikerziekte. Dat is ongeveer één op de vijftig mensen. Bij deze mensen kan het lichaam niet goed energie uit voedsel halen. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 044. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Podcast: Hoe is het om superoud te zijn?
    jeugdjournaal.nl
    Podcast: Hoe is het om superoud te zijn?

    In de podcast van het NOS Jeugdjournaal worden elke week vragen van kinderen bij een nieuwsonderwerp beantwoord. In deze aflevering gaat het over de vraag of het leuk is om oud te zijn. Annabelle en Bart zoeken dat uit. David van Bodegom is arts en vertelt wat er met je lichaam gebeurt als je ouder wordt....

    x
  • Plaatje Symmetrie bij dieren: twee gelijke delen... of meer?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Symmetrie bij dieren: twee gelijke delen... of meer?

    Heb je je ooit afgevraagd waarom je lichaam links en rechts vrijwel gelijk is? Bij veel dieren is dit ook zo, maar niet bij allemaal. Kijk maar eens op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Wat is taaislijmziekte?
    schooltv.nl
    Wat is taaislijmziekte?

    Bij iedereen zit er slijm in het lichaam, dat bijvoorbeeld bacteriën afvoert. Maar als je taaislijmziekte hebt, is dat slijm taai en dik. Hierdoor moet je veel hoesten en kan je vaak last hebben van buikpijn. Samen spelen of sporten lukt dan niet altijd. Taaislijmziekte is erfelijk, maar niet besmettelijk....

    x
  • Plaatje Wat is een teek?
    schooltv.nl
    Wat is een teek?

    Een teek boort een gaatje in je huid, spuugt wat speeksel in je lichaam en drinkt bloed. Eng beestje, die teek! Wat kun je er het beste tegen doen? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Ten dode opgeschreven cellen
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Ten dode opgeschreven cellen

    Iedereen weet dat jonge dieren groeien. Soms verdwijnen er echter tijdens de ontwikkeling van een dier ook lichaamsdelen. Hoe kan dat? Lees er over op de Natuurwijzer van Naturalis.

    x
  • Plaatje Waarom hebben mannen tepels?
    schooltv.nl
    Waarom hebben mannen tepels?

    De tepels op het lichaam van een man hebben geen functie: ze geven geen melk. Toch zitten er bij mannen ook tepels op hun borst. Dat komt de romp al in het begin van de zwangerschap wordt gevormd, inclusief tepels. Bekijk het filmpje van Het Klokhuis op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wat is transgender?
    schooltv.nl
    Wat is transgender?

    Je bent een meisje, maar je wordt geboren in het lichaam van een jongen. Of andersom. Dat is in het kort de situatie voor transgenders. Vroeger was het moeilijker om hierover te praten, vooral voor transgenders zelf. Maar tegenwoordig is dat anders. Op televisie, in boeken en online hoor je er steeds...

    x
  • Plaatje Wie was Trijntje?
    schooltv.nl
    Wie was Trijntje?

    Het oudste skelet dat ooit gevonden is in Nederland. Trijntje is een vrouw die in Nederland in de steentijd leefde. Doordat ze onder lagen klei en veen lag, onder de grondwaterspiegel, is haar lichaam goed bewaard gebleven. Daardoor weten we meer over hoe het leven van haar als jager-verzamelaar was....

    x
  • Plaatje Turnen
    docukit.nl
    Turnen

    Van turnen wordt je lichaam soepel en lenig. Turnen is een sport, waar je toestellen voor nodig hebt. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 374. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Vaccin
    hetklokhuis.nl
    Vaccin

    Vaccins helpen ons al eeuwenlang om niet ziek te worden en gezond te blijven. In deze aflevering van Het Klokhuis zien we hoe vaccins werken, hoe ze worden gemaakt en hoe je lichaam erop reageert.

    x
  • Plaatje Van houten poot tot blade runner
    docukit.nl
    Van houten poot tot blade runner

    Tegenwoordig ziet een kunstbeen er veel meer uit als een gewoon been. Prothesen en kunstorganen vervangen delen van je lichaam, wanneer je die niet meer hebt. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 405. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Wat doet verliezen met je?
    schooltv.nl
    Wat doet verliezen met je?

    Het is nooit leuk om een spel of wedstrijd te verliezen. Maar als je slecht tegen je verlies kan, kun je er heel boos en geprikkeld door worden. Wat gebeurt er dan allemaal in je lichaam? Bekijk de animatie van Rechill op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Vervoer donororganen
    schooltv.nl
    Vervoer donororganen

    Hoe worden donororganen vervoerd? Je hebt er misschien wel eens van gehoord: donoren. Een donor geeft een orgaan aan iemand anders. Met een nieuw hart, een nieuwe lever of een nieuwe nier kan die persoon weer verder leven! Het orgaan moet wel heel snel naar de nieuwe eigenaar worden gebracht, want buiten...

    x
  • Plaatje Een cloaca: wat doen vogels ermee?
    natuurwijzer.naturalis.nl
    Een cloaca: wat doen vogels ermee?

    Vogels hebben één lichaamsopening voor alles wat eruit komt, de cloaca, maar wat is dat nou precies? Kijk op de Natuurwijzer van Naturalis en lees en ontdek het.

    x
  • Plaatje Wakduiken
    hetklokhuis.nl
    Wakduiken

    Wakduiken. Wat moet je doen als je in een wak schaatst? Bart springt met zijn schaatskleren aan in het ijskoude water en ontdekt wat er dan met je lichaam gebeurt. De brandweer is erbij om hem snel uit het wak te halen. Tijdens de oefening moet er plotseling echt een schaatser gered worden. Bekijk deze...

    x
  • Plaatje Warm- en koudbloedige dieren
    schooltv.nl
    Warm- en koudbloedige dieren

    Mensen zijn warmbloedig. Dat betekent dat onze lichaamstemperatuur constant dezelfde temperatuur heeft. Bij zoogdieren is dat ook het geval maar bij vissen, amfibieën of reptielen niet. Zij zijn koudbloedig. En hoe dit dat bij vogels? Bekijk het filmpje op Schooltv.nl.

    x
  • Plaatje Wijkverpleegkundige
    hetklokhuis.nl
    Wijkverpleegkundige

    Janouk mag mee met wijkverpleegkundigen Norma en Joe. Zij helpen mensen die thuis wonen en ziek zijn of door ouderdom niet meer goed voor zichzelf kunnen zorgen. Wijkverpleegkundigen hebben veel kennis van het lichaam en ziekten. Als een detective speuren ze naar wat er met iemand aan de hand is en welke...

    x
  • Plaatje Een wond
    schooltv.nl
    Een wond

    Iedereen heeft zich weleens gesneden. Meestal groeit de wond vanzelf weer dicht. Deze clip van Schooltv.nl laat zien wat er in je lichaam gebeurt als je gewond bent en hoe je ervoor kan zorgen dat wonden zo snel mogelijk herstellen. Met webpad EHBO voor groep 7 en 8.

    x
  • Plaatje Zeep
    docukit.nl
    Zeep

    Zeep bestaat in allerlei geuren en kleuren en is in ieder huis te vinden.Mensen gebruiken zeep voor de hygiëne. Zeep zorgt ervoor dat ons lichaam schoon blijft. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 54. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Zo leef je gezond
    docukit.nl
    Zo leef je gezond

    Gezond zijn is voor de meeste mensen zo gewoon dat ze er niet eens over nadenken. Toch doe je zelf heel veel om gezond te blijven. Je lichaam helpt je daarbij. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Informatie, nr. 216. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Zonnebrand
    hetklokhuis.nl
    Zonnebrand

    In de zon maakt je lichaam gelukshormonen aan. Geen wonder dus dat je zo blij wordt van lekker weer! Maar de zon heeft ook een minder leuke kant, je kunt flink verbranden. Dokter Jetske Ultee vertelt Eva wat er dan in je huid gebeurt. Met een speciaal apparaat laat Jetske aan Eva zien hoe zonnebrand...

    x
  • Plaatje Zwemmen
    docukit.nl
    Zwemmen

    In veel zwembaden kun je binnen en buiten zwemmen. Zwemmen is goed voor je omdat je hele lichaam in beweging is. Lees er over op de website van Docukit. Meer informatie vind je in dit boekje: Junior Informatie, nr. 338. Kijk in de (school)bieb.

    x
  • Plaatje Zwemwater
    hetklokhuis.nl
    Zwemwater

    Al douche je voor het zwemmen, als je in het water ligt, valt er toch nog van alles van je lichaam af. Bart zoekt uit hoe je zwembadwater schoon kan houden. En waarom zit er chloor in het water, en is dat nou niet gevaarlijk? Bekijk deze aflevering van Het Klokhuis.

    x
  • Plaatje Waarom zweten we?
    schooltv.nl
    Waarom zweten we?

    Zweten: het klinkt niet fris maar we hebben het wel nodig om ons lichaam op temperatuur te houden. Daarom zweet je als je een zware inspanning levert, het warm hebt, of een puberende jongen bent. Bekijk declipphanger op Schooltv.nl.

    x